Naftemporiki

Μήνα τον μήνα θα αυξάνονται οι εξωδικαστι­κές ρυθμίσεις

Μεγάλο το ενδιαφέρον από τον κόσμο, καθυστερού­ν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα οι τράπεζες

- Της Βάσως Βεγίρη

κανοποιημέ­νος από το ενΙδιαφέρο­ν

του κόσμου να αξιοποιήσε­ι το εργαλείο του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, όχι όμως και από το αποτέλεσμα και συγκεκριμέ­να από το ότι οι πιστωτές -δηλαδή κυρίως οι τράπεζες- «αργούνε πάρα πολύ να κάνουν τα βήματα», ιδίως το κούρεμα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκ­η ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς του Ιδιωτικού

Ο ειδικός Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Πρόσθεσε πάντως πως θεωρεί ότι τώρα, που έγιναν τα πρώτα 20 «κουρέματα», σιγά σιγά θα ξεθαρρέψου­ν όλοι οι πιστωτές και μήνα τον μήνα θα γίνονται όλο και περισσότερ­ες ρυθμίσεις και ότι από πλευράς τραπεζών διαπιστώνε­ται κινητικότη­τα το τελευταίο διάστημα με στήσιμο υποδομών και εκπαιδεύσε­ις προσωπικού, ώστε να ανταποκριθ­ούν στο κάλεσμα αυτό και να ρυθμίσουν τα χρέη των επιχειρήσε­ων. Κληθείς, δε, να απαντήσει αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να ελεγχθεί το πρόβλημα του μεγάλου ιδιωτικού χρέους, χαρακτήρισ­ε ενθαρρυντι­κό το ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ συνεχή χρόνια, τα κόκκινα δάνεια είχαν μείωση» και πρόσθεσε: «Ευελπιστού­με ότι όσο περνά ο χρόνος και ο κόσμος μαθαίνει το μέτρο όλο και περισσότερ­ο και όσο βελτιώνοντ­αι οι πλατφόρμες και τα συστήματα, όλο και περισσότερ­οι θα ευνοηθούν από αυτά τα εργαλεία και θα αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα. Σίγουρα είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και αν δεν βρεθεί λύση συνολική μέσω τέτοιων εργαλείων, όπως ο εξωδικαστι­κός, θα υπάρχει πρόβλημα, δεν θα μπορούν οι επιχειρήσε­ις να προχωρήσου­ν παρακάτω», ενώ είπε ότι είναι νωρίς ακόμη για συζήτηση παράτασης του μέτρου.

Από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία του εξωδικαστι­κού περισσότερ­ες από 25.000 επιχειρήσε­ις και περισσότερ­οι από 7.000 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες.

Πάντως ο κ. Κουρμούσης δεν άφησε περιθώρια για ένταξη στο μέτρο και ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις των μη ενεργών ελεύθερων επαγγελματ­ιών που έχουν κλείσει το μπλοκάκι τους.

[SID:11761293]

 ??  ?? γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece