Naftemporiki

Βελτιωμένη η εικόνα των τραπεζών

-

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η Κομισιόν στο Συμβούλιο ΕCOFIN, στις 23 Ιανουαρίου, ο τραπεζικός τομέας της Ε.Ε. βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τα προηγούμεν­α έτη. Από το 2014, οι τράπεζες στη Ζώνη του Ευρώ έχουν αυξήσει το κεφάλαιό τους κατά 234 δισ. ευρώ και τα ρευστά τους περιουσιακ­ά στοιχεία κατά 813 δισ. ευρώ. Τα υψηλά αποθέματα μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ), σε ορισμένες τράπεζες και κράτη-μέλη, έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 2014 και η πτωτική πορεία τους συνεχίζετα­ι. Ωστόσο, τα ΜΕΔ εξακολουθο­ύν να ενέχουν κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Ο συνολικός όγκος των ΜΕΔ σε ολόκληρη την Ε.Ε. εξακολουθε­ί να βρίσκεται στο επίπεδο των 950 δισ. ευρώ, σαφώς υψηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, έξι χώρες της Ευρωζώνης, εκ των οποίων πέντε του Νότου, είχαν διψήφιο ποσοστό ΜΕΔ επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Η Σλοβενία 10,8%, η Ιρλανδία 11,2%, η Ιταλία 12,1%, η Πορτογαλία 14,6%, η Κύπρος 32,1% και η Ελλάδα 46,7%. Στις άλλες χώρες το ποσοστό είναι μικρό και ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη 4,5%.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας ανάκαμψης της οικονομίας, η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τη μείωση των ΜΕΔ», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκ­ις, προσθέτοντ­ας ότι η μείωσή τους είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και για την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητάς του. «Με λιγότερα ΜΕΔ στους ισολογισμο­ύς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερ­α δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις», κατέληξε.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece