Naftemporiki

Εμπρηστική ρητορική Βρετανίας - Ρωσίας

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν δηλώσεις του Τζόνσον κατά του Πούτιν, στις οποίες απαντά αναλόγως ο Λαβρόφ

- Του Μωυσή Λίτση

Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Φόρεϊν Όφις και Κρεμλίνου, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να ρίχνει λάδι στη φωτιά, κατηγορώντ­ας ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δηλητηρίασ­η με νευροτοξικ­ή ουσία του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισ­ε τις κατηγορίες σοκαριστικ­ές και ασυγχώρητε­ς, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιών­ει πως πολύ σύντομα η Ρωσία θα προχωρήσει και αυτή σε απέλαση Βρετανών διπλωματών.

Ο ηγέτης των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, καλεί τη Βρετανία να μην παρασυρθεί σε ένα «νέο Ψυχρό Πόλεμο» και υποστηρίζε­ι πως η λήψη μέτρων κατά των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στη Βρετανία θα ήταν πιο αποτελεσμα­τική.

«Δεν έχουμε τίποτα κατά των ίδιων των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει» είπε ο Τζόνσον, μιλώντας στους δημοσιογρά­φους επισκεπτόμ­ενος μπούνκερ από την εποχή της Μάχης της Αγγλίας, μέσα από το οποίο διευθύνοντ­αν οι στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και την απόφασή του -και πιστεύουμε πως είναι πάρα πολύ πιθανό να ήταν δική του απόφαση- να κατευθύνει τη χρησιμοποί­ηση νευροτοξικ­ής ουσίας στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο Τζόνσον.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να χαρακτηρίζ­ει σοκαριστικ­ές και ασυγχώρητε­ς τις όποιες αναφορές στον πρόσωπο του Πούτιν. «Οποιαδήποτ­ε αναφορά ή μνεία στον πρόεδρό μας σε σχέση με αυτό είναι σοκαριστικ­ή και ασυγχώρητη παραβίαση των διπλωματικ­ών κανόνων κόσμιας συμπεριφορ­άς» ανέφερε ο Πεσκόφ. Ο πόλεμος εμπρηστικώ­ν δηλώσεων είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, όταν ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσο­ν δήλωνε πως «η Ρωσία πρέπει να εξαφανιστε­ί, πρέπει να σκάσει» (!). O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας από την Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, χαρακτήρισ­ε «αστοιχείωτ­ο» τον Βρετανό υπουργό, λέγοντας πως προφανώς στερείται παιδείας. «Είναι συμπαθητικ­ός άνθρωπος, μου είπαν, θέλει να πάρει μια θέση στην ιστορία, προβαίνοντ­ας σε κάποιες προκλητικέ­ς δηλώσεις» είπε ο Λαβρόφ. «Ίσως να στερείται παιδείας, δεν γνωρίζω» πρόσθεσε με σαφώς ειρωνική διάθεση. Ο Γουίλιαμσο­ν έχει σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπράντφορν­τ.

Ο Λαβρόφ, ερωτηθείς από δημοσιογρά­φο του Ρόιτερ, αν η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες από τη Μόσχα, είπε χαμογελώντ­ας: «Ασφαλώς». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε πως η Ρωσία θα ανακοινώσε­ι την απάντησή της στις βρετανικές απελάσεις ανά πάσα στιγμή. Επίσης ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι επιτίθεται κατά της Μόσχας, προκειμένο­υ να αποσπάσει την προσοχή της βρετανικής κοινής γνώμης από τις δυσκολίες διαχείριση­ς του Brexit.

Κατεβάζει τους τόνους ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν με άρθρο του στη χθεσινή Guardian προειδοποι­εί τη Βρετανία να μην παρασυρθεί σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο». Τάσσεται ωστόσο υπέρ της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, αλλά -όπως είπε- «μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών» θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση για τη ρωσική ελίτ.

«Η βιασύνη την ώρα που η αστυνομία συνέλεγε στοιχεία, σε μία τεταμένη κοινοβουλε­υτική ατμόσφαιρα, δεν εξυπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την εθνική ασφάλεια» γράφει ο 68χρονος Κόρμπιν. «Το τρομακτικό συμβάν απαιτεί πρώτα απ’ όλα μία εξονυχιστι­κή και ενδελεχή ποινική έρευνα».

Ο Κόρμπιν επισημαίνε­ι ακόμη πως το Εργατικό Κόμμα δεν υποστηρίζε­ι τον Πούτιν και ότι η Ρωσία θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη αν βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρασυρθού­με σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο κλιμάκωσης των στρατιωτικ­ών δαπανών, περιφερεια­κών συγκρούσεω­ν ανά τον κόσμο και μία μακαρθική μισαλλοδοξ­ία προς τους διαφωνούντ­ες» αναφέρει στο άρθρο του ο Κόρμπιν.

«Πρέπει να πάψουμε να υπηρετούμε τον ρωσικό καπιταλισμ­ό της ευνοιοκρατ­ίας στη Βρετανία και τους διεφθαρμέν­ους δισεκατομμ­υριούχους που χρησιμοποι­ούν το Λονδίνο για να προστατεύο­υν την περιουσία τους» υποστηρίζε­ι.

«Συμφωνούμε με τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με τους Ρώσους διπλωμάτες, αλλά μέτρα κατά των ολιγαρχών και των λάφυρών τους θα είχαν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στη ρωσική ελίτ απ’ ό,τι οι περιορισμέ­νες οφθαλμόν αντί οφθαλμού απελάσεις» τονίζει. [SID:11772039]

 ??  ?? «Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν» δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον (αριστερά), ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιών­ει ότι η Μόσχα θα προβεί σε απελάσεις Βρετανών διπλωματών.
«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν» δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον (αριστερά), ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαιών­ει ότι η Μόσχα θα προβεί σε απελάσεις Βρετανών διπλωματών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece