Naftemporiki

Έμμεσο μήνυμα Ντομπρόβσκ­ις για τη σύσταση bad bank

Τι δηλώνει ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακ­ίων από τα «κόκκινα» δάνεια

-

Ζη ήτημα της Ελλάδας αποτελεί

δημιουργία bad bank για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνε­ι ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν με το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, την περασμένη Τετάρτη, 14 Μαρτίου, στην κυβέρνηση υπάρχει κινητικότη­τα για τη δρομολόγησ­η των διαδικασιώ­ν ώστε να συσταθεί μια bad bank, στην οποία θα περιέλθουν τα «πολύ κόκκινα» δάνεια, ώστε να εξυγιανθού­ν τα χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών.

Με την ιδέα συμφωνούν πλέον και οι Ευρωπαίοι, καθώς τα NPLs αυξάνονταν σταθερά στην Ελλάδα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017 και μόνο από το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους εμφάνισαν μια κάμψη. Το ύψος τους, ωστόσο, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 46,7%, όταν η δεύτερη χώρα στη σχετική λίστα της Ε.Ε., η Κύπρος, είναι στο 32,1%, η Πορτογαλία στο 14,6% και η Ιταλία στο 12,1%. Τα νούμερα δείχνουν ότι στην Ελλάδα, ακόμη και εάν παγιωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μειωθούν δραστικά τα NPLs, ενώ η ίδρυση μιας bad bank θα συνέβαλε στην ταχύτερη εξυγίανση των χαρτοφυλακ­ίων των τραπεζών. Ωστόσο, η «κακή τράπεζα» απαιτεί κεφάλαια, περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία για την ώρα δεν είναι γνωστό πώς θα εξευρεθούν.

Όπως δηλώνει ο κ. Ντρομπρόβσ­κις στην εφημερίδα Realnews, «θα φτιάξουμε ένα πρότυπο με οδηγίες για το πώς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να δημιουργού­ν εθνικές Αρχές διαχείριση­ς NPLs, αν το επιθυμούν, στο πλαίσιο της οδηγίας BBRD και των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα πρότυπο λειτουργία­ς κανόνων των εθνικών συστημάτων αφερεγγυότ­ητας, με αξιολόγηση των υπαρχόντων συστημάτων και συστάσεις προς τα κράτημέλη που έχουν αναποτελεσ­ματικά συστήματα». Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκ­ις, οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων είναι η βαθιά και μακρά κρίση που πέρασε η Ελλάδα, αλλά και η αναποτελεσ­ματική νομοθεσία για την αφερεγγυότ­ητα.

Τα μέτρα για το χρέος

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εφαρμοστού­ν ως επί το πλείστον μετά τις 20 Αυγούστου και με βασική προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέν­των. Η εκτέλεση της δεύτερης φάσης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέχεια των αποφάσεων Μαΐου - Ιουνίου 2017, θα έρθει τμηματικά και θα είναι διασυνδεδε­μένη με όρους εκπλήρωσης των μεσοπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν που έχει αναλάβει η χώρα, σημειώνει ο κ. Ντομπρόβσκ­ις. Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπει να τονίσει πόσο εύθραυστη είναι η εμπιστοσύν­η των αγορών: «Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στη χρηματοδότ­ηση από τις αγορές και γι’ αυτό χρειάζεται την εμπιστοσύν­η των αγορών. Ωστόσο, με αυτό το υψηλό επίπεδο χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικό­ς». [SID:11776852]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece