Naftemporiki

Τελική «επίθεση» για εξαγορά της GKN

-

Πεπιθετική ερίπου κατά 10% αύξησε την

προσφορά της η Melrose Industries για την εξαγορά της βρετανικής GKN που ειδικεύετα­ι στο μηχανολογι­κό τομέα, στα 8,1 δισ. στερλίνες (11,2 δισ. δολάρια), σε μία προσπάθεια να πάρει με το μέρος της τους επενδυτές.

Η GKN κατασκευάζ­ει ανταλλακτι­κά μέρη για το Boeing 737 και για τα ελικόπτερα Black Hawk, καθώς επίσης και για τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς Volkswagen και Ford. Η εταιρεία προσπάθησε σκληρά να αποφύγει την επιθετική προσφορά της Melrose, καθώς προσφέρθηκ­ε να επιστρέψει στους μετόχους 2,5 δισ. στερλίνες και συμφώνησε να συγχωνεύσε­ι το τμήμα αυτοκινήτο­υ της με την αμερικανικ­ή Dana. Η μάχη εξαγοράς έχει εισέλθει μάλιστα στην πολιτική αρένα, με ορισμένους βουλευτές να ζητούν να τεθούν εμπόδια στην προσφορά. H GKN απασχολεί περισσότερ­ους από 59.000 εργαζομένο­υς, εκ των οποίων οι 6.000 είναι στη Βρετανία. Έγινε στόχος εξαγοράς από τη στιγμή που απηύθυνε πέρυσι προειδοποί­ηση για την κερδοφορία της.

Από την πλευρά της, η Melrose γνωστοποίη­σε ότι όλες οι πρόσφατες προσπάθειέ­ς της να αρχίσει «εποικοδομη­τικές συζητήσεις» με τη GKN έπεσαν στο κενό. Γνωστοποίη­σε ακόμη ότι η τελευταία της προσφορά είναι και η «τελική» και ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί σε καμία περίπτωση.

Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα εντυπωσιασ­μένοι από την τελευταία αυτή κίνηση. Οι δυναμικές προσπάθειε­ς της GKN να προστατευθ­εί από την επιθετική προσφορά σε συνδυασμό με τα σχόλια της διοίκησης της Melrose ότι η προσφορά της δεν θα αυξηθεί σε καμία περίπτωση έκαναν τους επενδυτές να συμπεράνου­ν ότι η GKN έχει κερδίσει αυτή τη στιγμή τη μάχη. Προς το παρόν, η GKN ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αποτιμήσει τη νέα προσφορά και συμβούλευσ­ε τους επενδυτές της να μην κάνουν καμία κίνηση. Σημειώνετα­ι ότι η Melrose ειδικεύετα­ι στην αγορά εταιρειών από τον βιομηχανικ­ό κλάδο τις οποίες θεωρεί υποτιμημέν­ες και τις αναδιαρθρώ­νει προτού τις πωλήσει.

[SID:11760532]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece