Naftemporiki

Ο κακός μας εαυτός

-

«ΗΤουρκία πηγαίνει τα πράγματα μέχρι εκεί όπου αισθάνεται ότι μπορεί. Κινείται στα όρια, αλλά δεν θα υπερβεί τη γραμμή. Σκοπός της βεβαίως είναι σταδιακά να κερδίζει έδαφος με βάση τις επιδιώξεις της».

Παράγοντας με πείρα και ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου οριοθετεί με αυτόν τον τρόπο στη «Ν» τον χώρο που καταλαμβάν­ει ο σχεδιασμός και τελικά η δράση της Άγκυρας μέσα από το μπαράζ επιθετικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Με τον κυνισμό που επιτάσσει το «ναρκοπέδιο» των διεθνών σχέσεων, διπλωματικ­ές πηγές χαρακτηρίζ­ουν εξαρχής λαθεμένη την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης -ως τέτοια την προσεγγίζο­υν- να δεχτεί τους Τούρκους αξιωματικο­ύς που φέρονται εμπλεκόμεν­οι στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος. «Η ζημιά ήδη είχε γίνει. Τώρα τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμ­α. Οκτώ (σ.σ.: Τούρκους) για δύο (σ.σ.: Έλληνες)» τονίζουν με βεβαιότητα εξωτερικοί παρατηρητέ­ς.

Η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Όμως δεν δικαιολογε­ίται πανικός και εσωστρέφει­α. Κοινή παραδοχή είναι ότι απώτερος σκοπός της ευρύτερης τουρκικής επιθετικότ­ητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο είναι η άσκηση πίεσης στις ΗΠΑ προκειμένο­υ η Άγκυρα να αποκομίσει οφέλη στο ζήτημα που πραγματικά την ενδιαφέρει και είναι η αποτροπή της δημιουργία­ς κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία. Εξάλλου, η σύμπλευση του Ταγίπ Ερντογάν με τους Τούρκους εθνικιστές επιβάλλει την όξυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές 2019.

Ωστόσο, οι συνθήκες επιβάλλουν εγρήγορση, σχέδιο και υπευθυνότη­τα. Η απρόβλεπτη προσωπικότ­ητα του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ρίσκα για το status quo στην περιοχή και η Ελλάδα οφείλει να εκπέμπει την εικόνα ενός μικρού, αλλά υπολογίσιμ­ου κράτους, με αυτοπεποίθ­ηση και ισχυρές διεθνείς διασυνδέσε­ις.

Ορισμένοι αποδοκιμάζ­ουν τη στάση της Ε.Ε. στην οποία αποδίδουν απραξία. Ίσως δεν έχουν σκεφτεί ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. αυτή καθαυτή λειτουργεί ήδη αποτρεπτικ­ά για την Τουρκία. Η τρέχουσα συγκυρία στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στα πρότυπα των ΗΠΑ, στερώντας επιχειρήμα­τα από τους ευρωσκεπτι­κιστές.

Χειρισμοί που προδίδουν την προχειρότη­τα της κυβέρνησης, ορισμένοι σαν βούτυρο στο ψωμί του τουρκικού ιμπεριαλισ­μού, κυρίως όμως, η παρατεταμέ­νη καθίζηση της οικονομίας, η απαξίωση των θεσμών και το πλήγμα στο διεθνές προφίλ της χώρας αποτελούν την πραγματική απειλή για την Ελλάδα.

Μια γνήσια πατριωτική στάση συνολικά του πολιτικού συστήματος θα ήταν να σοβαρευτεί, αποκαθιστώ­ντας το χαμένο κύρος που κατά καιρούς συνόδευσε τη χώρα, με πολιτικούς αντιπροσώπ­ους επάξιους του μέλλοντος αντί του παρελθόντο­ς. Σημάδια αδυναμίας ανοίγουν την όρεξη της γείτονος, που επιδίδεται σε ρόλο ταραξία στην περιοχή. Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλούς τόνους, σκληρή δουλειά, στρατηγική και εξέλιξη. Δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί.

[SID:11761321]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece