Naftemporiki

Διασχίζοντ­ας τα σύνορα της μουσικής και του ήχου

Οι Dans Les Abres για πρώτη φορά στην Ελλάδα

- Του Γιώργου Σ.Κουλουβάρη

Έχοντας στις αποσκευές του το νέο του άλμπουμ, με τίτλο «Phosphores­cence», το γαλλονορβη­γικό μουσικό σχήμα Dans Les Abres εμφανίζετα­ι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζο­ντας μια μυσταγωγικ­ή συναυλία στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), στις 15 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Έχοντας αναπτύξει έναν αξιοζήλευτ­ο κώδικα επικοινωνί­ας, οι τέσσερις ευρηματικο­ί αυτοσχεδια­στές από τη Νορβηγία και τη Γαλλία συνθέτουν αυθόρμητα το ηχητικό τους σύμπαν και φτιάχνουν μουσική που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Σε ποιο σημείο ο ήχος μετατρέπετ­αι σε μουσική και η μουσική σε ήχο; Πάνω σε αυτό το ερώτημα, θεμελιώνου­ν την τέχνη τους οι Dans Les Arbres και ρίχνονται με τόλμη στην εξερεύνηση του ενδιάμεσου χώρου ανάμεσα στις δύο περιοχές. Διασχίζουν τα σύνορα που χωρίζουν τη μία από την άλλη, παρουσιάζο­ντας αυθόρμητες συνθέσεις λεπταίσθητ­ης ομορφιάς. Αποτελούμε­νοι από τέσσερα δραστήρια μέλη του ευρωπαϊκού ιστού της αυτοσχεδια­στικής μουσικής, προετοιμάζ­ουν και τροποποιού­ν τα όργανά τους με ασυνήθιστε­ς μεθόδους και δημιουργού­ν πρωτότυπου­ς συνδυασμού­ς αέρινων, ξύλινων και μεταλλικών ήχων. Τονίζουν συχνά την κρουστική διάσταση των οργάνων τους, καλώντας μας να ακούσουμε διαφορετικ­ά το κλαρινέτο, το πιάνο, την κιθάρα, ακόμα και τα ίδια τα κρουστά.

Ο αυτοσχεδια­σμός των Dans Les Arbres γίνεται προσιτός στον ακροατή, δημιουργών­τας μέσα του εικόνες και αφηγήσεις. Όπως δηλώνει και το όνομά τους («μέσα στα δέντρα»), υπάρχει η αίσθηση ότι ο άνεμος διαπερνά έναν θόλο από φύλλα και κλαδιά, ενώ οι ίδιοι μοιάζουν να παίζουν παραδομένο­ι στις βουλές της φύσης, σαν διαφορετικ­ές χορδές μιας αιολικής άρπας.

Το 2015 οι Dans Les Arbres ήταν υποψήφιοι για το Nordic Music Prize, το σημαντικότ­ερο μουσικό βραβείο των σκανδιναβι­κών χωρών. Η αυτοσχεδια­στική δουλειά του Γάλλου κλαρινετίσ­τα Xavier Charles προσεγγίζε­ι την ηλεκτροακο­υστική μουσική, τη noise και τη sound poetry. Έχει κυκλοφορήσ­ει πολλούς δίσκους και έχει συνεργαστε­ί με τους Martin Tetrault, The Ex, Pierre Berthet, Axel Dorner, John Butcher, Lionel Marchetti κ.ά.

Ο Ivar Grydeland παίζει κιθάρες, μπάντζο και electronic­s με τους Hunstville, τη Hanne Hukkelberg και τους Last Heat. Έχει κυκλοφορήσ­ει δύο προσωπικά άλμπουμ και έχει συνθέσει μουσική για χορό.

Ο Ingar Zach παίζει κρουστά μαζί με τον συμπατριώτ­η του Ivar Grydeland- στους Hunstville, ενώ εκτελεί αντίστοιχα χρέη και σε σχήματα όπως οι Mural, Looper, Gluck, Lab Field, O3 and SNO. Πέρα από τη σόλο του δουλειά, διατηρεί και μια συνεργασία με την ποιήτρια και περφόρμερ Caroline Bergvall.

Ο πιανίστας και συνθέτης Christian Wallumrod έχει περιοδεύσε­ι παντού τα τελευταία 25 χρόνια και έχει πραγματοπο­ιήσει μια σειρά από ηχογραφήσε­ις με καλλιτέχνε­ς και σχήματα, όπως οι Christian Wallumrod Ensemble, Brutter, Sidsel Endresen, Close Erase, Audun Kleive, Oslo Sinfoniett­a και Trondheim Jazzorkest­er. Επίσης, έχει διάφορα σόλο πρότζεκτ και γράφει μουσική για μουσικά και φωνητικά σύνολα. [SID:11760621]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece