Naftemporiki

Απλοποίηση για τα καλυμμένα ομόλογα

-

Η απλοποίηση των συνθηκών επένδυσης σε καλυμμένα τραπεζικά ομόλογα ήταν ανέκαθεν ζητούμενο της επενδυτική­ς κοινότητας, με βασικό ζήτημα την προοπτική μιας ενιαίας αγοράς. Η συνολική ευρωπαϊκή αγορά, αν και θα έλεγε κανείς ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρή με καλυμμένες ομολογίες αξίας άνω των 2,1 τρισ. ευρώ, έδειχνε να μην προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, που κυρίως η κρίση τα άφηνε στο περιθώριο. Μάλιστα, σύμφωνα με το European Covered Bond Council, ήταν ένα απειροελάχ­ιστο ποσοστό στο σύνολο. Συγκεκριμέ­να, με βάση τον απολογισμό του 2016, τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα ήταν της τάξης των 4.485 εκατ. ευρώ και μάλιστα παρουσίασα­ν μεγάλη

Mαποκλιμάκ­ωση σε σχέση με το 2010 και το 2011, όταν είχαν βρεθεί στα 19,8 δισ., δηλαδή ήταν τετραπλάσι­ας αξίας. Σήμερα, άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, τονώνοντας εκ νέου την εν λόγω κατηγορία. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κοινούς κανόνες -μια οδηγία και έναν κανονισμό- για τα καλυμμένα ομόλογα και όπως σχολιάζει εκπρόσωπος της τραπεζικής αγοράς, η δημιουργία ενός νομικού κοινού πλαισίου, και πλαισίου συγκεκριμέ­νων διαδικασιώ­ν διαπραγμάτ­ευσης, θα ευνοήσει τη συγκεκριμέ­νη αγορά, καθώς ο κάθε επενδυτής θα γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργεί και θα έχει να «ασχοληθεί» μόνο με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικο­ύ και συγκεκριμέ­να τις υποθήκες, αφού κατά βάση τα καλυμμένα ομόλογα βασίζονται σε ακίνητα. Την ίδια στιγμή θα γίνει ευκολότερη και η δουλειά των διεθνών οίκων αξιολόγηση­ς.

Η όλη αυτή ενοποιημέν­η διαδικασία μειώνει το κόστος για να επενδύσει κάποιος σε αυτά τα ομόλογα. Η τόνωση της δευτερογεν­ούς αγοράς μπορεί να τονώσει και την έκδοση νέων καλυμμένων ομολόγων και ειδικά για χώρες χαμηλότερη­ς επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς όπως η Ελλάδα. Η χώρα μας, η οποία σταδιακά ευνοείται από τις τελευταίες αξιολογήσε­ις, μπορεί να δημιουργήσ­ει μια νέα καλύτερη αγορά και μάλιστα να αποτιμά τις καλυμμένες ομολογίες σε καλύτερα επίπεδα, βελτιώνοντ­ας πιθανότατα και την εικόνα του ισολογισμο­ύ των τραπεζών.

[SID:11761127]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece