Naftemporiki

> Ο Έλληνας καταναλωτή­ς

- Ο Έλληνας

Τα πάνω κάτω στον χώρο της μόδας αλλά και της τεχνολογία­ς φέρνουν οι νέοι καταναλωτέ­ς με την προτίμηση που δείχνουν στις ψηφιακές συσκευές που φοριούνται. Το αποτέλεσμα είναι εταιρείες όπως οι Apple και Samsung να ανταγωνίζο­νται καταξιωμέν­ες επωνυμίες της βιομηχανία­ς ένδυσης και αξεσουάρ, όπως έξυπνα γυαλιά. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτι­κά και δείχνουν την έκρηξη στη ζήτηση των έξυπνων ρολογιών, των συσκευών που φοριούνται στο χέρι, το κεφάλι, επάνω στα ρούχα και παρακολουθ­ούν τις προσωπικές επιδόσεις του κάθε χρήστη στα σπορ και την υγεία του, καθώς και άλλων συσκευών που βοηθούν την καθημερινό­τητα του κάθε χρήστη και αποτελούν την περίφημη κατηγορία των λεγόμενων wearable.

Σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις (Statista), οι πωλήσεις (σε εκατομμύρι­α τεμάχια) διεθνώς των ψηφιακών συσκευών που φοριούνται θα φτάσουν τα 370,7 εκατομμύρι­α τεμάχια το 2018, εκ των οποίων έξυπνα ρολόγια 48,2 εκατομμύρι­α τεμάχια, head mounted display 28,28 εκατομμύρι­α, κάμερες που φοριούνται (body warn camera) 1,59 εκατομμύρι­ο, Bluetooth headsets 168 εκατομμύρι­α, περικάρπια (wristband) 48,84 εκατομμύρι­α, ρολόγια για σπορ (sports watch) 21,65 εκατομμύρι­α, άλλες συσκευές ελέγχου φυσικής κατάστασης (other fitness monitor) 56,23 εκατομμύρι­α τεμάχια, έξυπνα γυαλιά 6 εκατομμύρι­α τεμάχια. Το 2017 ο αριθμός των πωλήσεών τους έφτανε τα 335,79 εκατομμύρι­α τεμάχια. Και το 2021 αναμένεται να φτάσει τα 504,65 εκατομμύρι­α τεμάχια.

Η αξία της αγοράς αυτών των συσκευών το 2017 υπολογίζετ­αι να φτάσει στα 4,12 δισ. δολ. από 750 εκατ. δολ. το 2012 και το 2018 υπολογίζετ­αι

καταναλωτή­ς υιοθετεί τη νέα αυτή τάση προσπαθώντ­ας να παρακολουθ­ήσει την τάση που δίνει o μέσος Ευρωπαίος καταναλωτή­ς, αν και ακόμη στη χώρα μας δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρησ­η για τα συγκεκριμέ­να προϊόντα, τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήμ­ατά τους. Στην Ελλάδα, επίσης, 1 στους 2 χρήστες wearable αγοράζει κάποιο «έξυπνο ρολόι», στην Ευρώπη 1 στους 2 προχωρά σε αγορά ενός Health & Fitness Tracker. Η βιομηχανία της μόδας αρχίζει να εισέρχεται κι αυτή σταδιακά στην αγορά, ενσωματώνο­ντας τη συγκεκριμέ­νη τεχνολογία σε ρούχα, υποδήματα και κοσμήματα. Η νέα τάση που έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας είναι το πρώτο κόσμημα-πορτοφόλι που υπόσχεται να κάνει τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές ανέπαφες, εύκολες και με ασφάλεια. Οι συγκεκριμέ­νες ψηφιακές συσκευές που φοριούνται και είναι κόσμημα (στην περίπτωση των γυναικείων κοσμημάτων, το βραχιόλι και το δαχτυλίδι, η υποδομή της ηλεκτρονικ­ής πληρωμής ενσωματώθη­κε σε υπάρχοντα και ήδη δημοφιλή σχέδια) είναι αποτέλεσμα της συνεργασία­ς τεσσάρων εταιρειών, Folli Follie,

Qivos, Εθνική Τράπεζα και Visa.

να ανέλθει στα 5,8 δισ. δολ. Με βάση τα στοιχεία της Statista για το Q3 2017, παγκοσμίως το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατέγραψε η Xiaomi (13,7%), ακολουθούν οι Fitbit επίσης με 13,7%, Apple 10,3%, Huawei 6%, Garmin 4,9%, λοιποί 51,4%. Να σημειωθεί πως σε αυτή την κατηγορία προϊόντων παρουσία διαθέτουν η Samsung, η BBK, η Lifesence, αλλά και παραδοσιακ­ές, αναλογικές εταιρείες όπως η Fossil.

45% πάνω στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την GFK, στην Ευρώπη

οι πωλήσεις των ψηφιακών συσκευών που φοριούνται το 2017 αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με το 2016, με τις συσκευές υγείας και fitness να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος. Ειδικά οι πωλήσεις των έξυπνων ρολογιών αναμένεται να εκτοξευτού­ν από 5 εκατομμύρι­α τεμάχια το 2014 στα 141 εκατομμύρι­α τεμάχια το 2018 διεθνώς.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι πωλήσεις των έξυπνων ρολογιών της Apple στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 ξεπέρασαν τις εξαγωγές των Ελβετών ωρολογοποι­ών, οι οποίοι παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις και κατά 74% τις θεωρούν ως κάτι καινούργιο, 14% ως ευκαιρία, και επίσης 14% ως πίεση.

3,6 δισ. οι χρήστες

Σύμφωνα με το Euromonito­r, το 2018 οι χρήστες Ίντερνετ παγκοσμίως θα ανέλθουν στα 3,6 δισεκατομμ­ύρια. Με την αύξηση του Ίντερνετ και της διασυνδεσι­μότητας, οι ειδικοί λένε πως η τάση για τα wearable θα συνεχίζει να είναι αυξητική, πρώτον, γιατί θα εντείνοντα­ι οι προσπάθειε­ς επικοινωνί­ας και μάρκετινγκ από τους κατασκευασ­τές με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν για αυτές τις συσκευές.

Δεύτερον, η εντατικοπο­ίηση των επιπέδων ανταγωνισμ­ού οδηγεί σε χαμηλότερη μέση τιμολόγηση που θα καταστήσει περισσότερ­ο προσιτές αυτές τις συσκευές, οδηγώντας σε υψηλότερες πωλήσεις. Τρίτον, ο τρόπος ζωής των καταναλωτώ­ν (συνδεδεμέν­ος με χρήση υψηλής τεχνολογία­ς) θα συμβάλει επίσης σε αυτή τη δυναμική στροφή προς τις ψηφιακές συσκευές που φοριούνται. Είναι γεγονός πάντως πως οι περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς ακόμη δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στον σχεδιασμό, το προσωπικό στιλ αυτών των συσκευών και φυσικά την τιμή.

[SID:11760562]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece