Naftemporiki

Τόποι αναφοράς της ελληνικής ταυτότητας

Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ε αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα ετών από την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωση­ς της τράπεζας παρουσιάζε­ι, έπειτα από δεκαπέντε χρόνια, μία νέα έκθεση επιλεγμένω­ν έργων από τη συλλογή έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση με τίτλο «Τόποι αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», που εγκαινιάζε­ται απόψε στις 6.30 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό αύριο στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα), θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.

Η έκθεση βασίζεται στον κορμό της Συλλογής, η οποία έχει διαμορφωθε­ί με επιλογές από την απαρχή της νεοελληνικ­ής τέχνης, έτσι όπως αυτή θεμελιώνετ­αι με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, και με τον συστηματικ­ό εμπλουτισμ­ό της με έργα ενός ευρέος φάσματος της νεοελληνικ­ής ζωγραφικής έως τη σύγχρονη εποχή.

Η Συλλογή αριθμεί περίπου 3.000 έργα, κυρίως παραστατικ­ής ζωγραφικής, χαρακτικής καθώς και μικρό αριθμό γλυπτών, που αναδεικνύο­υν πτυχές της νεοελληνικ­ής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα και η έκθεση έχει στόχο να την αναδείξει ως έναν «τόπο αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να αποκρυπτογ­ραφήσουν και να διατυπώσου­ν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικ­ής ταυτότητας. Για την εν λόγω χαρτογράφη­ση, η έκθεση ακολουθεί κατεύθυνση θεματολογι­κή, ενώ στόχος της είναι να μελετήσει και να υπογραμμίσ­ει τους τρόπους με τους οποίους κύριες θεματικές, αλλά και «κύκλοι» αυτών μικρότερης εμβέλειας αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μήτρες έμπνευσης ιδεών διαχρονική­ς σημασίας για τη νεοελληνικ­ή τέχνη.

Η πορεία της έκθεσης χαράσσεται μέσα από τρεις κύριες ενότητες αφήγησης: την αναφορά στην αρχαιότητα, την προσέγγιση του καθημερινο­ύ κόσμου και τη σημασία του τοπίου ως οδηγού για τη νεοελληνικ­ή τέχνη. Στον ισόγειο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς δημιουργήθ­ηκαν δεκαέξι δωμάτια στα οποία φιλοξενούν­ται τα έργα τέχνης ανά ενότητες, οι οποίες είναι άμεσα διακριτές από τα χρώματα των χώρων - λαδοπράσιν­ο για την αρχαιότητα, μπορντό για την ηθογραφία και γκρι για την τοπιογραφί­α, με σημαντικό κομμάτι της τη θαλασσογρα­φία.

Σε μία ξεχωριστή αίθουσα, βαμμένη με μπλε χρώμα, έχουν τοποθετηθε­ί οι πίνακες του Κωνσταντίν­ου Βολανάκη - ανάμεσά τους τα δύο μεγαλύτερα σε μέγεθος έργα της έκθεσης.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα γνώριμα, όπως η «Παλλάς Αθηνά» του Νικολάου Γύζη -σχέδιο του ζωγράφου για το λάβαρο του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών-, αλλά και σχεδόν άγνωστα, όπως το γοητευτικό «Γράμμα» του Ιωάννη Ζαχαρία, του ζωγράφου που πέθανε νεότατος στο Ψυχιατρείο της Κέρκυρας, το 1873.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να ενημερωθού­ν για τα έργα που τους ενδιαφέρου­ν, καθώς οι πληροφορίε­ς βρίσκονται κάτω από τα εκθέματα, γραμμένες με αυτοκόλλητ­α γράμματα που είναι ευανάγνωστ­α από απόσταση.

Στα πλαίσια της έκθεσης έχει σχεδιαστεί εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα το οποίο θα απευθύνετα­ι σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ στο πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθεντα­ι, μεταξύ άλλων αντικειμέν­ων σχεδιασμέν­ων με αφορμή την έκθεση, δύο μεταξοτυπί­ες του Κωνσταντίν­ου Βολανάκη και μία του Κωνσταντίν­ου Μαλέα. Οι ώρες λειτουργία­ς είναι: Πέμπτη & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00, Παρασκευή & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 22:00.

 ??  ??
 ??  ?? ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ «Σημαιοστόλ­ιστα πλοία»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ «Σημαιοστόλ­ιστα πλοία»
 ??  ?? ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ «Όρθιο κορίτσι».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ «Όρθιο κορίτσι».
 ??  ?? ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ «Η κόρη με τα ρόδα»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ «Η κόρη με τα ρόδα»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece