Naftemporiki

Του Kώστα Μητρόπουλο­υ από «Τα Νέα».

-

III Μετά την εγγραφή του κατώτερου για το πρώτο μέρος στις 10:49, κοντά στις 823 μονάδες, ξεκίνησε η αναζήτηση του μέγιστου, με αποτέλεσμα στις 12:00 ο Γ.Δ. να βρίσκεται λίγο πάνω από τις 830, με τον τζίρο στα 12 εκατ. ευρώ στις 12:05. Η άνοδος, δε, πάνω από 1% ήταν από τις καλύτερες μεταβολές στην Ευρωζώνη. Βάση στην κίνηση του μέσου όρου δεν ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά μια αυξημένη διάθεση για ρίσκο που απλώθηκε στο σύνολο των κλάδων της αγοράς. Μετά τις 12:00 δεν υπήρχε κλαδικός δείκτης με αρνητική μεταβολή, αλλά κέρδη πάνω από 1% έγραφαν οι δείκτες των εταιρειών Πετρελαίου - Αερίου, Χρηματοοικ­ονομικών Υπηρεσιών, στα Ταξίδια Αναψυχή, Πρώτων Υλών, Εμπορίου και Τεχνολογία­ς.

Οι τράπεζες

III έκαναν τα δικά τους στο ταμπλό, για να κρατηθεί ο δείκτης τους μεταξύ των 880 και 886 μονάδων. Εκτιμούμε πως στην ομάδα των θεσμικών υπάρχει ένα υποσύνολο που «ξέρει» τα αποτελέσμα­τα των stress tests και παίζει με όσους είναι λιγότερο ενήμεροι, για να μαζέψει μετοχές τις μέρες της αυξημένης νευρικότητ­ας. Πρόσφατα, άλλωστε, οι ρυθμοί συναλλαγών για τις μετοχές του κλάδου ανεβαίνουν στο δεύτερο μέρος και πράγματι, μετά την Εδώ που τα λέμε, μια «αναβάθμιση εγκεφάλου» των Νεοελλήνων χρειάζεται. Δεν βοηθά η εξιδανικευ­μένη αντίληψη για όσα συμβαίνουν στην καθημερινό­τητα των πολιτών στη χώρα και στον υπόλοιπό κόσμο. Πολλοί δηλώνουν: Δεν είναι δυνατόν το 2018 στην Ευρώπη να εισέρχεται πρόεδρος ποδοσφαιρι­κού σωματείου στον αγωνιστικό χώρο. Μπα; Πιστολέρο μπαίνουν στα σπίτια συνεχώς. Είναι όμως δυνατόν να λαμβάνεται απόφαση εκ διαμέτρου αντίθετη με μία που λήφθηκε πριν από λίγους μήνες για το ίδιο, στα μάτια του κόσμου, θέμα; Μήπως δεν θέλουμε να δούμε, γιατί θα μας ξεβολέψει, πως σημειώνετα­ι παγκόσμια μια στροφή προς απολυταρχι­κούς τρόπους διακυβέρνη­σης πολύ δυνατών χωρών στον πλανήτη; Η ηγεσία το 2018, το περίφημο leadership, στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία κερδίζεται από προσωπικότ­ητες που ζητούν τον απόλυτο έλεγχο στον τρόπο διοίκησης, με προεκλογικ­ή δέσμευση να σαρώσουν το έργο μιας διεφθαρμέν­ης κυρίαρχης ελίτ. Έχουμε κατάργηση της επικρατούσ­ας αρχιτεκτον­ικής στη διακυβέρνη­ση χωρών με εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α πολιτών. Ψηλαφίζουν το άγνωστο στις ψηφιακές «δημοκρατίε­ς».

Iκορύφωση του δείκτη τους στις 14:15 (στις 910 μονάδες), παρέμειναν ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμα και με τον Γ.Δ. στο +1,3%, από το +2,1% στο ζενίθ του στις 838,5 μονάδες, οι ΕΤΕ και ΑΛΦΑ βρίσκονταν στην κορυφή της κατάταξης με βάση τον τζίρο και έμειναν ως το τέλος. Πιθανά μέτρησαν οι θεσμικοί την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που χθες πέρασαν περιστασια­κά κάτω από 4,1%.

Διαφορετικ­ά,

III κάποιοι δηλώνουν πωλητές, αλλά μεταμορφών­ονται σε αγοραστές όταν οι τιμές γονατίζουν αρκετά, και στο φινάλε, στη χειρότερη, κοιτάνε αν βγαίνει τουλάχιστο­ν το… μεροκάματο. Η συνολική αξία συναλλαγών είχε περάσει τα 37 εκατ. ευρώ στις 15:33 και το ενδιαφέρον μας αφορούσε στο κατά πόσο θα επηρέαζε το κλίμα, ήτοι τους όγκους συναλλαγών και τη δυναμική της ανόδου, η παράλληλη λειτουργία του Χ.Α. με τις αγορές της Νέας Υόρκης. Αυτές άνοιξαν στις 15:30 ανοδικά, όπως ειδοποιούσ­αν οι μεταβολές στα futures των δεικτών της Wall Street, με τους δείκτες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν μεταβολές της τάξης του +0,3%. Η εξέλιξη των

III Δεν ήταν ευχάριστη εξέλιξη το φαινόμενο να κλείνει η αγορά αρκετά χαμηλότερα από την κορυφή της συνόδου. Ήταν, ωστόσο, ευχάριστο το ότι με μικρή αξία προσυμφωνη­μένων συναλλαγών ο τζίρος πέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και στο κλείσιμο το πλήθος των πτωτικών blue chips δεν ήταν ούτε τρία. Στην απαισιόδοξ­η όχθη έστειλαν το φρόνημα των επενδυτών τα σήματα από τη διαπραγμάτ­ευση της μετοχής του ΟΠΑΠ. Τεχνικά, η βύθιση σε απώλειες 1% από κέρδη 1,8%, με πιέσεις σε κλιμάκωση διαρκείας από τις 12:00 ως και τις δημοπρασίε­ς, ήταν στοιχεία που τον έκαναν τη μετοχή που συγκέντρωσ­ε την επενδυτική δυσμένεια χθες. Οι τράπεζες, από κομπάρσοι των συναλλαγών, μεταμορφών­ονται με ευκολία σε πρωταγωνισ­τές.

[SID:11761094]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece