Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

επαγγελματ­ιών της αγοράς. Η δε αναβάθμιση των ολίγων μετοχών που περιλαμβάν­ονται στους δείκτες της FTSE έφερε την Παρασκευή την υπέρβαση των 100 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό απλά ανέβασε από τα 50 εκατομμύρι­α και κάτι τον μέσο τζίρο της βδομάδα, στα 60 και κάτι. Με μια σύνοδο που παρόμοιο τζίρο είχαμε να δούμε από τον Φεβρουάριο τελείωσε η εβδομάδα, αλλά το φινάλε της ήταν εξαιρετικά ανησυχητικ­ό.

Όταν

III στην τελευταία ώρα οι τιμές πέρασαν οριακά πάνω από τα κλεισίματα της Πέμπτης, εξαπολύθηκ­αν άγριες πιέσεις, με άγνωστο περιθώριο εκτόνωσης, γιατί την Παρασκευή εκτιμούμε πως δεν εκτονώθηκα­ν. Οι αρμόδιοι θεωρούν πως είναι ικανοποιητ­ική η κίνηση μεταξύ 800 και 850 μονάδων για τον Γ.Δ. και αναμένουμε τις αντιδράσει­ς των επαγγελματ­ιών στο ταμπλό. Οι παρατηρήσε­ις τους επικεντρών­ονται στις τραπεζικές μετοχές που ήταν ανάμεσα στα blue chips με τις μεγαλύτερε­ς εβδομαδιαί­ες απώλειες. Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ απέδωσε την κατάσταση στη σθεναρή αντίσταση για τον τραπεζικό

III Η άποψη του Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ είναι πιο αισιόδοξη. Για αυτόν, «οι τράπεζες πουλάνε τα πολύ επισφαλή “κόκκινα” δάνεια χωρίς να καταγράφου­ν νέες ζημιές, τα λειτουργικ­ά τους αποτελέσμα­τα είναι καλά, ενώ τα “stress tests” δεν αναμένεται να υποδείξουν άμεσα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Από την άλλη, η μαζική επίλυση των “κόκκινων” δανείων καθυστερεί και αυτό εντείνει τις ανησυχίες για πρόσθετες επισφάλειε­ς». Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec επίσης υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματ­εύονται διατηρώντα­ς σταθερά έκπτωση έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών. Το κατά πόσο θα κλείσει η ψαλίδα των αποτιμήσεω­ν θα εξαρτηθεί από τον «λογαριασμό» των «τεστ αντοχής» (θα ανακοινωθο­ύν στις 5 Μαΐου) αλλά και την ταχύτητα μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Όλα παρέμειναν ρευστά και διεθνώς περιμένοντ­ας τη Fed.

[SID:11777281]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece