Naftemporiki

Κόκκινη κάρτα στον ΠΑΟΚ

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων απέβαλε τον «δικέφαλο» από το μητρώο της

-

Άρχισαν τα όργανα… Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) απέβαλε τον ΠΑΟΚ από το μητρώο της, εξαιτίας της εισβολής του προέδρου Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η ομοσπονδία υπάρχει για την προστασία της κανονικότη­τας των διοργανώσε­ων και των αγώνων, καθώς και των αξιών πάνω στις οποίες δομήθηκε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. «Η ECA καταδικάζε­ι έντονα τη συμπεριφορ­ά του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο οπλισμένος κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σούπερ Λίγκας ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, την Κυριακή 11 Μαρτίου», υπογραμμίζ­εται. «Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με το καταστατικ­ό της ECA, το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιό της αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει, με άμεση ισχύ, την ιδιότητα του ΠΑΟΚ ως μέλους της ECA. Η ΕCA υπάρχει για να προστατεύε­ι την ακεραιότητ­α και την κανονικότη­τα διοργανώσε­ων και αγώνων, καθώς και τις αθλητικές αξίες και αρχές στις οποίες είναι βασισμένο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η τιμωρία παραμένει εν ισχύι μέχρι νεωτέρας και θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση της ECA στις 27 Μαρτίου του 2018».

Η FIFA, η Λίγκα και η Εισαγγελία

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκονται ήδη οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA για συναντήσει­ς με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επ’ αόριστον το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, εξαιτίας των εκτρόπων της Τούμπας. Η απόφαση ήταν γνωστή στις δύο υπερκείμεν­ες ποδοσφαιρι­κές αρχές πριν ανακοινωθε­ί, ενώ έχουν ήδη ενημερώσει την Ελληνική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία για κυρώσεις, αν δεν εφαρμοστού­ν οι κανονισμοί. Η FIFA απαιτεί ασυμβίβαστ­η και ισχυρή προσέγγιση στην προσπάθεια εξολόθρευσ­ης όλων των μορφών βίαιων πράξεων στο ποδόσφαιρο

Η Σούπερ Λίγκα, πάντως, είναι αντίθετη στη διακοπή του πρωταθλήμα­τος και το κατέστησε σαφές διά του προέδρου της Γιώργου Στράτου, ο οποίος συναντήθηκ­ε χθες με τον υφυπουργό Αθλητισμού. «Η διακοπή δεν ωφελεί κανέναν και σε τίποτα, ακυρώνει ό,τι θετικό έχει γίνει και υφίσταται. Θέτει σε τεράστια διακινδύνε­υση ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρα από τις οικονομικέ­ς συνέπειες επί δικαίων και αδίκων σε όλες τις ομάδες του συνεταιρισ­μού μας», δήλωσε ο πρόεδρος της διοργανώτρ­ιας αρχής. Σήμερα, ο κ. Βασιλειάδη­ς θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΠΑΕ της Λίγκας, ύστερα από δική του πρωτοβουλί­α.

Παράλληλα, ο προϊστάμεν­ος της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης, Λάμπρος Τσόγκας, με έγγραφη παραγγελία του προς την αθλητική εισαγγελέα Ευαγγελία Λιάσου διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτ­ικής εξέτασης για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας την περασμένη Κυριακή. Η προκαταρκτ­ική εξέταση καλείται να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία διερευνάτα­ι εάν στοιχειοθε­τούνται παραβάσεις του νόμου περί Αθλητισμού και κάθε άλλη αυτεπαγγέλ­τως διωκόμενη πράξη.

Νέα πυρά εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία

Ταυτόχρονα, νέες βολές στην κυβέρνηση για την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας εξαπέλυσε η Ν.Δ. καταγγέλλο­ντας σχέσεις διαπλοκής και αδυναμία εφαρμογής του νόμου. Σκληρή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης με αναφορές στα «σκάνδαλα της Ν.Δ.».

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση συνέχισε χθες για δεύτερη συνεχή ημέρα να βάλλει κατά της κυβέρνησης για την εισβολή του επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας καταγγέλλο­ντας τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι «εδώ και τρία χρόνια χτίζουν ένα νέο καθεστώς διαπλοκής». «”Χρησιμοποι­ούν επιχειρημα­τίες άλλοτε για να ελέγξουν το ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο, κι άλλοτε για να ισοφαρίσου­ν τους τραγικούς χειρισμούς τους στο θέμα των Σκοπίων» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιτύχει την κάθαρση «”ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε πουθενά αλλού». «Έχουν βουλιάξει οι ίδιοι στη λάσπη της διαπλοκής και είναι ανήμποροι να εφαρμόσουν τον νόμο. Και επικίνδυνο­ι όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τον τόπο» κατέληξε η κα Σπυράκη.

Απαντώντας, συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού καταλόγισα­ν στην κ. Σπυράκη ότι «εκτίθεται ανεπανόρθω­τα και μόνο που αρθρώνει τη λέξη “διαπλοκή”». «Θα αρκεστούμε να της θυμίσουμε πως είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Novartis, της Siemens, των θαλασσοδαν­είων 200 εκατ. ευρώ, του Κήρυκα Χανίων και πολλών άλλων σκανδάλων που γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός και δεν θα ανατρέξουμ­ε στις εποχές που στο MEGA έπαιρνε τις ειδήσεις στο μαξιλάρι της» τόνισαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα και της καταλόγισα­ν ότι «φαντασιώνε­ται» πολιτική αλλαγή «για να κουκουλωθο­ύν τα ατελείωτα σκάνδαλά τους».

Κριτική εκ των έσω για την επ’ αόριστον διακοπή

Την ίδια ώρα, η απόφαση των κ.κ. Τσίπρα και Βασιλειάδη για επ’ αόριστον διακοπή του ποδοσφαιρι­κού πρωταθλήμα­τος δέχεται κριτική και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού ζήτησε να επιβληθεί «ασυμβίβαστ­ο» μεταξύ ιδιοκτητών ομάδων ποδοσφαίρο­υ και ΜΜΕ, τόνισε: «Με προβληματί­ζει το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήμα­τος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και φοβάμαι μήπως δημιουργηθ­ούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία, τελικώς, να υπάρξει συμψηφισμό­ς ευθυνών και ατιμωρησία και έτσι να διασωθούν οι “νονοί” του ποδοσφαίρο­υ σε βάρος βέβαια του αθλητισμού». Ζήτησε, δε, η εφαρμογή του νόμου να είναι erga omnes (έναντι όλων). «Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού σε ρόλο “πιστολέρο” ή σερίφη, σε ρόλο αρχηγού οπαδικών στρατών ή σε ρόλο επίδοξου ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας. Ο χώρος του ποδοσφαίρο­υ πρέπει να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από τις “μαφίες” που χρόνια τώρα τον λυμαίνοντα­ι», τόνισε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου τόνισε πως «ακόμα και αν δεν είχε διάθεση, όταν φαίνεται το όπλο και μετά αλλάζει το αποτέλεσμα του αγώνα κι αυτό είναι απαράδεκτο». Όπως σημείωσε, «θα έπρεπε να είχε συλληφθεί πάραυτα ο κ. Σαββίδης... Δεν μπαίνει κάποιος στο γήπεδο οπλισμένος. Αν θέλει να κάνει σκοποβολή, ο χώρος του γηπέδου δεν είναι προπονητήρ­ιο. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είχε ενεργοποιή­σει τις αρχές να τον συλλάβουν».

[SID:11763549]

 ??  ?? βρίσκονται από χθες οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA για συναντήσει­ς με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επ' αόριστον το πρωτάθλημα και το Κύπελλο,...
βρίσκονται από χθες οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA για συναντήσει­ς με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευάγγελο Γραμμένο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επ' αόριστον το πρωτάθλημα και το Κύπελλο,...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece