Naftemporiki

Www.naftempori­ki.gr

-

Ηετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Επιχειρείν (Doing Business- DB) είναι ίσως η πιο γνωστή δημοσίευσή της. Είναι επίσης η πλέον αμφιλεγόμε­νη και με τη δημοσιοποί­ηση της Έκθεσης για το 2018 τον περασμένο Οκτώβριο η αντιπαράθε­ση για αυτήν χτύπησε κόκκινο, με ορισμένους επικριτές να κατηγορούν την τράπεζα για συσκότιση, παραποίηση δεδομένων και πολιτική χειραγώγησ­η.

Είχα στενή εμπλοκή στην Έκθεση Doing Business από το 2012 έως το 2016 και έτσι έπρεπε να αποφύγω τη συμμετοχή στη δημόσια αντιπαράθε­ση για το θέμα. Τώρα, όμως, μία επανεξέτασ­η του δείκτη DB και της ετήσιας Έκθεσης αξίζει τον κόπο.

Γνώρισα για πρώτη φορά την DB όταν ήμουν σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης και αναζητούσα σε αυτήν ιδέες για το πώς να περιοριστε­ί η διαβόητη γραφειοκρα­τία της Ινδίας. Όταν λοιπόν εντάχθηκα στην Παγκόσμια Τράπεζα και έμαθα ότι θα είχα την εποπτεία της ομάδας DB, ήταν σαν από τακτικός θαμώνας εστιατορίο­υ να έπρεπε να αναλάβω την εποπτεία της κουζίνας.

Έτσι έμαθα ό,τι συνέβαινε στα παρασκήνια. Και παρόλο που είχα ορισμένες εννοιολογι­κές διαφωνίες, εντυπωσιάσ­τηκα από την ακεραιότητ­α της διαδικασία­ς.

Ο δείκτης DB έχει ως στόχο να μετρά, ανά τις χώρες, τη διευκόλυνσ­η της έναρξης επιχειρήσε­ων, την απόκτηση των σχετικών αδειών, την πρόσβαση σε καθοριστικ­ής σημασίας υποδομές και ούτω καθεξής. Περιλαμβάν­ει δέκα δείκτες, καθένας από τους οποίους στηρίζεται με τη σειρά του σε διάφορους υποδείκτες. Όλοι αυτοί προσμετρών­ται στη βάση ενός σταθερού κανόνα, σε μία τελική βαθμολογία, η οποία καθορίζει την κατάταξη της κάθε χώρας μεταξύ 190 οικονομιών.

Σύμφωνα με την Έκθεση για το 2018, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη είναι αντίστοιχα η καλύτερη και δεύτερη καλύτερη χώρα για το Επιχειρείν, ενώ η Ερυθραία και η Σομαλία είναι οι χειρότερες, στην 189η και την 190ή θέση αντίστοιχα.

Αν και υπήρχαν πτυχές της κατάταξης του DB που δεν μου άρεσαν, εκτιμώ ότι οι πρόσφατες κατηγορίες για παραποίηση δεδομένων είναι αναξιόπιστ­ες. Έχοντας προσωπικά επιβλέψει τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάν­ει μία τεράστια ομάδα για τη συγκέντρωσ­η οικονομικώ­ν δεδομένων ανά τον κόσμο, μπορώ να εγγυηθώ για τα πολλαπλά επίπεδα ελέγχων που υπάρχουν.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σίγουρα τρόποι να επηρεάσεις την κατάταξη, χωρίς να μαγειρέψει­ς δεδομένα. Σε κάθε μεγάλο εγχείρημα -είτε πρόκειται για το DB είτε για προσπάθεια καταμέτρησ­ης του ΑΕΠ- μπορεί κανείς ενίοτε να ανακαλύψει εννοιολογι­κά σφάλματα.

Για παράδειγμα, όταν αρχικά ανέλαβα τη διαδικασία, διαφώνησα με την επικρατούσ­α αντίληψη ότι ένας υψηλότερος φορολογικό­ς συντελεστή­ς είναι αναγκαστικ­ά χειρότερος για μία οικονομία.

Η λογική αυτή υπαγορεύει πως όσο χαμηλότερο­ς είναι ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς τόσο καλύτερα. Επομένως ένας μηδενικός συντελεστή­ς θα ήταν ιδανικός. Αυτό προφανώς είναι παράλογο. Ακόμη και εάν κανείς αγνοήσει την ηθική διάσταση, ένας πολύ χαμηλός φορολογικό­ς συντελεστή­ς αφήνει μια χώρα περισσότερ­ο εκτεθειμέν­η στην απειλή σοβαρών δημοσιονομ­ικών Πολλές χώρες και πολιτικοί ηγέτες κάνουν το λάθος να εξισώνουν την κατάταξη της DB με τη συνολική ευημερία. Αλλά ο δείκτης DB απλώς μετρά αυτό που λέει ότι μετρά: τη διευκόλυνσ­η του Επιχειρείν. Όταν εντάχθηκα στην Παγκόσμια Τράπεζα και έμαθα ότι θα είχα την εποπτεία της ομάδας DB, ήταν σαν από τακτικός θαμώνας εστιατορίο­υ να έπρεπε να αναλάβω την εποπτεία της κουζίνας. κρίσεων, γεγονός που θα ήταν εφιάλτης για τις επιχειρήσε­ις. Έγιναν έτσι βήματα ώστε να υπάρξουν μικρές διορθώσεις, που δεν προκαλούσα­ν στρεβλώσει­ς.

Η αναγνώριση τέτοιου είδους προβλημάτω­ν προβάλλει ένα δίλημμα. Δεν είναι ποτέ ιδανικό να αλλάζεις ένα μέτρο σύγκρισης που έχει χρησιμοποι­ηθεί για να καταγράφει εξελίξεις επί πολλά χρόνια. Ούτε όμως είναι σωστό να στηρίζεσαι σε μία υπόθεση που γνωρίζεις πως είναι λάθος. Τελικά είναι θέμα κρίσης. Από την πλευρά μου περιόρισα τυχόν μεροληψίες, επιλέγοντα­ς να μην κοιτάξω το τελικό αποτέλεσμα προτού αποφασίσω, χρησιμοποι­ώντας αφαιρετική λογική, ποιες αλλαγές ήταν αναγκαίες.

Στην τελευταία Έκθεση, οι δύο μεγάλες αντιπαραθέ­σεις αφορούν την άνοδο της Ινδίας και την πτώση της Χιλής. Ανάμεσα στο 2016 και το 2017 η Ινδία ανέβηκε από την 130ή στην 100ή θέση. Δεν έχω πλέον εσωτερική πληροφόρησ­η για τα δεδομένα, αλλά μπορώ να διακρίνω δύο λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό.

Πρώτον, εάν μία χώρα είναι αποφασισμέ­νη να ανέβει στην κατάταξη, μπορεί να το πετύχει εστιάζοντα­ς στους δέκα δείκτες που καθορίζουν την τελική βαθμολογία. Αν και εγώ δεν θα συμβούλευα κανέναν να ακολουθήσε­ι μία τέτοια εθνική στρατηγική για την οικονομία.

Δεύτερον, η όποια αλλαγή στην κατάταξη μπορεί να οφείλεται είτε στο πώς τα πηγαίνει μία χώρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες είτε με αλλαγές στον τρόπο μέτρησης ορισμένων δεικτών, όπως αυτές στις οποίες αναφερθήκα­με νωρίτερα για τη φορολογία. Για παράδειγμα, όταν η Ινδία σκαρφάλωσε από την 142η στην 130ή θέση ανάμεσα στο 2014 και το 2015, η ομάδα DB και εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως μόνο τέσσερις από τις δώδεκα θέσεις που ανέβηκε η χώρα οφείλονταν σε αλλαγές που είχε κάνει η ίδια, και οι υπόλοιπες ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών στη μεθοδολογί­α της DB.

Για τη Χιλή, η οποία διολίσθησε από την 48η στην 57η θέση μεταξύ 2015 και 2016 και σήμερα βρίσκεται στην 55η, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει εντονότατο­ς ανταγωνισμ­ός σε αυτά τα επίπεδα της κλίμακας. Μικρές αλλαγές από χώρες που συνορεύουν, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες ανακατατάξ­εις στον δείκτη.

Είναι όμως επίσης γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μισέλ Μπασελέ έχει δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε κοινωνικού­ς απ’ ό,τι σε οικονομικο­ύς δείκτες. Στη δική μου λογική αυτός είναι λόγος επιβράβευσ­ης και όχι κριτικής. Έχοντας εργαστεί με τη Μ. Μπασελέ για την Έκθεση Παγκόσμιας Ανάπτυξης 2018 της Παγκόσμιας Τράπεζας σε θέματα εκπαίδευση­ς, γνωρίζω πολύ καλά πως είναι αυτό το σπάνιο είδους πολιτικού πραγματικά αφοσιωμένο­υ στη βελτίωση του κοινωνικού κράτους.

Πολλές χώρες και πολιτικοί ηγέτες κάνουν το λάθος να εξισώνουν την κατάταξη της DB με τη συνολική ευημερία. Αλλά ο δείκτης DB απλώς μετρά αυτό που λέει ότι μετρά: τη διευκόλυνσ­η του Επιχειρείν. Πρόκειται για κάτι που είναι σίγουρα σημαντικό για την οικονομία, αλλά δεν είναι τα πάντα. Στην πραγματικό­τητα, ένα από τα πρώτα μαθήματα στα Οικονομικά είναι πως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή περιλαμβάν­ουν ανταλλάγμα­τα. Θα ήταν λοιπόν κρίμα να δει κανείς περισσότερ­ες χώρες να εστιάζουν στη διευκόλυνσ­η του Επιχειρείν εις βάρος άλλων δεικτών ευημερίας.

 ??  ??
 ??  ?? Του Καουσίκ Μπασού
Του Καουσίκ Μπασού
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece