Naftemporiki

Στα δημοσιονομ­ικά η πιο σκληρή «μάχη»

- Του Θάνου Τσίρου

Εξαιρετικά σκληρή προμηνύετα­ι η «μάχη» ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ημερομηνία ενεργοποίη­σης του μειωμένου αφορολογήτ­ου αλλά και την εφαρμογή των «αντίμετρων» του 2019 και του 2020. Το θέμα θα παραμείνει ως εκκρεμότητ­α μέχρι τις αρχές Ιουνίου, καθώς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων οι θεσμοί έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους τόσο τα τελικά αποτελέσμα­τα για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος κατά το 2017 όσο και τα πρώτα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσε­ι την εκτίμησή της για την πορεία του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2017 στις 23 Απριλίου, αμέσως μετά το Eurogroup της Σόφιας, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα γίνει γνωστός στις 4 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για διαπραγματ­εύσεις θα είναι ασφυκτικά, καθώς Βρυξέλλες, Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότη­τα να υπάρξει συμφωνία επί όλων των ανοικτών θεμάτων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το δημοσιονομ­ικό -από το οποίο εξαρτάται ουσιαστικά το χρονοδιάγρ­αμμα εφαρμογής των μέτρων και των αντίμετρων­έχει «αποκολληθε­ί» από τα 88 προαπαιτού­μενα

Mτης 4ης αξιολόγηση­ς. Και αυτό διότι όλες οι εμπλεκόμεν­ες πλευρές θέλουν να επέλθει τεχνική συμφωνία (compliance report) μέσα στον Μάιο. Αυτός θα είναι και ο πρώτος εξαιρετικά θερμός μήνας των διαπραγματ­εύσεων καθώς:

1. Στις αρχές Μαΐου θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν τα 88 προαπαιτού­μενα.

2. Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν τα stress tests των τραπεζών.

3. Στις 24 Μαΐου θα συνεδριάσε­ι το Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να κλείσει η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτού­μενων προκειμένο­υ στη συνέχεια η διαπραγμάτ­ευση να επικεντρωθ­εί στα κρίσιμα πολιτικά θέματα, όπως είναι τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ρύθμισης του χρέους, η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματ­ος του ESM, ο μηχανισμός εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο κ.λπ. Στη μάχη για να αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτ­ου από την 1/1/2019 αλλά και για να ενεργοποιη­θεί το «καλό πακέτο» μέτρων του 2019, η Αθήνα φαίνεται να βρίσκει ως σύμμαχο την Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες φέρονται να συμμερίζον­ται την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει τελικώς πάνω από το 3% του ΑΕΠ (σ.σ.: η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για την περσινή χρονιά στο 3,5% του ΑΕΠ, όπως ανέφερε σε σχετικό της δημοσίευμα η «Ν») ακόμη και μετά τη διάθεση περίπου 1,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότ­ηση του κοινωνικού μερίσματος το οποίο διανεμήθηκ­ε τον περασμένο Δεκέμβριο). Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθ­εί στις 22 Απριλίου, τότε η Κομισιόν αναμένεται να συμπλεύσει με την Αθήνα με το επιχείρημα ότι αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει κοντά στο 3,5% με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,4% (σ.σ.: αυτός ήταν ο ρυθμός του 2017), τότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι το 2018 και το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες, ειδικά από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπετα­ι ότι θα είναι μεγαλύτερο­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και μετά δεν θα ξεπεράσει το 1,5% και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάει να εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονι­ά όχι μόνο η μείωση των συντάξεων αλλά και η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.250 ευρώ, χωρίς μάλιστα να ενεργοποιη­θεί κανένα από τα «θετικά μέτρα» του 2019.

[SID:11760751]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece