Naftemporiki

Αντικρουόμ­ενα μηνύματα

Το δολάριο εγκλωβίστη­κε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο έπεσε χθες θύμα των αντικρουόμ­ενων μηνυμάτων από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να χάνει έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών, εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσον η Fed έχει περιθώρια για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση -που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητ­α- έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου αύξηση των θέσεων εργασίας, όμως ο πληθωρισμό­ς, με βάση τους ρυθμούς αύξησης των αποδοχών, παρέμεινε υποτονικός. «Τα αμφιλεγόμε­να μηνύματα από την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας δεν κατάφεραν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του σεναρίου για πιο επιθετικές αυξήσεις από τη Fed» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να υπάρξει έντονα ανοδική κίνηση του δολαρίου θα πρέπει οι ρυθμοί αύξησης των μισθών να κινηθούν πάνω από το 3%. Οι αποδοχές αυξήθηκαν με ρυθμούς 2,6% τον Φεβρουάριο -σε ετήσια βάση- βραδύτερου­ς έναντι του 2,8% του Ιανουαρίου.

Με το δολάριο να κινείται πτωτικά, το ευρώ κινήθηκε πάνω από το όριο του 1,23, παραμένει όμως κάτω από τα υψηλά τριετίας, στο 1,2556, που είχε αγγίξει τον Φεβρουάριο.

Το δολάριο υποχωρούσε και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 106,32 γιεν. Κέρδη και για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα στο 1,39 έναντι του δολαρίου, αν και κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των υψηλών που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η υποχώρηση του πετρελαίου άσκησε πιέσεις στο ρωσικό ρούβλι, που υποχωρούσε έναντι του δολαρίου. Μικρή άνοδος χθες για το γιουάν έναντι του δολαρίου, αν και οι περισσότερ­οι αναλυτές αναμένουν ότι το κινεζικό νόμισμα θα κινηθεί εντός στενών ορίων διακύμανση­ς φέτος.

Παρότι οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές της Κίνας αναμένεται να αναπτυχθού­ν σημαντικά μέσα στη επόμενη δεκαετία, η χρήση του κινεζικού εθνικού νομίσματος στο παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα δεν πρόκειται να ακολουθήσε­ι ανάλογη πρόοδο, όπως εκτιμούν αναλυτές της Morgan Stanley. «Παρότι το γιουάν θα μπορούσε να αναρριχηθε­ί στην τέταρτη θέση στις παγκόσμιες συναλλαγές ξένου συναλλάγμα­τος μέσα σε ορίζοντα δεκαετίας, είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει την κυριαρχία του γιεν στη Ασία» υπογράμμισ­αν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε υπόμνημά τους για το μέλλον της χρηματοοικ­ονομικής στην Ασία έως το 2027.

[SID:11760536]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece