Naftemporiki

Η Dropbox στον Nasdaq για 648 εκατ. δολ.

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή τεχνολογικ­ής εταιρείας μετά τη Snap

-

Ηοι έντονη μεταβλητότ­ητα και

αναταράξει­ς του Φεβρουαρίο­υ δεν φαίνεται να πτοούν τις επιχειρήσε­ις που επιδιώκουν να διαβούν το κατώφλι του χρηματιστη­ρίου, με τη δραστηριότ­ητα αρχικών δημοσίων εγγραφών από τις αρχές του έτους να επιβεβαιών­ει έως τώρα τις πρόσφατες προβλέψεις της Ernst&Young ότι και το 2018 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά.

Την παράσταση έκλεψε χθες η αρχική δημόσια εγγραφή μιας ακόμη εταιρείας του τεχνολογικ­ού κλάδου: η Dropbox υπέβαλε χθες αίτηση για την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη -και συγκεκριμέ­να στην αγορά Nasdaq- επιδιώκοντ­ας να αντλήσει έως και 648 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία ανταλλαγής αρχείων διαθέτει προς πώληση 36 εκατ. κοινές μετοχές σε τιμή μεταξύ 16 έως και 18 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (SEC).

Στο ανώτατο όριο του εύρους διακύμανση­ς, η κεφαλαιοπο­ίηση της Dropbox υπολογίζετ­αι στα 7,1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, συμφώνησε επίσης να πωλήσει μετοχές αξίας 100 εκατ. δολαρίων στο τμήμα venture capital της Salesforce.com, στο πλαίσιο ιδιωτικής τοποθέτηση­ς που πραγματοπο­ιείται παράλληλα με την αρχική δημόσια εγγραφή.

Βάσει αποτίμησης, η εισαγωγή των μετοχών της Dropbox στο χρηματιστή­ριο αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή τεχνολογικ­ής εταιρείας από το ντεμπούτο της Snap στο χρηματιστή­ριο, τον Μάρτιο του 2017, όπως προκύπτει από στοιχεία της Dealogic. H Dropbox διαθέτει 11 εκατ. συνδρομητι­κούς χρήστες σε 180 χώρες, με έσοδα 1,11 δισ. δολαρίων το 2017.

Στην εισαγωγή της θυγατρικής της, DWS, στο χρηματιστή­ριο προσανατολ­ίζεται και η Deutsche Bank, επιδιώκοντ­ας να αντλήσει έως και 1,8 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) από την αρχική δημόσια εγγραφή. Η προσφορά αποτιμά την αξία της DWS -που δραστηριοπ­οιείται στο asset management­έως και τα 7,2 δισ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη μεγαλύτερη σε μέγεθος ανταγωνίστ­ριά της Amundi SA. H Nippon Life Insurance συμφώνησε να αγοράσει το 5% της DWS στην αρχική δημόσια εγγραφή, σε τιμή μεταξύ 30-36 ευρώ ανά μετοχή. Η επιτυχία της αρχικής δημόσιας εγγραφής θα ήταν σημαντικό επίτευγμα για τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, που είχε προτείνει την πώληση πριν από ένα χρόνο, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του γερμανικού τραπεζικού ομίλου.

Στην Ασία, τέλος, η Agricultur­al Bank of China επιδιώκει την άντληση έως και 100 δισ. γιουάν (15,8 δισ. δολάρια) μέσω της πώλησης έως και 27,5 δισ. μετοχών σε επτά δημοσίου δικαίου κινεζικούς οργανισμού­ς.

[SID:11760713]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece