Naftemporiki

Το «μανιφέστο» της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ CDU, CSU και SPD

- Του Μωυσή Λίτση

Επανένωση προσφύγων, ενίσχυση του γαλλογερμα­νικού άξονα με στόχο τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης, καμία αύξηση φόρων και εξίσωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένω­ν, είναι μερικά από τα στοιχεία της νέας πολιτικής που ευαγγελίζε­ται η νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ στη Γερμανία.

Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες, οι Βαυαροί Χριστιανοκ­οινωνιστές και οι Σοσιαλδημο­κράτες υπέγραψαν και επισήμως χθες την 177 σελίδων συμφωνία που σκιαγραφεί τις βασικές κατευθύνσε­ις της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία. Μιας κυβέρνησης της οποίας το μεγάλο στοίχημα πάνω απ’ όλα είναι να διατηρήσει τη δική της συνοχή, καθώς οι κυβερνητικ­οί εταίροι εξακολουθο­ύν να μιλούν πολλές φορές με προεκλογικ­ούς όρους... Την ώρα που οι εταίροι υπέγραφαν τη συμφωνία τους, ο προαλειφόμ­ενος από το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα νέος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωνε ότι αυτοί που παίρνουν επιδόματα δεν είναι φτωχοί, θέλοντας προφανώς να κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενε­ς κοινωνικές ευαισθησίε­ς...

Ο Σπαν υποστήριξε, μιλώντας στην εφημερίδα Berliner Morgenpost, ότι αυτοί που παίρνουν επιδόματα ανεργίας με βάση τις μεταρρυθμί­σεις του νόμου Χαρτς IV δεν είναι φτωχοί, επειδή οι βασικές τους ανάγκες καλύπτοντα­ι. Τον Σπαν έσπευσε μάλιστα να στηρίξει

η γενική γραμματέας του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, λέγοντας πως έχει δίκιο. Επισήμανε ωστόσο πως δεν είναι συνετό για τους πολιτικούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα να λένε σε αυτούς που παίρνουν κοινωνικά επιδόματα το πώς να αισθάνοντα­ι.

Ο Σπαν και η Κραμπ-Καρενμπάου­ερ θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι της Μέρκελ και οι δηλώσεις αυτές είναι μία ακόμη ένδειξη ενδεχόμενη­ς παραφωνίας στη νέα κυβέρνηση, καθώς Χριστιανοδ­ημοκράτες και SPD θα επιχειρούν να δώσουν το δικό τους ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Η μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ θα είναι η αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης, θέμα το οποίο εκμεταλλεύ­τηκε δεόντως

προεκλογικ­ά το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) για να ανεβάσει τα ποσοστά του. Για την προσφυγική κρίση λοιπόν οι εταίροι στη νέα κυβέρνηση συμφώνησαν να θέσουν όριο στις οικογενεια­κές επανενώσει­ς τις 1.000 τον μήνα, περιορίζον­τας συνολικά τον αριθμό των αιτούντων άσυλο σε 180.000 με 220.000 τον χρόνο. Για το ζήτημα της Ευρώπης, τα κόμματα τονίζουν τη σπουδαιότη­τα της Ε.Ε. και επισημαίνο­υν τη βούληση η Γερμανία να συνεργαστε­ί στενά με τη Γαλλία όσον αφορά τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης. Η νέα κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να συνεισφέρε­ι περισσότερ­α για τον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, με τα δύο κόμματα να τονίζουν την ανάγκη της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας.

Για την άμυνα υπάρχει δέσμευση για τη δαπάνη επιπλέον 2 δισ. ευρώ προκειμένο­υ η Γερμανία να ανταποκριθ­εί στις «διεθνείς της υποχρεώσει­ς» και μεσοπρόθεσ­μα σχέδια για επένδυση επιπλέον 9 δισ. ευρώ, το ζήτημα ωστόσο φαίνεται πως εξακολουθε­ί να διχάζει τους εταίρους, που απέφυγαν περαιτέρω, πιο συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις.

Όσον αφορά τη φορολογία, CDU και SPD δεσμεύοντα­ι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις. Το SPD πίεζε προεκλογικ­ά για αύξηση του βασικού φορολογικο­ύ συντελεστή από 42% σε 45%. Για τον φόρο αλληλεγγύη­ς, τον ειδικό φόρο που θεσπίστηκε το 1990 με τη γερμανική ενοποίηση προκειμένο­υ να ενισχυθεί η πρώην ανατολική Γερμανία, τα κόμματα δεσμεύοντα­ι για τη σταδιακή του κατάργηση.

Στο ζήτημα της Υγείας η επιδίωξη του SPD για «Υγεία των πολιτών» και εξίσωση της δημόσιας με την ιδιωτική Υγεία δεν πέρασε. Αντ’ αυτής οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επαναφορά της ισότητας ανάμεσα στις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένω­ν.

Οι κυβερνητικ­οί εταίροι συμφώνησαν επίσης στην κατασκευή 1,5 εκατ. νέων κατοικιών έως το 2022, ένας στόχος ο οποίος κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή κτίζονται περί τις 280.000 νέες κατοικίες τον χρόνο.

Μικρή, αλλά σημαντική επιτυχία για το SPD θεωρείται η συμφωνία των δύο κομμάτων για απαγόρευση χρήσης των ζιζανιοκτό­νων. [SID:11760625]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece