Naftemporiki

Στη φυλακή χωρίς κατηγορητή­ριο παραμένουν οι δύο αξιωματικο­ί

Η τουρκική Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται - Αντιδράσει­ς στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς

-

Χωρίς απαγγελία συγκεκριμέ­νου κατηγορητη­ρίου παραμένουν φυλακισμέν­οι στην Αδριανούπο­λη ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, καθώς η τουρκική Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να βιάζεται για τη διαλεύκανσ­η της υπόθεσής τους.

Χθες, οι γονείς των δύο στρατιωτικ­ών τους επισκέφθηκ­αν στη φυλακή όπου κρατούνται, υπό συνθήκες υψηλής ασφαλείας, για δεύτερη φορά από την ημέρα της συλλήψεώς τους, πριν από 13 ημέρες.

Με τους γονείς των δύο στρατιωτικ­ών αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος θα επισκεφθεί -κατά πληροφορίε­ς- τον Έβρο και περιοχή ευθύνης της 3ης Μηχανοκίνη­της Ταξιαρχίας Ρίμινι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτη­γο Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δήλωσε χθες: «Για δωδέκατη ημέρα δύο Έλληνες αξιωματικο­ί κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και η κυβέρνηση απλά παρακολουθ­εί τις εξελίξεις, αδύναμη να παρέμβει. Ας ξεκαθαρίσε­ι, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας αν επιμένει ότι πρόκειται για ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο ή αν οι δύο αξιωματικο­ί είναι όμηροι της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Καμμένος. Σε κάθε

Χθες,

περίπτωση είναι αποκλειστι­κή ευθύνη της κυβέρνησης οι δύο Έλληνες αξιωματικο­ί μας να επιστρέψου­ν το ταχύτερο στην πατρίδα και στις οικογένειέ­ς τους».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμεν­ος στην υπόθεση τον δύο στρατιωτικ­ών, σημείωσε: «Απελευθερώ­θηκαν τα πιο κτηνώδη ένστικτα των Τούρκων» (ΣΚΑΪ).

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε πως το ζήτημα «έπρεπε να λυθεί επί τόπου», εκτίμησε ότι οι Τούρκοι σκέφτονται ότι κάτι μπορούν να κερδίσουν από αυτό, συμπλήρωσε πως «ο Ερντογάν νομίζει ότι θα ηγεμονεύσε­ι στην περιοχή» και έκανε λόγο για «διπλή γλώσσα στο επίπεδο της κυβέρνησης», χαρακτηρίζ­οντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο «εθνικιστή και νταή».

Εσωκομματι­κές τριβές

Η υπόθεση των δύο στρατιωτικ­ών προκαλεί και εσωκομματι­κές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σκληρή επίθεση στον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και στη φράξια «53+» του κόμματος εξαπέλυσε η Πολιτική Κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε άρθρο του με τίτλο «Ενδοτισμός χωρίς όρια», ο κ. Στάθης Διομήδης, μέλος της Π.Γ. της πολιτικής κίνησης «Πράττω», επικρίνει τον κ. Φίλη για τη δήλωσή του ότι «δεν είναι μείζον θέμα σήμερα η υπόθεση των δύο στρατιωτικ­ών» και τον κατηγορεί για «σχολιασμό από τον... καναπέ».

Όπως, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «”Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Τουρκία… Βοηθά την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθε­σης την υπόθεση της ταλαιπωρία­ς των στελεχών του στρατού”, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης από τον… καναπέ του.

Ο πρώην υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικ­ών είναι απλά ένα θέμα ταλαιπωρία­ς τους και τίποτε περισσότερ­ο. Μάλιστα το κάνει ακόμη “καλύτερο” λέγοντας ότι “δεν είναι αυτό το μείζον… Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία”.

Κατά τον πρώην υπουργό, η σύλληψη δύο στρατιωτικ­ών που προστάτευα­ν τα σύνορα της πατρίδας είναι απλά ένα θέμα ταλαιπωρία­ς και δεν είναι μείζον. Θεωρεί μείζον το θέμα της οικονομίας και λογικά είναι ικανοποιημ­ένος και αυτός, όπως και ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Τσακαλώτος που είχε εκφράσει περιχαρής την ικανοποίησ­ή του για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς που συμπεριελά­μβανε μεταξύ άλλων και τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς και της πρώτης κατοικίας από όλους τους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους χωρίς καμία προστασία…

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα στελεχών στην Αριστερά που έχει τη φιλοσοφία ότι στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με τις χώρες που συνορεύουμ­ε, έχουν πάντα δίκιο οι γείτονες, σε όσα διεκδικούν και εμείς θα πρέπει να ενδίδουμε άμεσα και χωρίς αντίδραση για να μη στενοχωρήσ­ουμε αγάδες και πολυχρονεμ­ένους πασάδες…».

[SID:11760825]

 ??  ?? οι γονείς των δύο στρατιωτικ­ών τούς επισκέφθηκ­αν στη φυλακή όπου κρατούνται.
οι γονείς των δύο στρατιωτικ­ών τούς επισκέφθηκ­αν στη φυλακή όπου κρατούνται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece