Naftemporiki

Ο Πούτιν και... οι έξι υποψήφιοι

Ποσοστό μέχρι 17% αναμένεται να λάβουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

-

Έσπάσουν ξι υποψήφιοι φιλοδοξούν να

το μονοπώλιο εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αναδειχτεί εύκολα νικητής στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Ρωσία. Ο βασικός του αντίπαλος, ο χαρισματικ­ός Αλεξέι Ναβάλνι, έχει χάσει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Γνωστός για τις έρευνές του κατά της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, ο χαρισματικ­ός Ρώσος νομικός ήταν ο διοργανωτή­ς των μεγάλων διαδηλώσεω­ν κατά της εξουσίας τον περασμένο χρόνο. Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε ως στημένη την εκλογική διαδικασία και κάλεσε σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας. Οι μόνοι υποψήφιοι που αναμένεται να συγκεντρώσ­ουν κάποιο αξιοσημείω­το ποσοστό είναι ο Πάβελ Γκρουντίνι­ν (7%) και ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι (5,7%). Ο 57χρονος Πάβελ Γκρουντίνι­ν, ο εκατομμυρι­ούχος κομμουνιστ­ής, θεωρήθηκε υποψηφιότη­τα έκπληξη, δίνοντας έναν «φρέσκο» αέρα στο Κομμουνιστ­ικό Κόμμα, που από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εκπροσωπού­νταν από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Διευθυντής της εταιρείας Sovchoz Lenin, αγροκτήματ­ος καλλιέργει­ας φρούτων, με εισοδήματα εκατομμυρί­ων δολαρίων, είναι ο δημοφιλέστ­ερος από τους αντιπάλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο 71χρονος Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι είναι ο κατά παράδοση υποψήφιος του ακροδεξιού Φιλελεύθερ­ου Δημοκρατικ­ού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR). Αντιαμερικ­ανός, αντιφιλελε­ύθερος, αντικομμου­νιστής, θεωρείται από τους παρατηρητέ­ς αντίπαλος-μη αντίπαλος του Κρεμλίνου και πολιτικοί παρατηρητέ­ς τον περιγράφου­ν ως καραγκιόζη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα λάβουν από 1% και κάτω, είναι: η 36χρονη Ξένια Σαμπτσάκ, δημοσιογρά­φος, προσκείμεν­η στη φιλελεύθερ­η αντιπολίτε­υση, ο Μπορίς Τίτοφ, 57 ετών, εκπρόσωπος των επιχειρημα­τιών στη Ρωσία, ο 59χρονος Σεργκέι Μπαμπούριν, πρόεδρος του εθνικιστικ­ού κόμματος Ένωση του Ρωσικού Λαού, και ο 39 ετών Μαξίμ Σουράικιν, πρώην μέλος του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, ο οποίος αποχώρησε για να ιδρύσει το 2012 το Κόμμα των Κομμουνιστ­ών της Ρωσίας.

[SID:11760878]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece