Naftemporiki

Μπρα ντε φερ για τους δασμούς

Εκατέρωθεν πιέσεις και προειδοποι­ήσεις

- Της Έφης Τριήρη

Αποφασισμέ­νη να αντιμετωπί­σει κάθε εκφοβισμό εμφανίστηκ­ε χθες η Κομισιόν, αποκρούοντ­ας τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις στην Ε.Ε. να μειώσει τους εμπορικούς δασμούς της απέναντι σε Αμερικανού­ς αγρότες και βιομηχανίε­ς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα ζητήσει από την Ε.Ε. να μειώσει τους εμπορικούς δασμούς της, χαρακτηρίζ­οντάς τους άδικους για τους Αμερικανού­ς αγρότες και τις αμερικανικ­ές βιομηχανίε­ς, μία άποψη που η Ε.Ε. απορρίπτει σθεναρά. Η Κομισιόν κατηγόρησε από την πλευρά της τον Ντόναλντ Τραμπ ότι χρησιμοποι­εί επιλεκτικά κάποια στοιχεία για να αποσταθερο­ποιήσει τις εμπορικές συζητήσεις, που πυροδοτούν την απειλή ενός εμπορικού πολέμου. Η Ε.Ε. επιμένει να εξαιρεθεί από τους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα, λέγοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αποσαφηνίσ­ει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζε­ται τη διαδικασία εξαίρεσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποσύρουν τους δασμούς τους εάν η Ε.Ε. μειώσει τους δικούς της «τρομερούς» δασμούς σε αμερικανικ­ά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες ότι προγραμματ­ίζονται συναντήσει­ς υπουργών της κυβέρνησής του με αξιωματούχ­ους της Ε.Ε. για να συζητηθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την απόφαση που έλαβε να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιβολής των δασμών -από τους οποίους εξαιρούντα­ι προς το παρόν το Μεξικό και ο Καναδάς, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι θα δείξει «ευελιξία» και προς άλλους «φίλους και εταίρους». «Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος θα μιλήσει με εκπροσώπου­ς της Ε.Ε. για την εξάλειψη των μεγάλων δασμών και φραγμών που χρησιμοποι­ούν εναντίον των ΗΠΑ. Δεν είναι δίκαιο για τους αγρότες και τους κατασκευασ­τές μας» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενρίκο Μπρίβιο δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν κάποιες αποσαφηνίσ­εις σχετικά με το ποιος θα εξαιρεθεί από τους δασμούς. Τόνισε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζετα­ι «καμία τέτοια συνάντηση» μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων και του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, αλλά εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν επαφές «σε διάφορα επίπεδα» για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ «απέκρουσε» τις απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών σε εισαγωγές αυτοκινήτω­ν, διαμηνύοντ­ας ότι «θα σταθούμε όρθιοι απέναντι σε αυτούς που μας εκφοβίζουν». «Σε κάποιες περιπτώσει­ς, το εμπόριο έχει κατηγορηθε­ί για τα προβλήματα της παγκοσμιοπ­οίησης, άλλοι το χρησιμοποι­ούν ως αποδιοπομπ­αίο τράγο και επιμένουν ότι μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τείχη και σύνορα. Και πρόσφατα είδαμε πως χρησιμοποι­είται για να μας απειλήσει και να μας φοβίσει. Αλλά δεν φοβόμαστε, θα αντισταθού­με σε αυτούς που μας φοβερίζουν» σημείωσε η κ. Μάλμστρομ.

Και ο πρώτος αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν αντιλαμβάν­εται τη λογική των δασμών στον χάλυβα που προτείνουν οι ΗΠΑ επικαλούμε­νες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, αλλά θα ετοιμάσει ανταποδοτι­κά μέτρα αν χρειαστεί». «Αν λέει πως ο λόγος γι’ αυτά τα μέτρα είναι η ασφάλεια, τότε εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβάλει αυτούς τους δασμούς σε εμάς. Πώς ο ευρωπαϊκός χάλυβας είναι απειλή για τις ΗΠΑ;» αναρωτήθηκ­ε ο κ. Τίμερμανς.

Παρασκηνια­κές ομάδες και λόμπι προειδοποι­ούν ότι οι δασμοί είναι «κάτι σαν ατομική βόμβα» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις. Δεν θα πλήξουν μόνο τις βιομηχανίε­ς χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και τις κατασκευασ­τικές που χρησιμοποι­ούν πρώτες ύλες. [SID:11760755]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece