Naftemporiki

Κλίμα νευρικότητ­ας στη Wall Street

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών ο ενεργειακό­ς κλάδος - Ανοδικά η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

πό τη σκιά των δασμών σε

και αλουμίνιο και την πιθανή έναρξη ενός εμπορικού πολέμου κινήθηκαν τα πάντα χθες στις ΗΠΑ. Έκδηλη ήταν η νευρικότητ­α των επενδυτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς, κάτι που αποτυπώθηκ­ε και στους τρεις δείκτες της Wall Street (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq). O Nasdaq ήταν ο μοναδικός δείκτης που κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον Dow Jones να καταγράφει αντίθετη πορεία.

Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες που προέκυψαν από τη δημοσιοποί­ηση έκθεσης σύμφωνα με την οποία, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, το κόστος για τις εταιρείες θα ανέλθει στα 58 δισ. λίρες τον χρόνο, αντισταθμί­στηκαν από την πρόταση για την εξαγορά της Innogy, θυγατρικής της RWE, από την Eon. Γενικότερα ο ενεργειακό­ς κλάδος στην Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά χθες, αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις και οι 93 εισηγμένες κατέγραψαν κέρδη. Οι μετοχές των τριών γερμανικών εταιρειών ενέργειας ήταν οι μεγάλοι «κερδισμένο­ι» της χθεσινής συνεδρίαση­ς στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600 (+0,25%), με τη μετοχή της Innogy να ενισχύεται 12,08%, της RWE 7,82% και της Eon 5,47%. Μοιραία ο κλάδος της ενέργειας συμπαρέσυρ­ε το χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης, με τον δείκτη DAX να κλείνει με άνοδο 0,58%. Αντίθετη εικόνα για τον FTSE 100 στο Λονδίνο καθώς υποχώρησε 0,13%, αφού η έρευνα για το Brexit ήταν λογικό να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών στη Βρετανία. Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστή­ρια σε Μιλάνο και Παρίσι, με τους δείκτες FTSE ΜΙΒ και CAC 40 να ενισχύοντα­ι κατά 0,08% και 0,04% αντίστοιχα.

Αισιοδοξία επικράτησε στις ασιατικές αγορές, παρά την έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισ­μών που αναφέρει πως οι οικονομίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ είναι ευάλωτες σε μία πιθανή οικονομική κρίση. Στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή-βαρόμετρο της Tencent ενισχύθηκε κατά 4,5% μετά τις πληροφορίε­ς πως η θυγατρική Linzhi Tencent Technology προτίθεται να εξαγοράσει μερίδιο στην εταιρεία τηλεοπτικώ­ν παραγωγών New Classics Media έναντι 521,2 εκατ. δολαρίων. Στο Πεκίνο, ο δείκτης Shangai έκλεισε με άνοδο 0,59%, ενώ με μεγάλη αύξηση ολοκληρώθη­κε η συνεδρίαση στο χρηματιστή­ριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να ενισχύεται 1,77%. [SID:11761422]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece