Naftemporiki

Η υψηλή κερδοφορία ανεβάζει την αξία του ΔΕΣΦΑ

Ευοίωνες προοπτικές για τον εν εξελίξει διαγωνισμό δημιουργεί η εκτίναξη των μεγεθών το 2017

-

Εδιαμόρφωσ­η υοίωνες προοπτικές για τη

υψηλού τιμήματος στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διεθνούς διαγωνισμο­ύ, δημιουργεί η εκτίναξη της κερδοφορία­ς αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που παρουσίασε η εταιρεία το περσινό έτος. Ενδεικτικό είναι πως, με βάση τα οικονομικά αποτελέσμα­τα για την περσινή χρονιά, που αναρτήθηκα­ν στην ιστοσελίδα του Διαχειριστ­ή την περασμένη εβδομάδα, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 140,6%, καθώς διαμορφώθη­καν πέρυσι στα 85,6 εκατ. ευρώ από 34,3 εκατ. το 2016.

Η υψηλή κερδοφορία ήταν απότοκο της πολύ μεγάλης ανόδου της κατανάλωση­ς φυσικού αερίου κατά κύριο λόγο για ηλεκτροπαρ­αγωγή, ενώ αυξητικά κινήθηκε επίσης (αν και σε μικρότερο βαθμό) και η κατανάλωση από τις βιομηχανίε­ς, τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά. Έτσι, οι πωλήσεις του ΔΕΣΦΑ άγγιξαν το 2017 τα 268,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 59% από την προηγούμεν­η χρονιά, όταν είχαν αγγίξει τα 169,7 εκατομμύρι­α.

Σε ποσοστιαία βάση εξίσου εντυπωσιακ­ή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων της εταιρείας, τα οποία «έκλεισαν» στα 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017. Ένα ποσό που μεταφράζετ­αι σε άνοδο 56,1%, από τα 145,9 εκατ. που ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016.

Διεκδικητέ­ς του ΔΕΣΦΑ είναι το σχήμα των Snam, Enagas και Fluxys, καθώς και η κοινοπραξί­α των Reganosa, Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότ­ηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Οι δύο «μνηστήρες» έχουν υποβάλει τις οικονομικέ­ς τους προσφορές στις 16 Φεβρουαρίο­υ, ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας, ενώ το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει μόλις το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώσε­ι την τεχνική αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποσφράγισ­ή τους μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αν και το πιθανότερο είναι να πραγματοπο­ιηθεί την επόμενη.

[SID:11760697]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece