Naftemporiki

«Πρέπει να πρυτανεύσε­ι η ενότητα του έθνους»

Σειρά επαφών στις ΗΠΑ

-

ελογισμένη και υπεύθυνη χαΛρακτήρι­σε

ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρ­κικά, ξεκαθαρίζο­ντας, μάλιστα, ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση στηρίζει με τη στάση της την ενότητα του Ελληνισμού απέναντι στην κλιμακούμε­νη τουρκική προκλητικό­τητα.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης με συνέντευξη που έδωσε χθες στη Βοστόνη στον ομογενειακ­ό ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισ­ε «εθνικά επικίνδυνη» την κριτική του στα ελληνοτουρ­κικά. «Δεν επιτρέπετα­ι κανείς διχασμός πάνω στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτε­υση δεν μπορεί να ασκεί «λελογισμέν­η και υπεύθυνη κριτική» στους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Πάνω από όλα πρέπει να πρυτανεύσε­ι η ενότητα του έθνους» πρόσθεσε σε ενωτικό τόνο και σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που βρίσκεται στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες είναι για να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, «γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο γεωπολιτικ­ός ρόλος της Ελλάδας πρέπει να αναβαθμίζε­ται και όχι να υποβαθμίζε­ται».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε επίσης αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να αξιοποιήσε­ι τους δυνητικούς ενεργειακο­ύς της πόρους εντός της Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης της Κύπρου. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οποιαδήποτ­ε προσπάθεια παρεμπόδισ­ης άσκησης αυτών των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστ­εί από όλη τη διεθνή κοινότητα. Τόνισε, όμως, ότι και η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου ενεργειακώ­ν πόρων και έχει τεράστιο ανεκμετάλλ­ευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπογράμμισ­ε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευ­τεί τη μεγάλη ευκαιρία για να αναβαθμίσε­ι τη γεωστρατηγ­ική της σχέση με τις ΗΠΑ. «Σε μια εποχή όπου η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται» υπογράμμισ­ε. Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμί­σεων στην Παιδεία και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για υποβάθμιση των θεσμών καταγγέλλο­ντας «παρεμβάσει­ς στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ με οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών, που προφανώς αντιλαμβάν­ονται την άσκηση επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων στην Ελλάδα με άλλους όρους από αυτούς που θα έπρεπε». «Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και γι’ αυτό και η έμφαση που θα δώσουμε την επόμενη μέρα ως, ελπίζω, η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι μόνο στην ανάταξη στην οικονομία, αλλά και στην ενίσχυση της ίδιας της δημοκρατία­ς μας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον όπου θα μιλήσει στο Center for Strategic and Internatio­nal Studies (CSIS). Επίσης θα έχει συναντήσει­ς με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και με άλλους αξιωματούχ­ους. Την Πέμπτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα παραχωρήσε­ι τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο του Bloomberg, ενώ θα παραστεί και σε δείπνο το οποίο διοργανώνε­ται προς τιμήν του στο Metropolit­an Club από ομογενείς.

[SID:11761072]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece