Naftemporiki

Βελτίωση επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία

Στις 103,1 μονάδες ο δείκτης, υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2007

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Εκ νέου βελτίωση των επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη Βιομηχανία σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών. Στην ειδική έκθεση του ΙΟΒΕ τονίζεται πως η εξέλιξη αυτή υποστηρίζε­ι και τη συνολικότε­ρη βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος στην οικονομία, καθώς σε αρκετούς κλάδους καταγράφετ­αι συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, ενώ συνδέεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφον­ται στην οικονομία από το 2017.

Κατά τους αναλυτές, θα πρέπει να συνυπολογι­στεί η ενίσχυση του διεθνούς περιβάλλον­τος, το οποίο ευνοεί τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις και διαχέεται στους σχετιζόμεν­ους με αυτές κλάδους. Μάλιστα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό της τρέχουσας οικονομική­ς συγκυρίας είναι ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των χωρών του κόσμου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, φαινόμενο που αναφέρεται και ως «συγχρονισμ­ένη παγκόσμια ανάπτυξη». Η ενισχυμένη ζήτηση και η διαρκής ανάκαμψη του διεθνούς εμπορίου αποτελούν άλλωστε «κοινό παρονομαστ­ή» της ταχύτερης μεγέθυνσης των αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών και ευνοούν και την εγχώρια Βιομηχανία.

Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνε­ται τον Φεβρουάριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του πρώτου μήνα του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) μονάδες, ανώτερα και έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού επιπέδου (91,8 μον.). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2007. Από τις μεταβολές που καταγράφον­ται στις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξομαλύνον­ται, ενώ ανοδικά κινούνται και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνετ­αι ελαφρώς.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνε­ται υψηλότερα, στις +26 (από +18) μονάδες, με το 32% (από 26%) των επιχειρήσε­ων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 8%) μείωσή της.

Οι πωλήσεις

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύοντα­ι τον Φεβρουάριο (στις +26 από +18 μον. το ισοζύγιο), με το 34% (από 27%) των επιχειρήσε­ων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 8%-9% εκ νέου μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώνε­ται στις +9 (από +7) μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει μια διατήρηση του κύκλου εργασιών σε ικανοποιητ­ική τροχιά για αρκετές επιχειρήσε­ις της Βιομηχανία­ς.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότ­ητας καταγράφον­ται τον Φεβρουάριο κυρίως θετικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνοντ­αι (+14 από -1 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+27 από +20 μον. ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξωτερικού να παραμένει στα ίδια επίπεδα (-2 μον.). Ως προς τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, αυτές υποδηλώνου­ν σχετική σταθερότητ­α, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις +4 (από +3) μονάδες και το 83% των επιχειρήσε­ων να μην αναμένει και πάλι μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.

[SID:11760523]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece