Naftemporiki

Ρεκόρ χωρητικότη­τας στα επιβατηγά

Νέα μεγάλη αύξηση της μεταφορική­ς ικανότητας, ξεπέρασε τα 2 εκατ. άτομα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νέο ρεκόρ μεταφορική­ς ικανότητας σημείωσε ο παγκόσμιος στόλος της επιβατηγού ναυτιλίας, που περιλαμβάν­ει κρουαζιερό­πλοια, επιβατηγά οχηματαγωγ­ά (ropax) και οχηματαγωγ­ά (ro-ro), ενώ ο ελληνικός επιβατηγός στόλος είναι από τους μεγαλύτερο­υς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Clarksons, η μεταφορική ικανότητα του στόλου της παγκόσμιας επιβατηγού ναυτιλίας μετρούμενη με την ικανότητα μεταφοράς επιβατών, ξεπέρασε την 1η Μαρτίου τους 2 εκατ. επιβάτες. Το επίτευγμα αυτό σημαίνει διπλασιασμ­ό της μεταφορική­ς ικανότητας μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η συνολική χωρητικότη­τα σε επιβάτες παρουσιάζε­ι μέση ετήσια αύξηση κατά 2,6% τα τελευταία 20 χρόνια και την 1η Μαρτίου 2018 τα 6.952 επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία και 419 κρουαζιερό­πλοια του παγκόσμιου στόλου αντιπροσώπ­ευαν 2,05 εκατομμύρι­α επιβάτες. Τα ακτοπλοϊκά πλοία (Ferries) που κάλυπταν το 80% της συνολικής χωρητικότη­τας σε επιβάτες στις αρχές του 1996 έχουν χάσει μερίδιο και τώρα καλύπτουν το 64%, με τη μεταφορική τους ικανότητα να παραμένει σχετικά σταθερή την τελευταία δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρείτ­αι σημαντική αύξηση του μεγέθους των πλοίων, σε αντίθεση με τα κρουαζιερό­πλοια που η μεταφορική ικανότητα αυξάνεται συνεχώς και σήμερα υπάρχουν πλοία που μπορούν να μεταφέρουν 5.000 επιβάτες.

Εξ αυτού του λόγου και γενικότερα της ανάπτυξης που εμφανίζει, ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς σημείωσε μια μέση ετήσια άνοδο 6,3% και κάλυψε το 54% της συνολικής ανάπτυξης του τομέα, αυξάνοντας το μερίδιό του στην παγκόσμια χωρητικότη­τα από το 15% το 1998 στο 31% στις αρχές του 2018.

Τα πλοία ro-ro εξακολουθο­ύν να παραμένουν στο 2% της συνολικής χωρητικότη­τας.

Εντυπωσιακ­ό ωστόσο είναι το γεγονός ότι ο στόλος της επιβατηγού ναυτιλίας είναι πιο «πράσινος» από τον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Υπολογίζετ­αι ότι το 19% των νεότευκτων πλοίων κρουαζιέρα­ς και ακτοπλοΐας που είναι υπό ναυπήγηση μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα είναι σε θέση να λειτουργεί και με καύσιμο υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG), σε σύγκριση με μόλις το 6% των υπό παραγγελία ή ναυπήγηση φορτηγών πλοίων. Επίσης τουλάχιστο­ν το 20% των κρουαζιερό­πλοιων και επιβατηγών πλοίων που είναι υπό παραγγελία θα είναι εφοδιασμέν­ο με πλυντρίδες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, έναντι λιγότερου του 10% σε άλλες κατηγορίες πλοίων.

Σημειώνετα­ι ακόμη ότι ο υπό ναυπήγηση στόλος αποτελεί το 17% του εν ενεργεία, ενώ η αξία των επενδύσεων στα νεότευκτα πλοία αποτελεί το 47% των επενδύσεων που αφορούν το σύνολο του παγκόσμιου στόλου (εμπορικού και φορτηγού) για το 2016 και το 33% για το 2017, καθώς ορισμένα επιβατηγά πλοία, κυρίως κρουαζιερό­πλοια και μεγάλου μεγέθους ropax, εμφανίζουν πολύ υψηλό κόστος κατασκευής σε σύγκριση με τα εμπορικά πλοία (εξαιρουμέν­ων των πλοίων μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου).

Τέλος να σημειωθεί ότι συνολικά ο επιβατηγός στόλος εξυπηρετεί κάθε έτος 2,2 δισ. επιβάτες, το 30% του πληθυσμού της Γης. [SID:11776757]

 ??  ?? Τα τελευταία χρόνια στην ακτοπλοΐα η περιεκτικό­τητα του IFO σε θείο έχει μειωθεί δύο φορές.
Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος ΣΕΕΝ
Τα τελευταία χρόνια στην ακτοπλοΐα η περιεκτικό­τητα του IFO σε θείο έχει μειωθεί δύο φορές. Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος ΣΕΕΝ
 ??  ?? Ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς σημείωσε μέση ετήσια άνοδο 6,3% και κάλυψε το 54% της συνολικής ανάπτυξης του τομέα.
Ο κλάδος της κρουαζιέρα­ς σημείωσε μέση ετήσια άνοδο 6,3% και κάλυψε το 54% της συνολικής ανάπτυξης του τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece