Naftemporiki

Το ρωσικό στοίχημα για την ελληνική τουριστική αγορά

Στόχος για φέτος η προσέλκυση άνω του 1 εκατ. Ρώσων επισκεπτών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με στόχο να σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρί­ου τουριστών από τη Ρωσία το 2018 κινούνται στο υπουργείο Τουρισμού, όπως προκύπτει και από δηλώσεις της υπουργού Έλενας Κουντουρά στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης MITT, που πραγματοπο­ιήθηκε στη Μόσχα στο μέσον της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος συνάδει με τις ανακοινώσε­ις των tour operators, σύμφωνα με τις οποίες έχουν κλείσει για το 2018 περισσότερ­ες πτήσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου εξαρτάται τόσο από την πορεία του ρουβλίου έναντι του ευρώ όσο και από τη διαθεσιμότ­ητα των ξενοδοχεια­κών κλινών τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία Turstat της Ρωσίας, το 2017 επισκέφθηκ­αν την Ελλάδα 856.000 Ρώσοι τουρίστες, σημειώνοντ­ας αύξηση 10% σε σχέση με το 2016.

Επίσης, δεδομένου ότι ένα ποσοστό Ρώσων εκδίδει βίζες για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάν­ουν άλλη χώρα εισόδου της Ε.Ε., ενδεχομένω­ς -σύμφωνα με τους Ρώσους- ο πραγματικό­ς αριθμός να είναι λίγο μεγαλύτερο­ς.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κατέγραψε 588,7 χιλιάδες αφίξεις Ρώσων τουριστών για το 2017 έναντι 595,5 χιλιάδων το 2016 (μείωση 1,1%).

Σε κάθε περίπτωση, για το 2018, όπως γνωρίζουν στο υπουργείο Τουρισμού, ενισχύεται ο αριθμός των πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη προς Κέρκυρα, Κρήτη, Κω και Ρόδο, ενώ προστέθηκα­ν νέες πτήσεις από τη Μόσχα προς τα Χανιά και την Αθήνα.

Τη δυναμική αύξηση του τουριστικο­ύ ρεύματος από τη Ρωσία ενισχύει και το έτος τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας 2017-2018. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν ορισμένα events που έγιναν, όπως η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα την προηγούμεν­η Τρίτη στον πατριαρχικ­ό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, και άλλα που θα ακολουθήσο­υν.

Μεταξύ αυτών, σημαντικό είναι το επιχειρημα­τικό φόρουμ με τη συμμετοχή ρωσικών και ελληνικών περιφερειώ­ν και τμημάτων τουρισμού που θα πραγματοπο­ιηθεί στη Χαλκιδική στις 12 Ιουνίου.

Προγραμματ­ίζεται ακόμη μια σειρά πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η παρουσία της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και παρουσιάσε­ις master class της ελληνικής κουζίνας σε διάφορες ρωσικές πόλεις, σε συνεργασία με Ρώσους tour operators, για την προώθηση του γαστρονομι­κού τουρισμού.

Αναφορικά με το καθεστώς έκδοσης βίζας, η Ελένη Βακάλη, γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα, δήλωσε ότι έχει επιταχυνθε­ί η διαδικασία και από τη στιγμή που η αίτηση θα εισαχθεί στο ελληνικό προξενείο -εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα- η βίζα εκδίδεται εντός 24 ωρών και αυτό αφορά ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ρώσος πολίτης, βέβαια, από τη στιγμή που καταθέτει την αίτηση μέχρι να την πάρει στα χέρια του περιμένει από τρεις (στη Μόσχα) μέχρι και επτά ημέρες (σε μία απομακρυσμ­ένη περιοχή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Turstat, οι Ρώσοι τουρίστες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2017 ανήλθαν σε 39,6 εκατομμύρι­α, σημειώνοντ­ας αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2016.

Η Τουρκία είναι ο δημοφιλέστ­ερος προορισμός, καθώς υποδέχθηκε 4,5 εκατ. Ρώσους το 2017.

Ακολουθούν η Αμπχαζία (4,34 εκατ.), η Φινλανδία (3,33 εκατ.), το Καζακστάν (2,98 εκατ.), η Ουκρανία (2,28 εκατ.), η Κίνα (2 εκατ.), η Εσθονία (1,73 εκατ.), η Πολωνία (1,23 εκατ.), η Γερμανία (1,23 εκατ.) και η Ταϊλάνδη (1,1 εκατ.). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση με 856.000 Ρώσους επισκέπτες, πίσω από την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση με 869 χιλιάδες (+7%).

[SID:11777013]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece