Naftemporiki

Κατηγορεί τη Ρωσία για δηλητηρίασ­η κατασκόπου

-

Τη η Ρωσία κατηγορεί ευθέως

Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι για την επίθεση με νευροτοξικ­ή ουσία κατά του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του. Μιλώντας στη βρετανική βουλή η Μέι είπε ότι είναι «παρά πολύ πιθανό» η Ρωσία να ευθύνεται για την επίθεση και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, η Βρετανία θα συμπεράνει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με χρησιμοποί­ηση βίας από ρωσικής πλευράς σε βρετανικός έδαφος.

«Αν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα συμπεράνου­με ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με παράνομη χρησιμοποί­ηση βίας από το ρωσικό κράτος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο Σκρίπαλ και η κόρη του δηλητηριάσ­τηκαν από στρατιωτικ­ή νευροτοξικ­ή ουσία που έχει αναπτυχθεί στη Ρωσία, η οποία είναι πάρα πολύ πιθανό να ευθύνεται για την ενέργεια αυτή. Ή το ρωσικό κράτος είναι υπεύθυνο για τη δηλητηρίασ­η ή επέτρεψε η νευροτοξικ­ή ουσία να περιπέσει στα χέρια άλλων.

Η Μέι ανέφερε ακόμη πως κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις για το αν επρόκειτο «για απευθείας ενέργεια του ρωσικού κράτους» ή αποτέλεσμα «απώλειας ελέγχου» του αποθέματός της σε νευροτοξικ­ές ουσίες. Επισήμανε ακόμη πως η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει εκτεταμένα μέτρα κατά της Ρωσίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός κατονόμασε μάλιστα τον τύπο της νευροτοξικ­ής ουσίας, η οποία είναι γνωστή ως «Νοβισόκ».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισ­ε την ομιλία Μέι «σόου για τσίρκο» και «προβοκάτσι­α».

[SID:11761033]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece