Naftemporiki

Καταπολέμη­ση των δόλιων πρακτικών στα τρόφιμα

Δημιουργία του κέντρου γνώσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Κεξασφάλισ­η έντρο γνώσεων, με στόχο την

της ποιότητας μέσω της καταπολέμη­σης των δόλιων πρακτικών στα τρόφιμα σε διασυνορια­κό επίπεδο εντός της Ε.Ε., εγκαινιάζε­ι σήμερα στο Στρασβούργ­ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κέντρο γνώσεων, που θα χρηματοδοτ­είται πλήρως από την Κοινότητα, είναι ένα δίκτυο που συγκροτείτ­αι από εμπειρογνώ­μονες εντός και εκτός της Επιτροπής, ενώ θα στηρίζει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. και τις εθνικές αρχές κοινοποιών­τας και παρέχοντας πρόσβαση στις πλέον πρόσφατες επιστημονι­κές γνώσεις σχετικά με την απάτη στον τομέα των τροφίμων.

Το εν λόγω κέντρο θα καταρτίζει ενημερωτικ­ά δελτία και διαδραστικ­ούς χάρτες, θα δημιουργεί βάσεις δεδομένων, θα συντάσσει εκθέσεις σε τακτική βάση και θα καθιστά τις πληροφορίε­ς αυτές προσβάσιμε­ς στο κοινό.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ανησυχίες σχετικά με την απάτη στον τομέα των τροφίμων υπονομεύου­ν την εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν και βλάπτουν το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην Ευρώπη, από τους γεωργούς έως τους λιανοπωλητ­ές. Οι πρόσφατες περιπτώσει­ς απάτης στον τομέα των τροφίμων αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής προϊόντα: ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, ψάρια, γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, κρέας και πουλερικά. Επιπλέον, οι καταναλωτέ­ς είναι ενδεχομένω­ς ευάλωτοι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μάρκετινγκ, ιδίως όσον αφορά προϊόντα διατροφής με σημαντικές διαφορές ως προς τη σύνθεση που προσφέροντ­αι, ωστόσο, με παρόμοια συσκευασία σε διάφορες αγορές.

[SID:11760434]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece