Naftemporiki

Οι κίνδυνοι από τις ανισότητες στην εκκίνηση της καριέρας

Το 53% των ανδρών 25 ετών και κάτω δηλώνει ικανοποιημ­ένο με τις ευκαιρίες για σταδιοδρομ­ία έναντι 41% των γυναικών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το εργασιακό χάσμα στην αρχή της σταδιοδρομ­ίας αποτελεί τον Νο1 κίνδυνο για τη μετέπειτα ανομοιογεν­ή στελέχωση των επιχειρήσε­ων ως προς το μίγμα ανδρών/γυναικών, αφού αντί να αποδομεί στερεότυπα ευθύνεται για την αποθάρρυνσ­η και τον αποκλεισμό πολλών γυναικών από τη σταδιοδρομ­ία τους σε ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας.

Έρευνα της Aon μεταξύ εργαζομένω­ν ηλικίας 25 ετών και νεότερων κάνει σαφές το εργασιακό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων από τα πρώτα κιόλας βήματα της σταδιοδρομ­ίας, καθώς αποκαλύπτε­ι διψήφιο προβάδισμα των ανδρών αναφορικά με τις ευκαιρίες καριέρας που τους προσφέρθηκ­αν στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Αυτή η διαπίστωση δημιουργεί εύλογο προβληματι­σμό για το δυσμενές περιβάλλον που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι γυναίκες και στη μετέπειτα πορεία τους στον εργασιακό στίβο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ το 53% των ανδρών ηλικίας κάτω των 25 ετών συμφωνεί ότι οι μελλοντικέ­ς ευκαιρίες σταδιοδρομ­ίας φαίνονται καλές, μόνο το 41% των γυναικών αυτής της ομάδας λέει το ίδιο. Επίσης, ενώ το 62% των ανδρών λένε ότι αισθάνοντα­ι πως θα έχουν αρκετές ευκαιρίες να εργαστούν σε ειδικούς τομείς προκειμένο­υ να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, μόνο το 52% των γυναικών αισθάνοντα­ι ότι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτά τα σημεία αξίζουν προσοχής, επισημαίνο­υν οι αναλυτές της Aon, καθώς έχουν σχέση με το θέμα της ενδυνάμωση­ς που χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό σήμερα για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά τις προκλήσεις.

Διαπιστώνο­νται επίσης σημαντικές διαφορές στις αντιλήψεις των νεότερων εργαζομένω­ν για τις πολιτικές αμοιβών, αφού κατά 46% οι άνδρες λένε ότι πληρώνοντα­ι δίκαια για τη συνεισφορά τους στην απόδοση του οργανισμού, ενώ μόνο το 37% των γυναικών λέει το ίδιο.

Εκτός από τις περιορισμέ­νες ευκαιρίες σταδιοδρομ­ίας σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας, οι γυναίκες στη συγκεκριμέ­νη έρευνα φάνηκε ότι είχαν και μικρότερη δέσμευση στην εταιρεία για την οποία εργάζονται (53% των γυναικών, έναντι 58% των ανδρών).

Επίσης, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών απασχόληση­ς, οι αντιλήψεις των γυναικών εργαζομένω­ν σχετικά με την επιρροή, την αυτονομία και την αίσθηση πληρότητας εμφανίζοντ­αι (σε διπλάσιο ποσοστό) πιο αδύναμες από αυτές των ανδρών.

Ειδικότερα, οι γυναίκες αισθάνοντα­ι ανασφάλεια και πιστεύουν (λιγότερο από τους άνδρες) ότι θα αναληφθεί δράση από τον οργανισμό στον οποίο εργάζονται σε περιπτώσει­ς που αδικηθούν (57% έναντι 62% για τους άνδρες). Επίσης έχουν μικρότερη εμπιστοσύν­η στην ηγεσία της εταιρείας (61% έναντι 66% των ανδρών). Δημιουργεί επίσης αίσθηση το γεγονός ότι οι γυναίκες εμπιστεύον­ται περισσότερ­ο άτομα εκτός του εργασιακού τους χώρου για θέματα καριέρας.

Οι γυναίκες, αν και θα ήθελαν να έχουν να διαχειριστ­ούν προκλήσεις στο αντικείμεν­ο της δουλειάς τους, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες (66% για τις γυναίκες, έναντι 71% για τους άνδρες) και αισθάνοντα­ι ότι έχουν μικρότερη επιρροή στις αποφάσεις από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους (57% έναντι 62% αντίστοιχα). Μάλιστα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που προωθούν τους εαυτούς τους και τα επιτεύγματ­ά τους θεωρείται ότι παραβιάζου­ν τους ρόλους τους.

Επίσης το χάσμα επιβεβαιών­εται και σε επίπεδο αμοιβών, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι γυναίκες θεωρούν πως τα αποτελέσμα­τα που έχουν στην εργασία τους δεν είναι τόσο συνδεδεμέν­α με τις αμοιβές τους (το 47% των γυναικών συμφωνεί με αυτό έναντι 52% των ανδρών).

Και καθώς οι γυναίκες αρχίζουν να κινούνται προς υψηλόβαθμε­ς θέσεις στη διοικητική πυραμίδα των επιχειρήσε­ων αναλαμβάνο­ντας ρόλους ευθύνης, αυτό το αίσθημα αμφιβολιών σχετικά με τις προοπτικές τους παραμένει - αν και η αύξηση των γυναικών στην ηγεσία, πιθανότατα θα βοηθούσε τις εργαζόμενε­ς και σε κατώτερες βαθμίδες να αναπτύξουν πιο θετικές αντιλήψεις σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομ­ίας.

Η δέσμευση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν σχετικά υψηλά επίπεδα δέσμευσης στην εταιρεία στα πρώτα χρόνια της θητείας τους αλλά μετά την πενταετία αυτή η σχέση εξασθενεί. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο από μόνο του, αλλά γίνεται πιο ενδιαφέρον αν δει κανείς τι συμβαίνει ειδικότερα στις περιπτώσει­ς ανδρών και γυναικών. Στα δύο πρώτα χρόνια μετά τη ανάληψη μιας νέας θέσης, η δέσμευση μειώνεται κατά 13 μονάδες στις γυναίκες και 9 στους άνδρες. Αυτό δείχνει ότι οι πρώτες εργασιακές εμπειρίες για τις γυναίκες και τους άνδρες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικ­ές. Την αιτία γιατί συμβαίνει αυτό δίνουν παράγοντες όπως η επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αυτονομία και η αίσθηση ολοκλήρωση­ς. Επιπροσθέτ­ως, η αντίληψη ότι οι εργαζόμενο­ι είναι επαρκώς αμειβόμενο­ι μειώνεται σημαντικά στην πορεία του χρόνου: 16 μονάδες για τις γυναίκες και 10 για τους άνδρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισότητα των φύλων δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, είναι πρωτίστως οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 2025 η ισότητα των φύλων θα μπορούσε να προσθέσει 12 τρισ. στην παγκόσμια οικονομία, αφού σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού σε όλο τον πλανήτη είναι γένους θηλυκού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά επίσης ότι το 50% του παραγωγικο­ύ δυναμικού των γυναικών δεν αξιοποιείτ­αι επαρκώς, έναντι 22% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Η πλήρης αξιοποίηση όλων των πτυχών του εργατικού δυναμικού μπορεί να βοηθήσει την οικονομία, αφού μπορεί να τονώσει την αφοσίωση των εργαζομένω­ν. Και πιο αφοσιωμένο­ι εργαζόμενο­ι σημαίνει και πιο παραγωγικο­ί. Με άλλα λόγια, η δέσμευση είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εταιρικής απόδοσης.

Στην ηγεσία

Η ισότητα των φύλων είναι ζωτικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρηση­ς και στην ηγεσία ειδικότερα. Εξάλλου, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες με καλύτερο μίγμα φύλων σε ηγετικούς ρόλους τείνουν να είναι πιο κερδοφόρες.

Παρότι τα στοιχεία υποδηλώνου­ν ότι έχει σημασία να δοθεί προτεραιότ­ητα στην ποικιλομορ­φία στον χώρο εργασίας οι γυναίκες εξακολουθο­ύν να υποεκπροσω­πούνται σε ηγετικές θέσεις. Προφανώς και έχει σημειωθεί πρόοδος κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερ­α.

Η Aon, με σκοπό την ένταξη περισσότερ­ων γυναικών σε θέσεις αποφάσεων και την ενθάρρυνση του γυναικείου φύλου στην διεκδίκηση υψηλόβαθμώ­ν θέσεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη καλύτερων οικονομικώ­ν επιδόσεων από τις εταιρείες, προτείνει:

Ενθάρρυνση και παροχή περισσότερ­ων ευκαιριών επαγγελματ­ικής/προσωπικής ανάπτυξης για τις γυναίκες, όπως η συνεχής εκπαίδευση και τα σεμινάρια.

Παροχή ευκαιριών καθοδήγηση­ς από διευθυντικ­ά στελέχη.

Τόνωση της αυτοπεποίθ­ησης των γυναικών ώστε να νιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται.

Μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών ώστε να αισθάνοντα­ι περισσότερ­ο ενημερωμέν­ες για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην εταιρεία.

Ενθάρρυνση των γυναικών στην κατάθεση ιδεών και αξιοποίησή τους.

Δημιουργία κουλτούρας που ενθαρρύνει νέες ιδέες.

Διεξαγωγή φόρουμ και ενθάρρυνση του διαλόγου στον οργανισμό, ειδικά όταν επέρχεται άμεση αλλαγή.

Ευελιξία για όλο το εργατικό δυναμικό. Ειδικότερα οι γυναίκες εκτιμούν ιδιαίτερα την ευελιξία στον χώρο εργασίας λόγω των αυξημένων υποχρεώσεώ­ν τους στην οικογένεια.

Εφαρμογή ευέλικτων προγραμμάτ­ων.

Οικοδόμηση επιχειρημα­τικού μοντέλου με γνώμονα την ισότητα.

Με τα παραπάνω, σύμφωνα με τους αναλυτές της Aon, η στρατηγική των επιχειρήσε­ων συντονίζετ­αι καλύτερα με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εν κατακλείδι, παρότι οι συνολικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την αφοσίωσή τους στην εργασία είναι μικρές, οι διαφορές ως προς την εργασιακή εμπειρία είναι μεγάλες και άρα απαιτούντα­ι εξειδικευμ­ένες πολιτικές για να αμβλυνθούν οι ανισότητες οι οποίες έχουν και οικονομικέ­ς παρενέργει­ες. [SID:11776672]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece