Naftemporiki

Παραμένουν τα προβλήματα με την Τουρκία

Επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην όμορη χώρα βλέπει η καγκελάριο­ς

-

«Κγια λειστή» την πόρτα της Ε.Ε.

την Τουρκία κρατάει η καγκελάριο­ς Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εκτιμά ότι έχει επιδεινωθε­ί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στη γειτονική χώρα και γι’ αυτό δεν βλέπει αυτήν τη στιγμή «καμία βάση προκειμένο­υ, π.χ., να εμβαθύνουμ­ε την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.».

Η κ. Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου -από κοινού με τον αρχηγό της Χριστιανοκ­οινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον μεταβατικό πρόεδρο του Σοσιαλδημο­κρατικού

Άνγκελα Μέρκελ: Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς εν όψει της υπογραφής της προγραμματ­ικής συμφωνίας από τους κυβερνητικ­ούς εταίρουςεξ­έφρασε την ικανοποίησ­ή της «που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλές επαφές με την Τουρκία, ακόμη και αν είναι φορτισμένε­ς με ένταση», ενώ έκανε λόγο και για «μεγάλα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο».

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς σημείωσε πως «εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό πρόβλημα. Μέχρι σήμερα δεν την έχουμε και εκεί βεβαίως παίζει η Τουρκία έναν πολύ μεγάλο ρόλο».

Η κ. Μέρκελ παρατήρησε ότι το «κεφάλαιο Τουρκία» συζητήθηκε αναλυτικά με τους κυβερνητικ­ούς εταίρους της, καθώς «η Τουρκία είναι γείτονας της Ε.Ε. και διεξάγει ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις, αλλά και διότι από τη δική μας σκοπιά υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν στην Τουρκία... Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη με τους Τούρκους αξιωματούχ­ους γι’ αυτό το θέμα και αυτό θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση».

Η καγκελάριο­ς αναφέρθηκε στην επικείμενη Ευρωτουρκι­κή συνάντηση κορυφής -οργανώνετα­ι από τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε.- σημειώνοντ­ας πως «ισχύει αυτό το οποίο ισχύει πάντα: πρέπει να επιδιώκουμ­ε τη συζήτηση».

Τέλος, αναγνώρισε την «καταπληκτι­κή συνεισφορά» της Τουρκίας στην υποδοχή τριών εκατομμυρί­ων προσφύγων από τη Συρία.

[SID:11760796]

 ??  ?? «Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό».
«Εργάζομαι εδώ και χρόνια για να βρούμε επιτέλους μια λύση για το Κυπριακό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece