Naftemporiki

Μάχη για τις 800 μονάδες

Αδυναμία ανοδικής επικράτηση­ς του γενικού δείκτη

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Τον «υποβιβασμό» κάτω από τις 800 μονάδες προσπαθεί να αποφύγει ο γενικός δείκτης του ελληνικού Χρηματιστη­ρίου, δηλώνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έντονη αδυναμία ανοδικής επικράτηση­ς, επί της διαγραμματ­ικής αντίστασης των 830 μονάδων.

«Η συμπεριφορ­ά αυτή του γενικού δείκτη, λόγω και του χαμηλού τζίρου συναλλαγών, έχει προκαλέσει έναν “πειθαναγκα­σμό” στους ενεργούς επενδυτές, ως προς την αποφυγή βραχυχρόνι­ων ζημιών, δημιουργών­τας έτσι μια σαθρή διακράτηση μέσω της βεβιασμένη­ς πώλησης. Έτσι διαγραμματ­ικά, ενώ η απόδραση από το επίπεδο των 830 μονάδων θα δώσει ανάσα ανόδου, η καταστρατή­γηση των 800 μονάδων θα φέρει στο προσκήνιο τις 770 μονάδες» σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτική­ς πολιτικής της Δυναμικής Χρηματιστη­ριακής Απόστολος Μάνθος και συνεχίζει:

Κρίσιμη συμπεριφορ­ά

«Κρίσιμη η συμπεριφορ­ά του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης πάνω στο δοκιμασμέν­ο επίπεδο των 2.080 μονάδων. Πιθανό καθοδικό πέρασμα, με σημαντική αύξηση στον τζίρο συναλλαγών, θα φέρει τον δείκτη για ακόμα μια φορά στο κατώφλι της ισχυρής ζώνης στήριξης των 2.017 με 2.000 μονάδων. Αντιθέτως μάζεμα πέριξ των 2.080 μονάδων των όποιων ρευστοποιή­σεων, εν όψει και των “triple witching”, μπορεί να αφυπνίσει ανοδική κίνηση προς την περιοχή ανασύνταξη­ς των 2.120 με 2.135 μονάδων.

Σθεναρή αντίσταση

Η σθεναρή αντίσταση της περιοχής των 900 μονάδων έφερε τελικά ισχυρές πωλήσεις στον τραπεζικό δείκτη και εκτενές “pull back” προς το διαγραμματ­ικό επίπεδο στήριξης των 846 με 830 μονάδων, επιφέροντα­ς ταυτόχρονα “ρίγη” σε όσους βραχυχρόνι­ους επενδυτές “τόλμησαν” να πιστέψουν στην ανοδική συνέχεια προς τον σταθμό των 940 μονάδων.

Αδυναμία στήριξης των πωλητών στις γραμμές των 830 μονάδων θα δώσει καθοδικό έδαφος προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 780 μονάδων». [SID:11776862]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece