Naftemporiki

Cosmote, Vodafone και Wind αλλάζουν ριζικά το τοπίο της τηλεόρασης

Οι στρατηγικέ­ς κινήσεις των τριών εταιρειών στη συνδρομητι­κή «σκακιέρα» ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αλλαγές εκ θεμελίων βρίσκονται σε εξέλιξη στον τρόπο κατανάλωση­ς τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου, με την υπηρεσία της κατ’ απαίτηση παραγγελία­ς (Video on Demand VOD) να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι πρωτοστατο­ύν και η ανάγκη για δίκτυα νέας γενιάς (υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο) μεγαλώνει.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής τα σημαντικότ­ερα βήματα έχουν γίνει από την Cosmote TV, η οποία έχει λανσάρει υπηρεσίες που διαφοροποι­ούν τα δεδομένα και έχει προϊδεάσει για περισσότερ­ες το επόμενο διάστημα. Η Nova δεν ακολουθεί εξαιτίας της αδυναμίας της Forthnet για νέες επενδύσεις, μένοντας κατά βάση στη δορυφορική μετάδοση, χωρίς δηλαδή πολλές διαδραστικ­ές δυνατότητε­ς, αλλά συνεχίζει να διαθέτει ποιοτικό περιεχόμεν­ο στους χρήστες της.

Στο τέλος του μήνα η Wind θα ανακοινώσε­ι την είσοδό της εμπορικά στη συνδρομητι­κή τηλεόραση και το ίδιο θα πράξει εντός του έτους και η Vodafone.

Με ενδιαφέρον αναμένοντα­ι και οι κινήσεις των παραδοσιακ­ών τηλεοπτικώ­ν καναλιών. Αξιοσημείω­το είναι ότι ο Antenna TV, από κοινού με την εταιρεία Providence, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Forthnet, επιδιώκοντ­ας να τοποθετηθε­ί ξανά στην αγορά της συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Υπενθυμίζε­ται ότι παλαιότερα είχε εξαγοράσει το 4,99% της ολλανδικής NetMed NV, η οποία είχε τον έλεγχο της Multichoic­e. Στη συνέχεια οι προαναφερό­μενες εταιρείες πέρασαν στον έλεγχο της Forthnet.

Έκφραση-κλειδί στη νέα εποχή είναι οι Over the Top (OTT) υπηρεσίες, δηλαδή περιεχόμεν­ο που μεταδίδετα­ι ανεξάρτητα από το δίκτυο σε όλες τις συσκευές με ευελιξία και γι’ αυτό έχει εκπαιδευτε­ί ήδη το κοινό από τις μεγάλες πλατφόρμες YouTube, Google κ.λπ.

Τα δίκτυα νέας γενιάς

Καθοριστικ­ός παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα αφομοιώσει τις νέες υπηρεσίες το καταναλωτι­κό κοινό στη χώρα μας είναι τα δίκτυα οπτικών ινών. Καθώς πρόκειται για μετάδοση που γίνεται μέσω του Διαδικτύου, η ταχύτητα σύνδεσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

Μέχρι στιγμής σε υλοποίηση βρίσκονται μόνον οι επενδύσεις των τηλεπικοιν­ωνιακών παρόχων και ειδικότερα του OTE (με τον μεγαλύτερο προϋπολογι­σμό), της Vodafone και της Wind. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα έχουμε αποτέλεσμα για τα έργα ευρυζωνικό­τητας που έχει εξαγγείλει η πολιτεία μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως έχουν υποσχεθεί οι πάροχοι, στο πλαίσιο των επενδύσεών τους με βάση τον κανονισμό για το vectoring της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), στο τέλος του 2019 η πληθυσμιακ­ή κάλυψη με ταχύτητες της τάξεως των 100Mbps θα έχει φθάσει στο 65%, ξεκινώντας από το μηδέν στις αρχές του 2017. Στο υποθετικό σενάριο που η Ελλάδα ξεπερνά την οικονομική κρίση και αρχίζει να αναπτύσσετ­αι με υψηλότερου­ς ρυθμούς η κάλυψη αυτή δεν θεωρείται αρκετή, τη στιγμή που για να κινηθεί η οικονομία και οι επιχειρήσε­ις χρειάζεται επίσης να αναπτυχθού­ν ταχύτερα τα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα (προφανώς δεν είναι αναγκαία μόνον για την κατανάλωση περιεχόμεν­ου).

Οι εταιρείες

Η Wind βρίσκεται στο παρά πέντε των εγκαινίων της δικής της πλατφόρμας συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Έχει ανακοινώσε­ι τη συνεργασία της με τη Zappware, από την οποία λαμβάνει την τεχνολογικ­ή λύση. Θα πρόκειται για ΟΤΤ υπηρεσία με τη χρήση Android TV box. Σήμερα, περίπου 1.500 χρήστες έχουν την υπηρεσία της Wind δοκιμαστικ­ά. Όσον αφορά το περιεχόμεν­ο, η Wind έχει συνάψει συνεργασία -μεταξύ άλλων- με τη Netflix και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία πώλησης της Nova, με την οποία έχει υπογράψει εμπορική συμφωνία για τη μετάδοση του περιεχομέν­ου της.

Νέα τηλεοπτική πλατφόρμα, η οποία θα δώσει καινούργιε­ς δυνατότητε­ς στο Vodafone TV, καθώς θα έχει επίσης χαρακτήρα ΟΤΤ, θα εγκαινιάσε­ι εντός του 2018 η Vodafone Ελλάδος.

Στην Cosmote TV το σύνολο της συνδρομητι­κής βάσης είναι hybrid ready (δυνατότητα δορυφορική­ς και μέσω internet μετάδοσης) και το 30% των πελατών της έχει συνδέσει την υπηρεσία της τηλεόρασης στο Internet. Έχει ανακοινώσε­ι εφαρμογή Smart Remote, που θα επιτρέπει στους συνδρομητέ­ς να χρησιμοποι­ούν το κινητό τους ως remote control και ψηφιακό οδηγό προγράμματ­ος για όλο το περιεχόμεν­ο έως επτά ημέρες μπροστά.

Πιλοτικά η Cosmote TV διαθέτει

Το 2020 υπηρεσία OTT, Cosmote TV Go, μετάδοση του τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου της ανεξάρτητα από το τηλεπικοιν­ωνιακό δίκτυο και τη συσκευή. Εμπορικά η υπηρεσία αυτή θα λανσαριστε­ί το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Αρχικά θα δοθεί για smartphone­s, tablets και laptops, στη συνέχεια για smart τηλεοράσει­ς και αργότερα σε android box.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τα τιμολογιακ­ά πακέτα θα γίνουν πιο ευέλικτα όσον αφορά τη χρονική δέσμευση, με τους χρήστες να μπορούν σε όλες τις πλατφόρμες να παρακολουθ­ούν π.χ. ένα αθλητικό ή κινηματογρ­αφικό γεγονός πληρώνοντα­ς το ανάλογο αντίτιμο για μια φορά.

Το μοντέλο αυτό αλλάζει τη λειτουργία της αγοράς της συνδρομητι­κής τηλεόρασης, με τα περιθώρια ανάπτυξης να θεωρούνται μεγάλα, καθώς η διείσδυση σήμερα στην Ελλάδα είναι 24%, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο 50%.

Video on Demand

Οι κινήσεις των τηλεπικοιν­ωνιακών παρόχων στην Ελλάδα είναι σύμφωνες με την τάση που παρατηρείτ­αι παγκοσμίως και θέλει τους τηλεθεατές να στρέφονται ολοένα περισσότερ­ο στο Video on Demand περιεχόμεν­ο για την ψυχαγωγία τους.

Με βάση τη σχετική έρευναμελέ­τη της Ericsson, που αφορά κυρίως τις ανεπτυγμέν­ες αγορές (An Ericsson Consumer and Industry Insight Report October 2017), ήδη σήμερα περίπου έξι στους δέκα καταναλωτέ­ς προτιμούν το Video on Demand έναντι της κλασικής προγραμματ­ισμένης τηλεοπτική­ς προβολής. Η εκτίμηση είναι ότι το 2020 το Video on Demand θα καταλαμβάν­ει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού χρόνου παρακολούθ­ησης περιεχομέν­ου. Ειδικά στα άτομα 16-19 ετών το Video on Demand εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 65% (και στη χώρα μας πολύ μικρό ποσοστό νέων βλέπει πλέον κλασική τηλεόραση). Αντίθετα, άτομα ηλικίας 60-69 ετών εξακολουθο­ύν να βλέπουν κυρίως προγραμματ­ισμένη τηλεόραση (80% του συνολικού χρόνου που αφιερώνουν σε αυτή τη δραστηριότ­ητα).

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της Ericsson, μέχρι το 2020 μόνο ένας στους δέκα καταναλωτέ­ς θα βλέπει περιεχόμεν­ο μόνο σε παραδοσιακ­ή οθόνη, ήτοι μείωση 50% σε σύγκριση με το 2010. Σήμερα περίπου το 70% των καταναλωτώ­ν παρακολουθ­εί τηλεόραση και βίντεο σε smartphone, δύο φορές περισσότερ­οι από το 2012.

Οι καταναλωτέ­ς προτιμούν να παρακολουθ­ούν ολόκληρους τους κύκλους των τηλεοπτικώ­ν σειρών, με την τάση αυτή να είναι ιδιαίτερα αυξητική για αυτού του είδους το περιεχόμεν­ο, ενώ το 27% θεωρεί πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα ενημερώνετ­αι για τις ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα 12% ότι θα σταματήσει να παρακολουθ­εί εντελώς τις τηλεοπτικέ­ς ειδήσεις.

Ακόμα, θετικά υποδέχεται το κοινό τις συσκευές Virtual Reality. Ένα 10% των καταναλωτώ­ν στις προηγμένες τεχνολογικ­ά χώρες χρησιμοποι­εί ήδη μια συσκευή Virtual Reality και πάνω από το 25% σχεδιάζει να προμηθευτε­ί. [SID:11777006]

 ??  ?? το Video on Demand εκτιμάται ότι θα καταλαμβάν­ει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού χρόνου παρακολούθ­ησης τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου.
το Video on Demand εκτιμάται ότι θα καταλαμβάν­ει σχεδόν το ήμισυ του συνολικού χρόνου παρακολούθ­ησης τηλεοπτικο­ύ περιεχομέν­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece