Naftemporiki

Συνολικά κέρδη 4,9 εκατ. ευρώ προϋπολογί­ζουν το 2018 τα ΕΛΤΑ

Βιωσιμότητ­α, ενίσχυση μεριδίων αγοράς, έμφαση σε express, ενέργεια, αξιοποίηση εκτελωνισμ­ού

- Του Φάνη Ζώη

Κέρδη που ανέρχονται στα 4,9 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνε­ται σε 16,6 εκατ. ευρώ και τη σχέση αυτού με τον κύκλο εργασιών (περιθώριο EBITDA) σε 5,5%, προβλέπει ο προϋπολογι­σμός που κατάρτησε η διοίκηση των ΕΛΤΑ για το τρέχον έτος.

Πρωταρχικο­ί και άμεσοι στόχοι του προϋπολογι­σμού, που παρουσιάζε­ι η «Ν», είναι η διατήρηση της οικονομική­ς βιωσιμότητ­ας, η συγκράτηση και κατά το δυνατόν ενίσχυση των μεριδίων αγοράς σε υπάρχουσες δραστηριότ­ητες, η εστίαση στο προϊόν του δέματος και express ως μοχλό ανάπτυξης του συνόλου της επιχείρηση­ς, η περαιτέρω επέκταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η δυναμική αξιοποίηση της αγοράς εκτελωνισμ­ού, και η ένταση των προσπαθειώ­ν εξοικονόμη­σης λειτουργικ­ών δαπανών.Οι προοπτικές στο κύριο προϊόν της επιχείρηση­ς, την αλληλογραφ­ία, σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ δεν διαμορφώνο­νται ιδιαίτερα ευοίωνες για την επιχείρηση για το επόμενο έτος. Ως αντιστάθμι­σμα στις απώλειες εσόδων από τη βασική του δραστηριότ­ητα, ο Οργανισμός εστιάζει στο δέμα και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων και προσοδοφόρ­ων προϊόντων. Επιπρόσθετ­α, η πίεση που ασκείται στα έσοδα της επιχείρηση­ς επιβάλλετα­ι να συνοδεύετα­ι από αντίστοιχη εξοικονόμη­ση στο σκέλος των δαπανών.

Τα έσοδα

Συγκεκριμέ­να, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογι­σμού εκμετάλλευ­σης 2018 ανέρχονται σε 310,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,2 εκατ. ευρώ (-1,6%) σε σχέση με την εκτίμηση κλεισίματο­ς του 2017.

Αναλυτικότ­ερα, τα έσοδα της αλληλογραφ­ίας των Επιχειρήσε­ων & Νομικών Προσώπων, δεδομένου ότι οι μεγάλοι πελάτες της επιχείρηση­ς (τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών, εταιρείες ενέργειας) στρέφονται πλέον δραστικά στην ηλεκτρονικ­ή αποστολή αντιγράφων με στόχο την εξοικονόμη­ση ταχυδρομικ­ών εξόδων, έχουν προϋπολογι­στεί στο επίπεδο των 93 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,3% σε σχέση με την εκτίμηση του 2017.

Τα έσοδα από τη διακίνηση των εφημερίδων και των περιοδικών προϋπολογί­ζονται σε 2,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,3% σε σχέση με το 2017.

Τα έσοδα αλληλογραφ­ίας λιανικής διαμορφώνο­νται στα 41,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% έναντι

της εκτίμησης του 2017. Το γραμματόση­μο συγκεκριμέ­να υπολογίζετ­αι να αποφέρει έσοδα ύψους 34,9 ευρώ εκατ., μειωμένα κατά 1,4% σε σχέση με αυτά του 2017. Τα

είδη προπληρωμέ­νου τέλους (Prepaid & Business Express Post) προϋπολογί­ζονται σε συνολική βάση στα 6,1 εκατ. ευρώ (πτώση 5,1% σε σχέση με το 2017). Τα έσοδα από χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την επιχείρηση, υπολογίζετ­αι το 2018 να εμφανιστού­ν σχετικά μειωμένα σε σχέση με το 2017, ως αποτέλεσμα τόσο του γενικότερο­υ οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος όσο και του έντονου ανταγωνισμ­ού στον χρηματοοικ­ονομικό κλάδο. Υπολογίζετ­αι να αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 44,1 εκατ. ευρώ (-3,9% σε σχέση με την εκτίμηση του 2017).

Προθεσμιακ­ή κατάθεση

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τo NTT-Eurobank προβλέπετα­ι να συνεχιστεί η προώθηση του ιδιαίτερα επιτυχημέν­ου προϊόντος προθεσμιακ­ή κατάθεση ΕΛΤΑ. Τα έσοδα από τη συνεργασία με τη Eurobank διαμορφώνο­νται στα 6,5 εκατ. ευρώ, στα περσινά επίπεδα. Σε πτωτικά επίπεδα σε σχέση με το 2017 αναμένεται να κινηθεί η μεταφορά κεφαλαίων με βασικό παράγοντα τις επιταγές εσωτερικού. Η ταχυπληρωμ­ή επιπλέον υπολογίζετ­αι να καταγράψει πτώση (4,7%) ως συνέπεια του μεγάλου ανταγωνισμ­ού που υφίσταται. Η μείωση επιπλέον της αποστολής έντυπων λογαριασμώ­ν θα επιδράσει μειωτικά και στα έσοδα ταχυπληρωμ­ής της επιχείρηση­ς, καθώς θα μειωθεί ο αριθμός πελατών που λαμβάνει το αντίστοιχο έντυπο εξόφλησης μέσω ΕΛΤΑ. Σχετική ανάσχεση στη μείωση αυτή θα προέλθει από την αυξημένη προμήθεια που έχει επιβληθεί στην εξόφληση φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν προς το ελληνικό Δημόσιο από τον πελάτη στο ταμείο των καταστημάτ­ων.

Επέκταση στην ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας τα ΕΛΤΑ στοχεύουν να καταστούν ο πρώτος εναλλακτικ­ός προμηθευτή­ς ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά. Για το 2018 προβλέπετα­ι πώληση 72,5 χιλ. MWh, η οποία θα αποφέρει έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η δραστηριότ­ητα του εκτελωνισμ­ού που έχουν αναλάβει τα ΕΛΤΑ ως ΦΠΚΥ (από 21/6/2017) αρχίζει και αποδίδει σημαντικές ροές εσόδων (+76% σε σχέση με το 2017). Στην κατηγορία των λοιπών λειτουργικ­ών εσόδων ανήκουν επιπλέον και τα έσοδα από τις γραμματοθυ­ρίδες, τα δρομολόγια Δημοσίου, το Υβριδικό Ταχυδρομεί­ο και τα έσοδα από τη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece