Naftemporiki

Προσέγγιση με όχημα το Συμβούλιο Ασφαλείας

Τι συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους οι κ.κ. Τσίπρας και Θεοδωράκης

-

Προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της πρότασης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας φαίνεται να κινείται ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δίωρη συνάντησή τους χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ο πρωθυπουργ­ός δεσμεύτηκε να φέρει σύντομα την πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι διαπιστώθη­καν κάποιες διαφορές μεταξύ τους για τον ρόλο και τη λειτουργία του οργάνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθ­ούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργει­α κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για αυτό τον λόγο η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθε­ί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμιση­ς και μετεξέλιξη­ς του Εθνικού Συμβουλίου

Από τη χθεσινή Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη ότι το υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζ­ει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με επιχειρησι­ακές αρμοδιότητ­ες στα πρότυπα αντίστοιχω­ν δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα. Το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματι­κό όργανο, ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζε­ται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικ­ό - επιχειρησι­ακό, διευκρίνιζ­αν κυβερνητικ­ές πηγές και συναφώς τα δύο «όργανα» είναι ανεξάρτητα.

«Η σύγκρουση που έχουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα δεν μας απαγορεύει να καταθέτουμ­ε προτάσεις προς όφελος της χώρας», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης εξερχόμενο­ς του Μεγάρου Μαξίμου και υποστήριξε ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα, «να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμ­ε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρού­ν». Ο ίδιος αποσαφήνισ­ε ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνη­ση της χώρας και συγκρουόμα­στε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», αλλά «αισθανόμασ­τε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζου­με τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».

Πριν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε συνεδριάσε­ι το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, τα μέλη του οποίου άσκησαν κριτική στον κ. Θεοδωράκη για την απόφασή του να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κ. Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ. Νίκος Ανδρουλάκη­ς, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπου­λος εξέφρασαν τη διαφωνία τους, υποστηρίζο­ντας ότι θα ήταν προτιμότερ­ο να μη γινόταν η συνάντηση αυτή την εβδομάδα και σε αυτή τη συγκυρία γιατί δίνονται λάθος μηνύματα. Επισημάνθη­κε ότι είναι άλλο η υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα και η εθνική συνεννόηση την οποία επιδιώκει το Κίνημα Αλλαγής και άλλο τα επικοινωνι­ακά παιχνίδια, τα οποία επιχειρεί να παίξει ο κ. Τσίπρας για να καλύψει την αναξιοπιστ­ία και τη διγλωσσία της κυβέρνησής του στα εθνικά θέματα. [SID:11761054]

 ??  ?? συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece