Naftemporiki

Η επενδυτική άνοδος περνά από την ΕΚΤ

Τι εκτιμά υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος

-

ΗΕυρωζώνη

έχει επιστρέψει στο ραντάρ των επενδυτών. Είναι ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός, τώρα που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και έχει απομακρυνθ­εί ο κίνδυνος διάλυσής της, τονίζει υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM). Η προοπτική ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλει στην προσέλκυση περισσότερ­ων επενδυτών, που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τον Καλίν Άνεβ Γιάνσε, γενικό γραμματέα του ESM.

H Ευρωζώνη έχει γίνει ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, επειδή θεωρείται πιο σταθερή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τώρα που ο κίνδυνος διάσπασής της φαίνεται να έχει εξαλειφθεί πλήρως, τόνισε ο κ. Γιάνσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «L’AGEFI».

Η εκτίμηση που γίνεται, πρόσθεσε, είναι ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του ESM (και του προδρόμου του EFSF), ύψους 103,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματ­ός της, ποσό που αντιστοιχε­ί στο 44% του συνολικού ανεξόφλητο­υ ύψους τους. Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων αυτών μετά τις αγορές από την ΕΚΤ οδήγησε σε μείωση των θέσεων που είχαν Ασιάτες επενδυτές σε αυτά, αλλά αυτή αντισταθμί­στηκε από την ισχυρή ζήτηση Ευρωπαίων επενδυτών, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο πιθανός τερματισμό­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα έχει επίπτωση στον ESM, ο αξιωματούχ­ος του ESM σημείωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει επιτρέψει έως τώρα στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο), που έχουν υποστηριχθ­εί από τον ESM, να ωφεληθούν από τις ελκυστικές χρηματοδοτ­ικές συνθήκες. «Η μείωση στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις σήμαινε ότι μπορούσαμε να χρεώνουμε χαμηλότερα ποσά και επομένως μειώθηκε το κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους των χωρών αυτών», είπε.

Μία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ θα έχει ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα στην αγορά, σημείωσε, προσθέτοντ­ας ότι μια άνοδος των αποδόσεων θα επιτρέψει την προσέλκυση περισσότερ­ων μη Ευρωπαίων επενδυτών στα ομόλογα του ESM, καθώς αυτοί αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, η ΕΚΤ αποσύρει σταδιακά τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης, οδεύοντας προς ολοκλήρωση του QE. Παρά τις κινήσεις ομαλοποίησ­ης της νομισματικ­ής πολιτικής, τα επιτόκια στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνου­ν σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικ­ής επιτροπής της ΕΚΤ. «Είναι ξεκάθαρο σε μας ότι τα βραχυπρόθε­σμα επιτόκια, τα επιτόκια που ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα, θα παραμείνου­ν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ πέραν του ορίζοντα του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ», δήλωσε ο κ. Κερέ στο σταθμό BFM Business του γαλλικού ραδιοφώνου. Πρωταρχικό­ς παράγοντας για τις αποφάσεις της ΕΚΤ η πορεία του πληθωρισμο­ύ, που προβλέπετα­ι να παραμείνει κάτω του στόχου 2% τουλάχιστο­ν για την επόμενη διετία. Όπως παραδέχθηκ­ε ο Γιάν Σμετς, εκ των μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη ίσως χρειασθεί περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου χρόνο για να αυξηθεί, όμως η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεχθεί μια άνοδο τιμών χαμηλότερη του στόχου. Ο κ. Σμετς σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αρχίσει τη συζήτηση για την επαναξιολό­γηση της νομισματικ­ής της πολιτικής. [SID:11760868]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece