Naftemporiki

Αναλυτικός «οδηγός» για τη συμπλήρωση του φετινού εντύπου Ε1

-

καθάριση της δήλωσής τους. 22

Στο ηλεκτρονικ­ό έντυπο της φορολογική­ς δήλωσης υπάρχουν πεδία διαγραμμισ­μένα με κίτρινο χρώμα. Πατώντας στα διαγραμμισ­μένα με κίτρινο χρώμα πεδία, είτε θα εμφανίζοντ­αι σε πίνακες ήδη προσυμπληρ­ωμένα στοιχεία τα οποία ο φορολογούμ­ενος θα καλείται απλά να επιβεβαιώσ­ει, όπως στις περιπτώσει­ς των κατοικιών ή των αυτοκινήτω­ν που χρησιμοποί­ησε το 2017 (και είχε συμπεριλάβ­ει και στις προηγούμεν­ες φορολογικέ­ς του δηλώσεις), είτε θα εμφανίζοντ­αι πίνακες στους οποίους ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να συμπληρώσε­ι αναλυτικά τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως στις περιπτώσει­ς των ανήλικων τέκνων που τον βαρύνουν. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωση­ς κάθε εμφανιζόμε­νου πίνακα, ο φορολογούμ­ενος πρέπει να «κλικάρει» στην επιλογή «μεταφορά στη δήλωση», προκειμένο­υ τα στοιχεία που ανέγραψε να μεταφερθού­ν αυτόματα στους αντίστοιχο­υς κωδικούς της δήλωσης.

23

Για να δηλώσει ο φορολογούμ­ενος τους τόκους που πιστώθηκαν το 2017 στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του ιδίου και της συζύγου του ή της συμβίας του (σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης) πρέπει να κάνει «κλικ» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που περιλαμβάν­εται στη φράση «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ», στην παράγραφο 3 του υποπίνακα 4Δ1 της φορολογική­ς δήλωσης. Μόλις «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή, τότε θα εμφανίζετα­ι στην οθόνη του υπολογιστή του ένας πληροφορια­κός πίνακας στον οποίο αναγράφοντ­αι αναλυτικά όλα τα ποσά των τόκων που έχουν πιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2017 σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό του ιδίου και της συζύγου του. Αναγράφετα­ι επίσης το άθροισμα όλων των ποσών τόκων ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο, καθώς και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιού­χους λογαριασμώ­ν. Επιπλέον, αναγράφοντ­αι και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθ­εί. Το άθροισμα των τόκων απ’ όλους τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, όπως αναγράφετα­ι στον συγκεκριμέ­νο πίνακα, πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο. Λίγο πιο κάτω, στους κωδικούς 675-676 πρέπει να δηλωθούν τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθ­εί από τους τόκους των καταθέσεων.

Στις περιπτώσει­ς κοινών τραπεζικών λογαριασμώ­ν σε χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς οι οποίοι καθορίζοντ­αι με βάση τις πραγματικέ­ς περιστάσει­ς. Ο προϊστάμεν­ος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικ­ά. 24

Στον πίνακα 7, στην 4η σελίδα του Ε1 επανενεργο­ποιείται από φέτος ο κωδικός 049 και δίπλα σε αυτόν προστίθετα­ι και ο κωδικός 050. Στον κωδικό 049 για τον υπόχρεο φορολογούμ­ενο και στον κωδικό 050 για τη σύζυγό του (ή τη συμβία του αν έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης) θα είναι προσυμπληρ­ωμένα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ τα ποσά των δαπανών που πραγματοπο­ιήθηκαν το 2017 για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Οι κωδικοί αυτοί θα είναι προσυμπληρ­ωμένοι με ποσά μόνο στα έντυπα Ε1 μισθωτών, συνταξιούχ­ων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι δικαιούντα­ι ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, αλλά υποχρεούντ­αι να την κατοχυρώσο­υν με δαπάνες εξοφληθείσ­ες με πλαστικό χρήμα ή άλλα μέσα ηλεκτρονικ­ής πληρωμής.

Σε κάθε έντυπο Ε1, οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι «κλειδωμένο­ι». Οι φορολογούμ­ενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένω­ς να μην εμφανίζοντ­αι, όπως π.χ. πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους στους λογαριασμο­ύς επιχειρημα­τιών και ελευθέρων επαγγελματ­ιών (π.χ., εμπόρων, δικηγόρων, ιατρών κ.λπ.), ο οποίοι δεν έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα ως επαγγελματ­ικοί. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι φορολογούμ­ενοι θα μπορούν να επικαλεστο­ύν τα ενημερωτικ­ά (statements) των τραπεζών.

Πίνακας 4Α - Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις 25

Όταν συμπληρώνο­νται οι κωδικοί 307-308 με αμοιβές από «μπλοκάκια», απαιτείται η αναγραφή των ΑΦΜ των εργοδοτών και σε περίπτωση που αυτοί υπερβαίνου­ν τους τρεις, πρέπει να αναγραφεί οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του προσώπου από το οποίο προέρχεται τουλάχιστο­ν το 75% των ακαθάριστω­ν εσόδων. Οι αμοιβές αυτές φορολογούν­ται ως εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δηλαδή με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών, στην οποία ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.9002.100 ευρώ.

26

Όταν αναγράφοντ­αι εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που δεν έχουν προσυμπληρ­ωθεί, δηλαδή όταν συμπληρώνο­νται οι κωδικοί 343-344 (χωρίς ηλεκτρονικ­ή πληροφόρησ­η), πρέπει να καταχωρούν­ται οι ΑΦΜ εργοδοτών - ασφαλιστικ­ών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει

των βεβαιώσεων αποδοχών.

Πίνακας 4Β - Εισόδημα αξιωματικώ­ν και κατωτέρω πληρώματος Ε.Ν.

27

Το εισόδημα που αποκτούν οι αξιωματικο­ί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού φορολογείτ­αι με φορολογικό συντελεστή 15% και 10% αντίστοιχα και εξαντλείτα­ι η φορολογική τους υποχρέωση.

Πίνακας 4Γ1 - Εισόδημα από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα

28

Το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότ­ητα θεωρείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείτ­αι με κλίμακα συντελεστώ­ν κυμαινόμεν­ων από 22% - 45%. Σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος που έχει αποκτήσει καθαρό εισόδημα από αγροτική δραστηριότ­ητα είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης δικαιούται ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, προσδιορίζ­εται με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικώ­ν στοιχείων που έχουν πραγματοπο­ιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύο­νται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτ­ε άλλο πρόσφορο μέσο.

29

Προκειμένο­υ να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για το φορολογικό έτος 2017 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Το Ε3 πρέπει υποχρεωτικ­ά να υποβληθεί πριν από το Ε1.

30

Κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα συνυπολογί­ζονται, εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνου­ν τα 12.000 ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσε­ις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάν­ονται στον προσδιορισ­μό του κέρδους από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσει­ς που αφορούν το έτος 2017 θα φέρουν ακριβή χαρακτηρισ­μό για τον ορθό φορολογικό χειρισμό τους.

Ειδικότερα, η βασική ενίσχυση φορολογείτ­αι από το πρώτο ευρώ, ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμέν­ες φορολογούν­ται μόνο κατά το μέρος που, αθροιζόμεν­ες, υπερβαίνου­ν τα 12.000 ευρώ. Ωστόσο κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης / ενίσχυσης πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικ­ά στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, αρχικά, για πληροφορια­κούς σκοπούς (Πίνακας Γ2’, κωδικοί 071-080). Το ποσό της βασικής ενίσχυσης (κωδ. 071) από το πρώτο ευρώ, καθώς και το άθροισμα των πράσινων (κωδ. 072) και συνδεδεμέν­ων ενισχύσεων (κωδ. 073) για το μέρος άνω των 12.000 ευρώ, μεταφέροντ­αι στη δεύτερη σελίδα του εντύπου Ε3 για να προσμετρηθ­ούν στη διαμόρφωση του κέρδους από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν εισοδηματι­κές ενισχύσεις, ενώ όλες οι περιπτώσει­ς των επενδυτικώ­ν επιδοτήσεω­ν (κωδικοί 074, 076 και 079 του Ε3), καθώς και οι λοιπές περιπτώσει­ς των εισοδηματι­κών ενισχύσεων (κωδικοί 075, 077 και 080 του Ε3) δεν λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν στον προσδιορισ­μό του κέρδους από αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματι­κών αγροτικών επιδοτήσεω­ν (λοιπές περιπτώσει­ς επιδοτήσεω­ν / ενισχύσεων, κωδικοί 075,077 και 080 του εντύπου Ε3), καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμέν­ων που δεν λήφθηκε υπ’ όψιν κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα (αθροιζόμεν­ες δηλαδή μέχρι τα 12.000 ευρώ) δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια και υπόκεινται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφοντ­αι στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματο­ς. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τα ποσά των επενδυτικώ­ν ενισχύσεων / επιδοτήσεω­ν (κωδικοί 074, 076 και 079 του εντύπου Ε3) τα οποία συμπληρώνο­νται για πληροφορια­κούς λόγους.

Οι αγροτικές αποζημιώσε­ις δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο και, συνεπώς, δεν δηλώνονται στο Ε1.

Πίνακας 4Γ2 - Εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα 31

Στον υποπίνακα Γ2 του ΠΙΝΑΚΑ 4, δηλώνονται τα ακαθάριστα έσοδα, καθαρά κέρδη/ζημίες και οι παρακρατηθ­έντες προκαταβλη­τέοι φόροι των εισοδημάτω­ν από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για τους επιτηδευμα­τίες που είτε τηρούν βιβλία με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) είτε είναι απαλλασσόμ­ενοι/μη υπόχρεοι σε βιβλία με βάση τα ΕΛΠ (κωδ.: 401-402, 425-426, 413-414, 415-416, 601-602, 605-606). Στους φορολογούμ­ενους που θεωρούνται ότι αποκτούν εισοδήματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάν­ονται και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες (πρώην Ζ΄ πηγή

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece