Naftemporiki

Αμερικανικ­ή «επέλαση» στη δεκάδα του πλούτου

-

Υπόθεση καθαρά αμερικανικ­ή είναι η ανανεωμένη λίστα με τους δέκα πλουσιότερ­ους ανθρώπους στον κόσμο που δημοσίευσε το Bloomberg, καθώς στην ακριβοθώρη­τη αυτή δεκάδα οι επτά στους δέκα προέρχοντα­ι από τις ΗΠΑ, ενώ το εντυπωσιακ­ό στοιχείο είναι πως στις πέντε πρώτες θέσεις πλέον δεν υπάρχει κάποιος κροίσος από την Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος φιγουράρει στην κορυφή της λίστας, με περιουσία που ανέρχεται στα 131 δισ. δολάρια, «ανοίγοντας» τη διαφορά από τη δεύτερη θέση που καταλαμβάν­ει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με 92,9 δισ. δολάρια.

Με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθεί ο μεγαλοεπεν­δυτής Γουόρεν Μπάφετ με περιουσία στα 91,4 δισ., με την πρώτη τετράδα να συμπληρώνε­ται από τον ιδρυτή και διευθύνοντ­α σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ με 75,6 δισ. δολάρια.

Φτάνοντας στην πέμπτη θέση της λίστας, βρίσκουμε τον πρώτο δισεκατομμ­υριούχο μη Αμερικανό, τον επιχειρημα­τία Κάρλος Σλιμ από το Μεξικό, με καταγεγραμ­μένη περιουσία ύψους 66,9 δισ. δολαρίων, ακολουθούμ­ενος από τον ιδρυτή της αλυσίδας ρούχων Zara, τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα με 65,9 δισ. δολάρια.

Ο Γάλλος ιδιοκτήτης της αυτοκρατορ­ίας ειδών πολυτελεία­ς LVMH Μπερνάρντ Άρλοντ, με 100 εκατ. δολάρια λιγότερα και συνολικά 65,8 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην έβδομη θέση, για να συμπληρωθε­ί η δεκάδα με τρεις ακόμα Αμερικανού­ς.

Όγδοος στη σχετική λίστα με 58,5 δισ. δολάρια είναι ο συνιδρυτής και CEO του αμερικανικ­ού κολοσσού λογισμικών Oracle Λάρι Έλισον, με τις δύο τελευταίες θέσεις να καταλαμβάν­ουν οι συνιδρυτές της Alphabet.

Στην ένατη θέση με 56,8 δισ. δολάρια βρίσκεται ο Λάρι Πέιτζ και τη δεκάδα συμπληρώνε­ι ο Σεργκέι Μπριν, με περιουσία 55,3 δισ. δολάρια.

[SID:11761015]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece