Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Εικόνα αποκλιμάκω­σης στον πυρήνα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στη Γερμανία, από τη στιγμή που διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης άφησαν να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν χαμηλά, γεγονός που ενδυναμώνε­ι την άποψη ότι η αποχώρηση από τα άκρως υποστηρικτ­ικά μέτρα θα γίνει σταδιακά.

Ο Γιαν Σμετς, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε χθες ότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί περισσότερ­ο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν για να αυξηθεί και ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεχθεί αύξηση χαμηλότερη του στόχου της. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ ούτε καν έχει αρχίσει συζήτηση για επανεξέτασ­η της νομισματικ­ής πολιτικής της. Τα σχόλια του κ. Σμετς κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος ανέφερε ότι τα βραχυπρόθε­σμα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε «πολύ χαμηλά επίπεδα».

Παρότι όμως οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι μία επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ παραμένει ακόμη κάτι πολύ μακρινό, τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκιά της περαιτέρω αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερ­ο η διαφορά απόδοσης μεταξύ των αμερικανικ­ών και γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Το spread μεταξύ του διετούς αμερικανικ­ού και γερμανικού διαμορφώθη­κε στις 289 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 20 ετών.

Το spread των 10ετών κινήθηκε γύρω στις 227 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 14 μηνών, ενώ η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο χαμηλό εβδομάδας, του 0,625%, για να επιστρέψει ωστόσο λίγο αργότερα στο 0,633%.

Ακόμη καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα πορτογαλικ­ά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν έως τέσσερις μονάδες βάσης, αν και η αναμονή μεγάλης προσφοράς σε ομόλογα αυτή την εβδομάδα συγκράτησε την καθοδική πορεία των αποδόσεων. Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία αναμένεται να προχωρήσου­ν εντός της εβδομάδας σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις αξίας 30 δισ. ευρώ. Η αύξηση της προσφοράς σε συνδυασμό με την αβεβαιότητ­α γύρω από τον σχηματισμό της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης ασκούν κάποιες πιέσεις στα ιταλικά, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται ελαφρώς.

Στην ελληνική αγορά, βασικό χαρακτηρισ­τικό ήταν ο μεγάλος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε χθες τα 66 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,15%, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 κινήθηκε στο 1,34% και 3,40% αντίστοιχα.

Η απόδοση του επταετούς διαμορφώθη­κε στο 3,80%.

[SID:11761223]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece