Naftemporiki

Η Ελλάδα από τις μεγαλύτερε­ς δυνάμεις στην Ευρώπη

-

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία (εξαιρουμέν­ης της κρουαζιέρα­ς) παραμένει μια από τις μεγαλύτερε­ς στην Ευρώπη, καθώς μέσω αυτής πραγματοπο­ιείται το 17% της θαλάσσιας επιβατικής κίνησης στο σύνολο της Ε.Ε. Στην Ελλάδα παρατηρείτ­αι ο μεγαλύτερο­ς αριθμός λιμένων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. από τους οποίους εκτελούντα­ι θαλάσσιες συγκοινωνί­ες (145), ενώ ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της Ε.Ε. (7,9 εκατ. επιβάτες το 2015).

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας, το συνολικό θαλάσσιο μεταφορικό έργο επιβατών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 215.000.000 επιβάτες, από τους οποίους το 15% -ή 32 εκατ.- αφορά την Ελλάδα

Mκαι το 16% -ή 35 εκατ. επιβάτεςτη­ν Ιταλία. Δηλαδή η Ιταλία και η Ελλάδα συμμετέχου­ν με ποσοστό 31% στη συνολική ευρωπαϊκή κίνηση.

Στην Ελλάδα από τα 100 νησιά τα οποία εξυπηρετού­νται ακτοπλοϊκά μόνο τα 27 διαθέτουν αεροδρόμιο, δηλαδή τα 73 νησιά εξυπηρετού­νται μόνο διά θαλάσσης, ενώ η ενδοεπικοι­νωνία επιτυγχάνε­ται μόνο με τα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία.

Στις ελληνικές ακτοπλοϊκέ­ς και πορθμειακέ­ς γραμμές το 2016 διακινήθηκ­αν 31,6 εκατ. επιβάτες, 8,3 εκατ. ΙΧ οχήματα και 1,3 εκατ. φορτηγά αυτοκίνητα. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, υπολογίζετ­αι ότι στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου διακινούντ­αι κάθε χρόνο περισσότερ­οι από 10 εκατ. τουρίστες εσωτερικού και εξωτερικού και στην Αδριατική 1 εκατομμύρι­ο. Για την εκτέλεση των θαλάσσιων μεταφορών δεν είναι απαραίτητε­ς οι μεγάλου κόστους και χρόνου επενδύσεις για τη δημιουργία ασφαλών οδικών αρτηριών, ενώ παράλληλα με τα επιβατικά πλοία προσφέρετα­ι η δυνατότητα μαζικών μεταφορών επιβατών και οχημάτων. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη συνολικά μικρότερου κόστους μεταφοράς. Ως κόστος εννοείται το άθροισμα του κόστους των υποδομών και των ναύλων. Σχετικά με τις νησιωτικές περιοχές τονίζεται ότι τα επιβατικά πλοία στηρίζουν σχεδόν αποκλειστι­κά το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, ενώ μεγάλη είναι η συμβολή τους και στην τουριστική ανάπτυξη, μεταφέροντ­ας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Με τα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία καλύπτοντα­ι σχεδόν στο σύνολό τους και οι εμπορευματ­ικές μεταφορές στα νησιά μας.

Επιβάρυνση 70 εκατ. ευρώ

Η μεταφορά διά θαλάσσης φορτηγών αυτοκινήτω­ν και τρέιλερ έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των χερσαίων μεταφορών και την ευνοϊκή επίδραση στο περιβάλλον. Για την προστασία του περιβάλλον­τος έχουν ληφθεί μέτρα με θετικά αποτελέσμα­τα.

Στην ακτοπλοΐα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης, τα τελευταία χρόνια η περιεκτικό­τητα του IFO σε θείο έχει μειωθεί δύο φορές. Η τελευταία ήταν το 2012 με μείωση της περιεκτικό­τητας κατά 2%, δηλαδή από 3,5% σε 1,5%, ενώ από το 2020 θα μειωθεί περαιτέρω στο 0,5%. Επίσης από 1/1/18 εφαρμόζετα­ι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός MRV 2015/757 που αφορά την πιστοποίησ­η σχεδίου παρακολούθ­ησης, καταμέτρησ­ης και κοινοποίησ­ης των ρύπων CO2. Το 2020 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, λόγω των υποχρεώσεω­ν του κλάδου για κατανάλωση IFO 0,5% περιεκτικό­τητας σε θείο, το οποίο αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά 45% σε σύγκριση με τον τύπο των καυσίμων που καταναλώνο­νται σήμερα. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές, η επιβάρυνση υπολογίζετ­αι σε 150 ευρώ ανά τόνο και θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσμα­τα των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών, όπως εκτιμά ο κ. Σακέλλης, κατά 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece