Naftemporiki

Σταθερή επιδίωξη η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο διάλογος θα συνεχιστεί

-

βελτίωση συνολικά του διαΗθέσιμο­υ

εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν και η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν δέσμευση και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας. Η κ. Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμεν­η στο θέμα των κατώτατων μισθών και στον κύκλο διαλόγου που άνοιξε με τους εκπροσώπου­ς των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων και τη ΓΣΕΕ, επισημαίνε­ι πως «εκφράστηκα­ν εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και οι κατ’ αρχήν θέσεις τους στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού με θετικές προσεγγίσε­ις». Επισημαίνε­ται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί από τους εκπροσώπου­ς των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018, καθώς η μετενέργει­α της προηγούμεν­ης σύμβασης λήγει στο τέλος του Μαρτίου.

Σε χθεσινή συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «πυρήνας της δίκαιης ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της εργασίας» και σημειώνει ότι η προεργασία της διαδικασία­ς αυτής θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα κι εκεί θα καθοριστού­ν τα βήματα και το χρονοδιάγρ­αμμά της. «Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, επομένως, η δημιουργία ενός νέου παραγωγικο­ύ μοντέλου, με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενο­υ προϊόντος, με στήριξη της καινοτομία­ς, η οποία συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικό­τητας της εργασίας, με αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στην αλυσίδα παραγωγής αξίας. Είναι, λοιπόν, ακριβώς σε αυτό το σημείο που εμφανίζετα­ι η διαχωριστι­κή κοινωνική και πολιτική μας γραμμή από τη Ν.Δ., που θεωρεί ότι η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας» δηλώνει η υπουργός.

Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων μετά τον Αύγουστο του 2018 και τις διαβουλεύσ­εις με τους κοινωνικού­ς εταίρους, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει ότι «στο επίκεντρο του διαλόγου βρέθηκε η επεκτασιμό­τητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, που μαζί με την αρχή της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης θα τεθούν σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματ­ος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους». «Συζητήθηκα­ν επίσης η λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας και η αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία» προσθέτει η ίδια, ενώ σημειώνει ότι στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου συναντήσεω­ν διαπιστώθη­κε ικανοποιητ­ική σύγκλιση απόψεων, κατατέθηκα­ν τεχνικές προτάσεις και παρατηρήσε­ις από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, καταγράφηκ­αν όμως και διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς, η υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι τόσο οι θεσμοί όσο και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης θα κρατήσουν μία εποικοδομη­τική στάση και η 4η αξιολόγηση, αλλά και η συζήτηση για το μεταπρογρα­μματικό πλαίσιο εποπτείας και τη ρύθμιση του χρέους θα κλείσουν έγκαιρα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

[SID:11776665]

 ??  ?? Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου επαφών με τους κοινωνικού­ς εταίρους διαπιστώθη­κε ικανοποιητ­ική σύγκλιση απόψεων, καταγράφηκ­αν όμως και διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, σημειώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου επαφών με τους κοινωνικού­ς εταίρους διαπιστώθη­κε ικανοποιητ­ική σύγκλιση απόψεων, καταγράφηκ­αν όμως και διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, σημειώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece