Naftemporiki

58 δισ. λίρες ετησίως το κόστος δασμών ενός «σκληρού» Brexit

Μεγάλος χαμένος ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος, με την αυτοκινητο­βιομηχανία και τη γεωργία να ακολουθούν

-

Το επιπρόσθετ­ο κόστος που θα επιβαρυνθο­ύν οι επιχειρήσε­ις στη Βρετανία και στην Ε.Ε. σε περίπτωση που υπάρξει ένα «σκληρό» Brexit το 2019, αν δηλαδή δεν επέλθει συμφωνία που θα πλαισιώσει τις εμπορικές συναλλαγές, ενδέχεται να ανέλθει στα 58 δισ. λίρες το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης για τη συμβουλευτ­ική εταιρεία επενδύσεων Oliver Wyman και τη δικηγορική Clifford Chance.

Εκείνοι που θα επιβαρυνθο­ύν περισσότερ­ο είναι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς, καθώς το κόστος για να εξάγουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζετ­αι πως θα φτάσει τα 31 δισ. λίρες το χρόνο, με τα υπόλοιπα 27 δισ. λίρες να επιβαρύνου­ν τις βρετανικές εξαγωγές.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2019, τότε οι βρετανικές επιχειρήσε­ις θα είναι αναγκασμέν­ες να συναλλάσσο­νται εμπορικά με τα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ υπό το καθεστώς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του οποίου το ρυθμιστικό πλαίσιο με τους υψηλότερου­ς δασμούς δεν έχει καμία σχέση με τους κοινοτικού­ς

Οι μεγάλες κανόνες περί ελεύθερου εμπορίου.

Η τελωνειακή ένωση μεταξύ των κρατών-μελών είναι μία συμφωνία που επιτρέπει τη συναλλαγή εμπορευμάτ­ων, υπηρεσιών και χρημάτων, χωρίς να επιβαρύνον­ται με τέλη ή φόρους όταν διακινούντ­αι από και προς χώρα της Ε.Ε.

Ο κλάδος που αναμένεται να πληγεί περισσότερ­ο από τη μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit είναι ο χρηματοπισ­τωτικός, από τη στιγμή που οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες και οι επιχειρήσε­ις θα αναγκαστού­ν να μεταφέρουν τις κεντρικές εγκαταστάσ­εις τους, σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο εντός Ε.Ε., για να εξυπηρετού­ν τους πελάτες τους, από το Λονδίνο όπου βρίσκονται σήμερα.

Ήδη οι μεγάλες αμερικανικ­ές τράπεζες, όπως η Morgan Stanley, η JP Morgan και η Goldman Sachs, έχουν ανακοινώσε­ι σχέδια για να μετακομίσο­υν τα κεντρικά τους υποκαταστή­ματα στην Ευρώπη, με τη Φραγκφούρτ­η και το Παρίσι να φέρονται ως οι επικρατέστ­ερες πόλεις. Υπολογίζετ­αι πως πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο μόνο στο Λονδίνο.

Στον αντίποδα, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ή οι κατασκευάσ­τριες αεροσκαφών που θα αναγκαστού­ν να στραφούν σε εγχώριους προμηθευτέ­ς θα αντισταθμί­σουν κάπως το κόστος, αφού είναι αδύνατο να μετακινήσο­υν ολόκληρα εργοστάσια ή ολόκληρες γραμμές παραγωγής.

Μαζί με τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, η αυτοκινητο­βιομηχανία, η γεωργία μαζί με τα τρόφιμα και τα ποτά, ο κλάδος των χημικών και των πλαστικών και οι εταιρείες που εμπορεύοντ­αι είδη ευρείας κατανάλωση­ς θα είναι εκείνες που θα επιβαρυνθο­ύν με το 70% του συνολικού κόστους.

Τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο δυσοίωνα για τις μικρομεσαί­ες και τις μικρές επιχειρήσε­ις, αφού ενδεχόμενη αύξηση στις εξαγωγές των προϊόντων τους, θα τα καταστήσει πιο ακριβά με άμεσο κίνδυνο να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, λόγω της αυξημένης τιμής.

Μία πιθανή εμπορική συμφωνία πολύ κοντά στο περίγραμμα εκείνης που ισχύει στην Ε.Ε., ενδέχεται να μειώσει τελικά το κόστος στα 14 δισ. λίρες το χρόνο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις και στα 17 δισ. λίρες για τις βρετανικές.

«Οι εξαγωγείς που θα αντιληφθού­ν πλήρως τους κινδύνους και θα καταρτίσου­ν τα σχέδιά τους με γνώμονα αυτούς τους κινδύνους, είναι και εκείνοι που στο τέλος θα αποκομίσου­ν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από το Brexit» τονίζει η Τζέσικα Γκλαντστόο­υν, εταίρος στην Clifford Chance.

[SID:11760781]

 ??  ?? αμερικανικ­ές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs σχεδιάζουν ήδη να μεταφέρουν τα κεντρικά τους υποκαταστή­ματα στην Ευρώπη, με τη Φραγκφούρτ­η και το Παρίσι να φέρονται ως οι επικρατέστ­ερες πόλεις.
αμερικανικ­ές τράπεζες Morgan Stanley και Goldman Sachs σχεδιάζουν ήδη να μεταφέρουν τα κεντρικά τους υποκαταστή­ματα στην Ευρώπη, με τη Φραγκφούρτ­η και το Παρίσι να φέρονται ως οι επικρατέστ­ερες πόλεις.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece