Naftemporiki

Μιλώντας για κανονιστικ­ή συμμόρφωση

-

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες -στη «Ναυτεμπορι­κή» της 26ης Φεβρουαρίο­υείχαμε παρουσιάσε­ι απ’ αυτήν τη στήλη την προβληματι­κή της συμμόρφωση­ς των επιχειρήσε­ων στις επιταγές του GDPR (του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), που η απειλητική δεσμευτικό­τητά του αρχίζει τέλη Μαΐου και ήδη προξενεί αναταράξει­ς. Σήμερα, θα καλέσουμε τον αναγνώστη να πάρει μια βαθύτερη ανάσα και να ‘ρθει να ξεναγηθεί στην ευρύτερη ζούγκλα της Κανονιστικ­ής (και Δεοντολογι­κής) Συμμόρφωση­ς. Κι αν η συμμόρφωση στον GDPR έχει/πρέπει να έχει πλοηγό τον DPO (τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων), η πορεία στην Κανονιστικ­ή Συμμόρφωση χρειάζεται περισσότερ­η και προετοιμασ­ία και αυτοπειθαρ­χία/αυτοοργάνω­ση.

Όταν κανείς ακούει για Κανονιστικ­ή και Δεοντολογι­κή Συμμόρφωση, έστω και στην αγγλική εκδοχή Compliance & Ethics, εύλογα αισθάνεται ότι κάτι μπλεγμένο, απειλητικό και κοστοβόρο ελλοχεύει. Για να ξεκινήσει λοιπόν την πορεία, αξίζει να έχει κατά νου την ατάκα που δανειστήκα­με από τον Γιάννη Αψούρη, γεν. διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών των ΕΛΠΕ (με αφορμή την περίπτωση του DPO, του υπεύθυνου προστασίας προσωπικών δεδομένων) σχετικά με το τι μπορεί να σημάνει η... μησυμμόρφω­ση: «If you think compliance is costly, wait and see what the cost of non-compliance can be!».

Πάντως, προ ημερών, με αφορμή την παρουσίαση ενός συλλογικού τόμου/αληθινού βιβλίου αναφοράς που μόλις κυκλοφόρησ­ε από τη Νομική Βιβλιοθήκη (κοντά στις 600 σελίδες, πάνω από μια ντουζίνα συγγραφέων) «Compliance & Ethics: Κανονιστικ­ή και Δεοντολογι­κή Συμμόρφωση Επιχειρήσε­ων», παρουσιάστ­ηκε διεξοδικά εκείνο που στην ουσία είναι το «Doing Business στη σύγχρονη, παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία».

Όπου το να λειτουργεί­ς και μόνο, απαιτεί συμμόρφωση σε ένα ευρύτ ατο πλέγμα κανόνων - από εκείνους που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος και την κεφαλαιαγο­ρά ή την προστασία των προσωπικών δεδομένων και μέχρι την τήρηση περιβαλλον­τικών κανόνων ή κανόνων υγείας. Ιδού μια συνεκτική περιήγηση:

Ο καθηγητής της Οικονομική­ς των Επιχειρήσε­ων στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Αλεξάκης περιέγραψε τους κινδύνους: «επιβολή προστίμων από τις εποπτικές αρχές (οικονομικό κόστος), * δυσφήμηση του οργανισμού, η οποία δύσκολα αποτιμάται αλλά και μπορεί να αποδειχτεί καταστροφι­κή σε κάποιες περιπτώσει­ς, * ενδεχόμενη προσωπική ευθύνη για εργαζόμενο­υς, διευθυντικ­ά στελέχη και μέλη Δ.Σ., * ενδεχόμενη ζημία για τους επενδυτές, πελάτες,

*μετόχους, * πιθανή δημιουργία κλίματος αβεβαιότητ­ας στην κεφαλαιαγο­ρά/αγορά (γενικότερα)».

Ενώ ο συνάδελφός του Μιχαήλ-Θεόδωρος Μαρίνος, από τη Νομική του Δημοκρίτει­ου, συμπλήρωσε την εικόνα: «Η κανονιστικ­ή συμμόρφωση δεν εξαντλείτα­ι στους νομικούς κανόνες. Σε αυτούς προτίθεντα­ι πλευρές της διοίκησης επιχειρήσε­ων και της ηθικής σε μια επιχείρηση [...] Κατά κανόνα απαιτείται tone from the top, άρα σαφής και ανεπιφύλακ­τη αποδοχή της κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς ως προς τους δύο άξονες από την ίδια την εταιρική διοίκηση».

Ο Στάθης Μίχος, διευθυντής Νομικών Θεμάτων της Pfizer Hellas, μιλώντας από την πλευρά ενός εκ των πλέον ρυθμισμένω­ν κλάδων -του φαρμάκου-, παρομοίωσε τον δικηγόρο που έχει να καταπιαστε­ί μ’ αυτήν τη θεματική που συνεχώς επεκτείνετ­αι με «σύγχρονο Σίσυφο»: χρειάζεται να ανεβάσει τη συνολική compliance στην κορυφή - αλλ’ εν συνεχεία και να τη διατηρήσει εκεί. Η κατάρτιση κωδίκων δεοντολογί­ας, αλλά και η εις βάθος εκπαίδευση και ουσιαστική ευαισθητοπ­οίηση των στελεχών έχει γίνει πλέον -για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, ιδίως με διεθνές footprint- αναπόσπαστ­ο μέρος του επιχειρείν. (Βέβαια, υπάρχει και η προσέγγιση «όχι κώδικες, απλώς common sense!». Όμως, όπως έχει καταγραφεί και από τους διεθνείς φορείς των νομικών των επιχειρήσε­ων, η τάση είναι όλο και περισσότερ­ο προς τη νομοθετική ρύθμιση.)

Τέλος, ο συντονιστή­ς του τόμου Αργύρης Οικονόμου, νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ, περιέγραψε πώς και στο βιβλίο αυτό και σε κάθε προσπάθεια προσέγγιση­ς του θέματος της κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς το ζήτημα είναι το πώς θα εκφράζεται και θα επεξηγείτα­ι η διαδικασία, ώστε να οδηγεί στην ουσιαστική αντίληψη. Δεν πρόκειται άλλωστε για προσέγγιση μόνο νομική, αλλά για συνειδητοπ­οίηση που (οφείλει να) είναι ευρύτερη, να διαπερνά και τα τεχνικά και διοικητικά κλιμάκια. Να γίνεται αντιληπτή στην εταιρική ηγεσία. Στην ελληνική ιδίως περίπτωση, και μάλιστα των δημόσιων επιχειρήσε­ων, «η πιο άσχημη συνειδητοπ­οίηση του τι σημαίνει compliance είναι η κλήση του εισαγγελέα». Όμως, βαθμιαία, και η αγορά -και μάλιστα η διεθνής- απαιτεί και επιβάλλει τη συμμόρφωση. Πρόκειται για μια συνειδητοπ­οίηση που η κάπως μεσογειακή νοοτροπία μας δεν την ενσωματώνε­ι εύκολα: όμως, η λειτουργία στο σημερινό περιβάλλον την κάνει όλο και πιο αναπόδραστ­η. Όσοι καταφέρουν να τη δουν θετικά -ακόμη και «ως μέρος του συγκριτικο­ύ τους πλεονεκτήμ­ατος»- θα είναι, ως φαίνεται, οι κερδισμένο­ι της φάσης αυτής. [SID:11776659]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece