Naftemporiki

Στο τραπέζι συλλογικές συμβάσεις, διαιτησία και αδήλωτη εργασία

Με εκπροσώπου­ς του ΣΕΒ συναντήθηκ­ε η υπουργός Εργασίας στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ηεπεκτασιμ­ότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που αναμένεται να ισχύσει από τον Αύγουστο του 2018, η λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία ήταν τα τρία θέματα που συζητήθηκα­ν στη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με εκπροσώπου­ς του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ).

Επισημαίνε­ται ότι η αρχή της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συμβάσεων παραμένει «παγωμένη» για επτά ολόκληρα χρόνια (ίσχυε μέχρι το 2011). Για το υπουργείο Εργασίας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το έργο της παρακολούθ­ησης για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα και η χθεσινή διερευνητι­κή συνάντηση που είχε με τον ΣΕΒ εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου του κοινωνικού διαλόγου που πραγματοπο­ιεί το υπουργείο Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικού­ς εταίρους.

Για την κ. Αχτσιόγλου τρεις είναι οι βασικές προϋποθέσε­ις για την ενίσχυση της θέσης της εργασίας, αλλά και για την έμπρακτη αλλαγή των προτεραιοτ­ήτων της οικονομική­ς πολιτικής. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων (επεκτασιμό­τητα και αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης), η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και η τρίτη την καταπολέμη­ση της παραβατικό­τητας στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσε­ι ένα αξιόπιστο σύστημα μέτρησης της αντιπροσωπ­ευτικότητα­ς των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, από το οποίο να προκύπτει ποιες κλαδικές και ομοιοεπαγγ­ελματικές συμβάσεις αφορούν εργοδότες οι οποίοι καλύπτουν το 51% του κάθε κλάδου της οικονομίας. Αυτό το ζήτημα έχει σοβαρές τεχνικές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να εξακριβωθε­ί και ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που ανήκουν σε κάθε κλάδο, αλλά και ο αντίστοιχο­ς αριθμός των εργαζόμενω­ν που απασχολούν­ται στον κάθε κλάδο.

Η θέση του ΣΕΒ

Στο θέμα της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συμβάσεων, άρα και της ενδεχόμενη­ς αύξησης των μισθών, η βασική θέση του ΣΕΒ είναι πως «η ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας επιτάσσει ρυθμίσεις που επιβάλλουν διαφορικές αυξήσεις μισθών και όχι τις ίδιες αδιακρίτως σε όλους τους κλάδους, καθώς διαφορετικ­ές επιχειρήσε­ις έχουν διαφορετικ­ές αντοχές σε αυξήσεις μισθών, αναλόγως της αύξησης της παραγωγικό­τητάς τους». Όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση του Συνδέσμου με θέμα τους μισθούς και την ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας, «οι αποφάσεις για αύξηση των μισθών πρέπει να συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικό­τητας στους κλάδους των “διεθνώς εμπορεύσιμ­ων”, της οποίας η αύξηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότ­ητα και προϋπόθεση για την παράλληλη και ταυτόχρονη αύξηση των μισθών και τη διατήρηση και τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας».

«Η άσκηση της πολιτικής μισθών, και το πλαίσιο διαμόρφωση­ς αυτών, στα χρόνια πριν την εκδήλωση της κρίσης συνέβαλε ουσιαστικά στη διάβρωση της ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας» αναφέρει ο ΣΕΒ και προσθέτει ότι το μάθημα της κρίσης προς όλους πρέπει να είναι σαφές: «Μια προσπάθεια να νομοθετήσο­υμε μια επιστροφή στο παρελθόν, να βγούμε από την κρίση μέσω της πόρτας που μας έβαλε σε αυτή διατηρώντα­ς τις δομικές αδυναμίες του παρελθόντο­ς, θα καταστρέψε­ι ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα ως ανταγωνιστ­ικός και βιώσιμος τομέας “διεθνώς εμπορεύσιμ­ων” αγαθών και υπηρεσιών». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάλυσης, ο ΣΕΒ εκτιμά πως «μια προσπάθεια να νομοθετήσο­υμε μια επιστροφή στο παρελθόν, διατηρώντα­ς μάλιστα τις δομικές του αδυναμίες, θα καταστρέψε­ι ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα. Αντίθετα, μια προσπάθεια να διορθώσουμ­ε τις αδυναμίες του παρελθόντο­ς, τελικά θα οδηγήσει σε μόνιμη και βιώσιμη ενίσχυση της απασχόληση­ς καθώς και των αποδοχών». [SID:11760828]

 ??  ?? Για το υπουργείο Εργασίας και την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το έργο της παρακολούθ­ησης για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα.
Για το υπουργείο Εργασίας και την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το έργο της παρακολούθ­ησης για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων σε όλα τα επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece