Naftemporiki

«Κύμα» φυγής αμάχων από την Αφρίν

Έχει πλησιάσει στα 2 χλμ. τη συριακή πόλη

-

Επροσπαθού­ν κατοντάδες άμαχοι έφυγαν ή

να φύγουν από χθες από την Αφρίν, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων που βρίσκονται προ των πυλών της πόλης αυτής, στη βορειοδυτι­κή Συρία. Η Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, βρίσκεται εντός του ομώνυμου κουρδικού θύλακα. Ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του Σύροι αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλα­κής, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατι­κή οργάνωση».

«Περίπου 2.000 πολίτες έχουν ήδη φτάσει στη γειτονική κοινότητα Νόμπολ, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη τουρκική επίθεση στην Αφρίν, ενώ εκατοντάδε­ς προσπαθούν ακόμη να φύγουν από την πόλη» δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητη­ρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν.

Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτ­ερ που συνεργάζετ­αι με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά που μεταφέρουν αμάχους και τα προσωπικά τους είδη περίμεναν χθες το απόγευμα την έγκριση των κουρδικών δυνάμεων ώστε να αναχωρήσου­ν για τις γειτονικές κοινότητες Νόμπολ και Ζαχράα. Και οι δύο ελέγχονται από το συριακό καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η δίοδος αυτή είναι η μοναδική που έχουν πλέον οι περίπου 350.000 κάτοικοι της Αφρίν για να φύγουν, αφού οι τουρκικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσ­ει την πόλη και απέχουν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα. Οι τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 60% του θύλακα. [SID:11760872]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece