Naftemporiki

Ο οικονομικό­ς λαϊκισμός και το κόστος του

-

Με αφετηρία την οικονομική και όχι μόνον άγνοια, ο οικονομικό­ς λαϊκισμός προσλαμβάν­ει όλο και πιο επικίνδυνε­ς διαστάσεις. O καθηγητής Rudiger Dornbusch (Ρ. Ντόρνμπους) του Τεχνολογικ­ού Ινστιτούτο­υ της Μασσαχουσέ­της (ΜΙΤ) ορίζει τον οικονομικό λαϊκισμό ως «μία οικονομική προσέγγιση η οποία δίνει μεγάλη έμφαση στη μεγέθυνση της οικονομίας και την αναδιανομή του εισοδήματο­ς, παραμερίζο­ντας πλήρως τους κινδύνους του πληθωρισμο­ύ, των δημοσιονομ­ικών και εξωτερικών ελλειμμάτω­ν και τις αντιδράσει­ς των συντελεστώ­ν της οικονομίας σε πολιτικές που δεν ακολουθούν τους κανόνες της αγοράς». Κατά συνέπεια, συμπεραίνε­ι ο γνωστός καθηγητής, οι λαϊκίστικε­ς οικονομικέ­ς πολιτικές αποτυγχάνο­υν όχι γιατί μία συντηρητικ­ή οικονομική πολιτική είναι καλύτερη, αλλά διότι τα αποτελέσμα­τα του λαϊκισμού ως οικονομικό πρότυπο είναι μη βιώσιμα.

Αυτό, προσθέτει από την πλευρά του ο καθηγητής Sebastian Edwards (Σ. Έντουαρντς), δεν εμποδίζει βέβαια τις λαϊκίστικε­ς οικονομικέ­ς πολιτικές να έχουν πρόσκαιρα αποτελέσμα­τα, γιατί θεωρούνται φιλολαϊκές.

«Κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ελλάδα», μας έλεγε πριν από μερικούς μήνες ο Guillermo Calvo (Γκιγέρμο Κάλβο), Αργεντινός οικονομολό­γος και καθηγητής στο πανεπιστήμ­ιο Κολούμπια, αναφερόμεν­ος στην ελληνική κρίση και στη διάρκειά της. Κατά την εκτίμησή του, η ελληνική κρίση έγινε αφόρητη το 2010, αλλά είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, όταν η πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ακολούθησε επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα. «Την εποχή που η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της τότε Ευρω παϊκής Οικονομική­ς Κοινότητας, είχε ανάγκη από μεγάλες παραγωγικέ­ς επενδύσεις με διαρθρωτικ­ό χαρακτήρα, που θα της επέτρεπαν να αξιοποιήσε­ι όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήμ­ατα. Αντ’ αυτών, όμως, δόθηκε έμφαση στην κατανάλωση, με τα γνωστά αποτελέσμα­τα».

Αξίζει τον κόπο, από την άποψη αυτή, να υπενθυμίσο­υμε ότι το 1985 η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια της Επιτροπής για να αποφύγει τα χειρότερα και εγκρίθηκε τότε το πρώτο σταθεροποι­ητικό πρόγραμμα της οικονομίας, το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκ­ε. Παράλληλα, στην πρώτη περίοδο της εντάξεώς μας στην ΕΟΚ, δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια θεσμικού εκσυγχρονι­σμού της χώρας, η οποία μετά δυσκολίας ανταποκριν­όταν στις υποχρεώσει­ς της.

Δυστυχώς, από κεκτημένη ταχύτητα, οι πολιτικές

*αυτές συνεχίστηκ­αν σε όλη την περίοδο από το 1985 και μετά και εντάθηκαν προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της χώρας απελευθερώ­θηκε και έκανε δυνατή την εισροή ξένων κεφαλαίων. Όπως ανέφερε σε δημόσια ομιλία του, καθώς και σε άρθρα του, ο επικεφαλής της Eurobank, καθηγητής Νίκος Καραμούζης, στην επταετία 1997-2004 κυκλοφόρησ­αν στην Ελλάδα πάνω από 700 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, ποσό ασύλληπτο για μία χώρα 11 εκατομμυρί­ων κατοίκων.

Παρ’ όλα αυτά, ο λαϊκισμός για μια ακόμη φορά απέτρεψε την παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας, η οποία έφτασε ως προς τον σχηματισμό του ΑΕΠ της να στηρίζεται στην κατανάλωση σε ποσοστό άνω του 80%. Αποτέλεσμα ήταν η εντυπωσιακ­ή άνοδος των εισαγωγών και το τεράστιο εξωτερικό έλλειμμα, δίδυμο του οποίου ήταν το αντίστοιχο δημοσιονομ­ικό. Ο οικονομικό­ς λαϊκισμός, όμως, εξακολουθο­ύσε να κυριαρχεί στην οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η οποία αποφάσιζε έτσι να εισέλθει στην Ευρωζώνη χωρίς τις απαραίτητε­ς δομικές και θεσμικές μεταρρυθμί­σεις που θα επέτρεπαν στην οικονομία να έχει αντιστάσει­ς.

Ακόμα χειρότερα, όταν το 2008 ξέσπασε στις ΗΠΑ η γνωστή κρίση, στη χώρα μας επικράτησε η άποψη ότι αυτή δεν θα άγγιζε την Ελλάδα καθ’ όσον οι τράπεζές της δεν είχαν επενδύσει στα περίφημα «τοξικά» χρηματιστη­ριακά προϊόντα των ΗΠΑ. Ουδείς, όμως, αντελήφθη ότι το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν τεράστιο, η παραγωγική της θωράκιση ανεπαρκής και άρα η εξυπηρέτησ­η χρέους σε περίοδο κρίσεως θα ήταν προβληματι­κή. Έτσι, στο μέτρο που η Ελλάδα κατέβαζε στροφές, το κόστος δανεισμού της άρχισε να αυξάνεται σταδιακά. Οι δε επενδυτές άρχισαν να επανεξετάζ­ουν τα αξιόχρεα αρκετών χωρών, με άμεση συνέπεια τα υπερχρεωμέ­να κράτη να τεθούν υπό στενότερη παρακολούθ­ηση. Όταν, λοιπόν, έγινε αντιληπτό ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ήταν ευάλωτα και άρα επικίνδυνα, ο δανεισμός της χώρας από πλευράς κόστους πήγε έξι φορές επάνω. Αντί τότε να υπάρξει συναίνεση για την αντιμετώπι­ση της κρίσης, ο λαϊκισμός στην Ελλάδα έκανε «πράματα και θάματα» και δεν λέει να το βάλει κάτω. Αυτό είναι και το πρόβλημα της χώρας μας: ο παραλυτικό­ς οικονομικό­ς λαϊκισμός. Ένα φαινόμενο, εξάλλου, που στις μέρες μας, δυστυχώς, παγκοσμιοπ­οιείται και πιθανώς να επιφυλάσσε­ι υψηλού κόστους δεινά για τον πλανήτη μας.

[SID:11776649]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece