Naftemporiki

«Αφήσαμε πίσω τα ταραγμένα χρόνια»

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα μιλάει για τις σχέσεις με την Ελλάδα

-

εν θα υπάρξει μια ελλη«Δνική

πολιτική του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς, αλλά θα υπάρξει μια διμερής πολιτική της συνολικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλές όψεις» υποστήριξε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα του δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν ταραγμένα. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε αφήσει αυτή την εποχή πίσω μας και ότι τώρα μπορούμε να εργαστούμε για σημαντικά και αξιόλογα θέματα στο συνολικό εύρος των σχέσεών μας, διότι υπάρχουν πάρα πολλά πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε. Η Ελλάδα έκανε πολύ σταθερά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, και δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει όσα επιτεύχθηκ­αν μέχρι τώρα» τόνισε αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της χώρας μας.

«Οι πιθανότητε­ς να λήξει με επιτυχία το πρόγραμμα είναι πολύ καλές και εάν εκμεταλλευ­τούμε αυτούς τους τελευταίου­ς έξι μήνες, ώστε να γίνουν ξανά σημαντικά βήματα, οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές».

Δεν μπόρεσε να εκφέρει κάποια άποψη για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς -όπως ανέφερε«οι διαπραγματ­εύσεις θεωρώ πως θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό και δεν μπορώ να δώσω κάποια απάντηση ακόμα σε αυτή την ερώτηση».

«Πιστεύω ότι ναι, είμαστε στην αρχή της ανάκαμψης, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα» ήταν η απάντηση που έδωσε όταν του έγινε ερώτηση για τις γερμανικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, υποστήριξε πως «ο παλιός κανόνας “pacta sunt servanta” (σ.σ.: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) έχει καθιερωθεί με επιτυχία και η τήρησή του έχει μεγάλα πλεονεκτήμ­ατα για όλες τις χώρες».

Κλείνοντας, σε ερώτηση που του έγινε για το θέμα της ονομασίας της πΓΜΔ χαρακτήρισ­ε «πολύ αξιέπαινο το γεγονός ότι οι κυβερνήσει­ς και των δύο χωρών εργάζονται με σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυσή του».

[SID:11777055]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece