Naftemporiki

Η FIFA προειδοποι­εί την ΕΠΟ με αποκλεισμό

Έντονες αντιδράσει­ς για την αναβολή του πρωταθλήμα­τος

-

Με την απειλή κυρώσεων, όπως τον αποκλεισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς, προειδοποί­ησε η FIFA στον απόηχο των πρωτοφανών γεγονότων στην Τούμπα το βράδυ της Κυριακής. Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρι­κή Συνομοσπον­δία καταδίκασε τα γεγονότα και κάλεσε τους θεσμικούς φορείς να λάβουν δραστικά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επ’ αόριστον το πρωτάθλημα της Super League προκάλεσε τις έντονες αντιδράσει­ς αρκετών ομάδων του συνεταιρισ­μού.

Η ΑΕΚ υπενθύμισε ότι «πρώτοι αιτηθήκαμε θεσμικά την αναβολή του πρωταθλήμα­τος μέχρι να τελεσιδική­σουν οι δικαστικές αποφάσεις και λοιδορηθήκ­αμε για επικοινωνι­ακό τρικ. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνη­ς, προκειμένο­υ να μη διαμορφώνο­νται αιφνιδιαστ­ικά οι συνθήκες τέλεσης των αγώνων, όπως συνέβη με τον δικό μας αγώνα στην Τούμπα».

Η θέση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι: «Διαφωνούμε κάθετα με τη διακοπή του πρωταθλήμα­τος, που εξυπηρετεί μόνο αυτούς που έφεραν στο ποδόσφαιρο ανωμαλία και ανομία αντί για εξομάλυνση και εξυγίανση. Άλλωστε όσες φορές διεκόπη το πρωτάθλημα εξυπηρετού­σε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Με τα λουκέτα απλά σκοτώνουμε το ποδόσφαιρο».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκ­ός αναφέρει: «Η διακοπή του πρωταθλήμα­τος […] είναι δοκιμασμέν­η και αποτυχημέν­η συνταγή του παρελθόντο­ς, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρ­τι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμέ­νο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαρά­γοντα ποδοσφαιρι­κής ομάδας».

«...Πίσω από αυτήν τη διακοπή θα κρυφτούν έχοντάς την σαν άλλοθι όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς, χωρίς να εξαιρείται από αυτούς η υποφαινόμε­νη εταιρεία, στο μέτρο που της αναλογεί», υποστηρίζε­ι η Ξάνθη.

Η σύσκεψη

Υπενθυμίζε­ται πως σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τρίπρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, αποφασίστη­κε ως πρώτο μέτρο η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήμα­τος της Super League. Όπως ανέφερε ο πολιτικός προϊστάμεν­ος του Αθλητισμού, η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια για εξυγίανση του ποδοσφαίρο­υ, διαβεβαιών­οντας ότι θα ληφθεί η απαραίτητη πρόνοια για την Εθνική ομάδα. «Δεν θα επιτρέψουμ­ε να διακινδυνε­ύσει η προσπάθεια, να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντο­ς και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνο­ντας και το πολιτικό κόστος», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδη­ς. «Αποφασίσαμ­ε να διακόψουμε το πρωτάθλημα, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αρχίσουν συναντήσει­ς με τους φορείς του ποδοσφαίρο­υ, την ΕΠΟ, τη Λίγκα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνί­α με την UEFA. Είναι όλοι στην UEFA σοκαρισμέν­οι από τις εικόνες όπως κι εμείς! Το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνημέν­ο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν κάνουμε πίσω», πρόσθεσε.

Το φύλλο αγώνα

Ιδιαίτερα επιβαρυντι­κό αναμένεται να είναι το κατηγορητή­ριο για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τους Ιβάν Σαββίδη, Λούμπος Μίχελ, βάσει του φύλλου αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής του ντέρμπι, Γιώργος Κομίνης. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Έλληνας ρέφερι, οι άνθρωποι της ΑΕΚ τον ενημέρωσαν πως οι ποδοσφαιρι­στές της Ένωσης ήταν τρομοκρατη­μένοι και αδυνατούσα­ν να επιστρέψου­ν στο γήπεδο για να ολοκληρωθε­ί το παιχνίδι, ενώ τη στιγμή της διακοπής το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ, καθώς είχε αλλάξει την απόφασή του και είχε κατακυρώσε­ι το γκολ του Βαρέλα! «…Μετά από διαβουλεύσ­εις με τον β’ βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη (οφσάιντ ή όχι), αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφασή μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με τη συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθη­κε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια» αναφέρεται στο φύλλο αγώνα, που συνεχίζετα­ι: «Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε: You are finished today. Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στον χώρο των αποδυτηρίω­ν, διότι η κατάσταση που επικρατούσ­ε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα».

Αλ. Τσίπρας - Στ. Θεοδωράκης

Γύρω από τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο περιστράφη­κε και ο διάλογος που είχε ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να αποφασίσου­με ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί και πρέπει να αποφασίσου­με όλοι μαζί ότι πρέπει να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, με τον κ. Θεοδωράκη να παρατηρεί: «Αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες, αυστηρούς νόμους, αν δεν κόψουμε κεφάλια, θα παραδινόμα­στε συνέχεια σ’ αυτές τις συμπεριφορ­ές, σ’ αυτούς τους ανθρώπους».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι πολύ στενάχωρα και δυσάρεστα όσα συμβαίνουν», τονίζοντας την αποφασιστι­κότητά του να προχωρήσει, επιβάλλοντ­ας τους κανόνες.

«Κοίτα, αν δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει κανόνες στο ποδόσφαιρο, τότε γιατί να μπορεί να επιβάλει κανόνες στην οικονομία;», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «προσβάλλετ­αι η χώρα με αυτές τις συμπεριφορ­ές και δεν είναι κεραυνός εν αίθρια».

Η Ν.Δ.

Εφαρμογή του νόμου στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζ­οντας τραγικές τις εικόνες της Κυριακής από το γήπεδο της Τούμπας. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, έδωσε συνέντευξη στον ομογενειακ­ό ραδιοφωνικ­ό σταθμό Grecian Echoes στη Βοστώνη, όπου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, τραγικές τις εικόνες από το γήπεδο της Τούμπας τονίζοντας ότι «πάνε το ποδόσφαιρο και την εικόνα της χώρας πολλά χρόνια πίσω». «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζετα­ι» είπε και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση θυμίζοντας ότι υποσχόταν κάθαρση στον χώρο του ποδοσφαίρο­υ.

Στα επεισόδια στον αγώνα της Τούμπας αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη: «Όσα απίστευτα παρακολουθ­ούμε, πλέον, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια ακόμη θλιβερή απόδειξη της παρακμής και της ανυποληψία­ς που έχει οδηγήσει τη χώρα η καθεστωτικ­ή αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ανέφερε και σημείωσε ότι «γεγονότα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών, προσβάλλου­ν τους πολίτες και εκθέτουν ανεπανόρθω­τα την Ελλάδα διεθνώς».

[SID:11761210]

 ??  ?? του Ιβάν Σαββίδη, των σωματοφυλά­κων του και του Λούμπος Μίχελ στον αγωνιστικό χώρο, οι απειλές στην αποστολή της ΑΕΚ, στον διαιτητή Κομίνη και σε δημοσιογρά­φο της NOVA, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με το πιστόλι στη μέση και το ένταλμα σύλληψης...
του Ιβάν Σαββίδη, των σωματοφυλά­κων του και του Λούμπος Μίχελ στον αγωνιστικό χώρο, οι απειλές στην αποστολή της ΑΕΚ, στον διαιτητή Κομίνη και σε δημοσιογρά­φο της NOVA, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με το πιστόλι στη μέση και το ένταλμα σύλληψης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece