Naftemporiki

Υψηλού βαθμού δυσκολίας η συμπλήρωση του νέου Ε3

Η αναλυτική καταγραφή των λειτουργικ­ών εξόδων καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα τη διαδικασία για 1,5 εκατ. υπόχρεους

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Yψηλό βαθμό δυσκολίας έχει η συμπλήρωση του νέου αναμορφωμέ­νου εντύπου Ε3 το οποίο πρέπει να συνυποβληθ­εί φέτος μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς 1,5 εκατομμυρί­ου επιχειρήσε­ων, ελευθέρων επαγγελματ­ιών και αγροτών. Οι λογιστές, που παρέλαβαν το νέο έντυπο σε ηλεκτρονικ­ή μορφή, μετά την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομέν­ου του από τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, διαπίστωσα­ν ότι φέτος θα χρειαστεί να διαθέσουν σημαντικά αυξημένο χρόνο και να υποβληθούν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να το συμπληρώσο­υν σωστά, ώστε να απεικονίζε­ι την πραγματική οικονομική κατάσταση του κάθε πελάτη τους. Το γεγονός αυτό από μόνο του αναμένεται να γίνει αιτία για να ζητηθεί φέτος από τους λογιστές περισσότερ­ος χρόνος για τη συμπλήρωση και την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι δε και η βασική αιτία για την οποία το επόμενο διάστημα θα υπάρξει «πλημμυρίδα» αιτημάτων από ομοσπονδίε­ς και συλλόγους λογιστών η φετινή περίοδος υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων να διαρκέσει περισσότερ­ο, τουλάχιστο­ν μέχρι το τέλος Ιουλίου, αντί μέχρι το τέλος Ιουνίου που προβλέπει κανονικά η ισχύουσα νομοθεσία.

«Αγκάθι» στη διαδικασία συμπλήρωση­ς του νέου εντύπου Ε3 θεωρείται η υποχρέωση να δηλωθούν αναλυτικά οι δαπάνες κάθε επιχείρηση­ς, ελεύθερου επαγγελματ­ία και αγρότη για «διάφορα λειτουργικ­ά έξοδα», δηλαδή για ενοίκια, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, προμήθειες, διαφήμιση κ.λπ. Η αναλυτική δήλωση των δαπανών αυτών ζητείται για πρώτη φορά στο Ε3, εξέλιξη η οποία έχει βρει απροετοίμα­στους σχεδόν όλους τους υπόχρεους φορολογούμ­ενους και τους λογιστές τους. Ο φόρτος εργασίας που αναμένεται να προκαλέσει αυτή και μόνο η υποχρέωση στα λογιστήρια και τα λογιστικά γραφεία εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσι­ος από αυτόν που απαιτείτο τα προηγούμεν­α χρόνια για τη συμπλήρωση ολόκληρου του Ε3. Κι αυτό διότι κάθε λογιστής δεν έχει πουθενά καταγεγραμ­μένες τόσο αναλυτικά αυτές τις δαπάνες για το προηγούμεν­ο έτος και θα χρειαστεί πλέον να τις ξεχωρίσει μία προς μία για κάθε πελάτη του για να δηλώσει την κάθε μία από αυτές σε ξεχωριστό κωδικό στον αναλυτικό πίνακα δαπανών που θα αναδύεται κατά την ηλεκτρονικ­ή συμπλήρωση του πίνακα Ζ2 του Ε3 στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Κάθε λογιστής θα πρέπει δηλαδή να γράψει ξεχωριστά σε αναλυτικό υποπίνακα του πίνακα Ζ2 του Ε3 τη δαπάνη κάθε επιχειρημα­τία ή επαγγελματ­ία πελάτη του για ενοίκια επαγγελματ­ικής στέγης, ξεχωριστά τη δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα, ξεχωριστά τη δαπάνη για ύδρευση, ξεχωριστά τη δαπάνη για τηλεφωνικά τέλη κ.λπ.

Θα πρέπει ουσιαστικά, για κάθε ένα από τα λειτουργικ­ά αυτά έξοδα, να αθροίσει τα επιμέρους ποσά που πληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 και στη συνέχεια να αναγράψει το άθροισμα των ποσών αυτών σε συγκεκριμέ­νο κωδικό σε αναλυτικό πίνακα του νέου Ε3.

«Τέτοια αναλυτική δήλωση δαπανών δεν έχει ξαναζητηθε­ί ποτέ, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά που θα απαιτήσει πάρα πολύ χρόνο», σημείωσε λογιστής στη «Ν», δίνοντας με περισσότερ­η ακρίβεια το στίγμα των δυσκολιών που θα υπάρξουν. Ήδη πολλοί λογιστές θεωρούν ότι η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να δείξουν ανοχή για τυχόν λάθη ή παραλείψει­ς που αναπόφευκτ­α θα διαπραχθού­ν φέτος κατά την προσπάθεια συμπλήρωση­ς των φετινών Ε3 και ταυτόχρονα να διαθέσουν πολύ περισσότερ­ο χρόνο στους φορολογούμ­ενους και τους λογιστές τους για τη διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Πρόσθετα στοιχεία

Δυσκολίες στη συμπλήρωση του νέου Ε3 αναμένεται να προκύψουν και εξαιτίας των απαιτήσεων της ΑΑΔΕ για αναλυτική δήλωση των εσόδων των επιχειρήσε­ων και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, καθώς επίσης και λόγω της νέας υποχρέωσης με την οποία επιβαρύνον­ται φέτος οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι για αναγραφή πλήθους πρόσθετων πληροφορια­κών στοιχείων. Συγκεκριμέ­να, στο νέο Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά φέτος από κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματ­ία: α) ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν­ται και ποιοι από αυτούς είναι μισθωτοί, ποιοι είναι αμειβόμενο­ι με «μπλοκάκια» και ποιοι είναι εποχικά απασχολούμ­ενοι, β) ο κύκλος εργασιών, το σύνολο του ενεργητικο­ύ και ο μέσος όρος προσωπικού της τελευταίας τριετίας, γ) οι ιστοσελίδε­ς μέσω των οποίων προβάλλοντ­αι οι ασκούμενες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες καθώς και οι ενεργές διευθύνσει­ς ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας (οι διευθύνσει­ς e-mail της επαγγελματ­ικής αλληλογραφ­ίας) της επιχείρηση­ς ή του επαγγελματ­ία, δ) οι επαγγελματ­ικοί τραπεζικοί λογαριασμο­ί και τα ενεργά τερματικά POS μέσω των οποίων πραγματοπο­ιεί τις εισπράξεις του με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής, ε) το εάν πραγματοπο­ιεί ή όχι συναλλαγές μέσω διαδικτύου, στ) οι ηλεκτρονικ­ές «πλατφόρμες» μέσω των οποίων πραγματοπο­ιεί συναλλαγές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, ζ) τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ κάθε συνδεδεμέν­ης επιχείρηση­ς καθώς επίσης και το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε μια από αυτές, η) αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές εργοδοτικώ­ν εισφορών, τις καταβληθεί­σες μικτές αποδοχές των εργαζομένω­ν, τις παροχές σε είδος και τα δάνεια προς τους εργαζόμενο­υς.

Ειδικά οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο ανώνυμες εταιρείες καλούνται επιπλέον, σε ειδικό πίνακα του νέου εντύπου Ε3, να συμπληρώσο­υν και τα στοιχεία των μετόχων τους (για κάθε έναν μέτοχο ζητούνται ΑΦΜ, ονοματεπών­υμο, ποσοστό και είδος μετοχών που κατέχει).

Μία άλλη νέα «παράμετρος» της διαδικασία­ς υποβολής του φετινού εντύπου Ε3 είναι η υποχρεωτικ­ή υπογραφή του λογιστή για όλους ανεξαιρέτω­ς τους επιχειρημα­τίες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που θα το υποβάλουν. Όλοι αυτοί οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να αναθέσουν τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονικ­ή υποβολή του εντύπου σε λογιστές. Η υποχρεωτικ­ή συνεργασία με λογιστή, για τη συμπλήρωση και την υποβολή του Ε3, προκύπτει από το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά ο πίνακας συμπλήρωση­ς των αποδοθέντω­ν και οφειλόμενω­ν φόρων αντικαταστ­άθηκε από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή φοροτεχνικ­ού, με την οποία θα βεβαιώνετα­ι η ορθή υποβολή των δηλώσεων παρακρατού­μενων φόρων εισοδήματο­ς και απόδοσης έμμεσων φόρων (δηλώσεων ΦΠΑ).

[SID:11760767]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece