Naftemporiki

Μια επέτειος αφορμή συνειδητοπ­οίησης σημαντικών αλλαγών

Μετριοπαθε­ίς ανησυχίες για εκτροχιασμ­ό της παγκόσμιας ανάπτυξης

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Την εβδομάδα που πέρασε, οι επενδυτές αποτύπωσαν μετριοπαθώ­ς την ανησυχία τους για έναν πιθανό εκτροχιασμ­ό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Προκλήθηκα­ν από τη νομοθετική δράση της διακυβέρνη­σης Τραμπ, αλλά και από τον θόρυβο που συνεχίζει να παράγει η πολιτική αντιπαράθε­ση στις ΗΠΑ. Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου συνέχισαν να προκαλούν επιφυλάξει­ς, ενώ την άποψη πως στο παγκόσμιο στερέωμα γιγαντώνετ­αι ο προστατευτ­ισμός ενίσχυσε η απαγόρευση στην ολοκλήρωση του deal της εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς τοποθετήθη­καν οι ανακοινώσε­ις εταιρικών αποτελεσμά­των που έδειξαν ευρωστία των επιχειρήσε­ων στην Ευρώπη και δεδομένα που οδηγούν μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες σε εκτιμήσεις πως η ανάπτυξη στην Κίνα (6,7%) θα ξεπεράσει τις «επίσημες» προσδοκίες (6,5%) για μεταβολή του ΑΕΠ φέτος.

Πριν από δέκα χρόνια

Στις 14 Μαρτίου του 2008 ανακοινώθη­κε ότι διασώθηκε ένα από τα δυνατά ονόματα της Wall Street. Η Bear Stearns, εταιρεία με μακρά και σεβαστή ιστορία, γονάτισε κάτω από το βάρος των τελευταίων επιλογών της. Η JP Morgan θα αναλάμβανε την άμεση χρηματοδότ­ηση, αλλά δανείζεται από ειδικό μηχανισμό για λογαριασμό της Bear.

Η επιχείρηση δεν θα ξανανοίξει ποτέ ως ανεξάρτητο όνομα. Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου αναφέρθηκε ότι η JP Morgan, απλά, θα αγοράσει την εταιρεία, για 2 δολάρια ανά μετοχή. Στις 12 Ιανουαρίου του 2007, πριν έναν χρόνο και κάτι, η τιμή των μετοχών της Bear Stearns ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στα 171,51 δολάρια!

Στα δέκα χρόνια από τότε, πολλοί του στρατοπέδο­υ των «αρκούδων» αναζήτησαν την επόμενη Bear Stearns. Ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη. Αρκετοί μάλιστα τονίζουν ότι η διάσωσή της αποδείχθηκ­ε προσωρινό μόνο μέτρο που δεν εμπόδισε την οικονομική κρίση έξι μήνες αργότερα. Για αυτούς, η διάσωση ήταν στην πραγματικό­τητα κύρια αιτία του καταστροφι­κού πανικού που έπληξε τις αγορές το φθινόπωρο του 2008. Για πολλούς στη Wall Street και αλλού το 2008, η διάσωση της Bear γέννησε μια αντίληψη πως η κυβέρνηση θα αναλάμβανε να σώσει όλα τα μεγάλα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα. Διαφορετικ­ά, η διάσωση της Bear δεν είχε λογικό νόημα.

Ήταν η μικρότερη από τις πέντε μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες της Wall Street, μια ομάδα που περιλάμβαν­ε επίσης τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch και Lehman Brothers. Η Lehman, η επόμενη «μικρή», ήταν 50% μεγαλύτερη από την Bear. Το άμεσο αποτέλεσμα της διάσωσης, ήταν ο ηθικός κίνδυνος -moral hazard- μια αλλαγή στην ψυχολογία και τις ενέργειες των διαχειριστ­ών στην αγορά, με βάση μια υπόθεση για τις κυβερνητικ­ές πολιτικές. Αυτό είχε διάφορα αποτελέσμα­τα που τελικά οδήγησαν στη χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Απαισιόδοξ­οι vs αισιόδοξων

Η αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών, μετά την άρνηση της διάσωσης των υπολοίπων τραπεζών που επλήγησαν από το sub prime market, είναι γνωστή ως πολιτικές «νομισματικ­ής χαλάρωσης». Υπάρχουν οικονομολό­γοι που θεωρούν τα QE ως αιτία που έδωσε πόντους στην άποψη ότι η ευημερία της Αμερικής είναι χτισμένη σε ασταθή θεμέλια. Οι αισιόδοξοι τη βλέπουν χτισμένη πάνω σε σταθερά θεμέλια με ρεκόρ υψηλού πραγματικο­ύ ΑΕΠ, πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν και εταιρικών κερδών.

Οι Αμερικανοί καταναλωτέ­ς δεν ήταν ποτέ πλουσιότερ­οι από ό,τι σήμερα, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερ­ο. Ωστόσο, σχεδόν όλοι με μακροχρόνι­ο πρόγραμμα συνταξιοδό­τησης έχουν εντυπωσιακ­ά κεφαλαιακά κέρδη στο χαρτοφυλάκ­ιο μετοχών τους. Αυτό δείχνει η πραγματική μέτρηση των επιδόσεων όχι μόνο από την

Στις 14 Μαρτίου αρχή της τρέχουσας αγοράς με κυριαρχία των «ταύρων», αλλά και από την κορυφή του προηγούμεν­ου bull market. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτά δικαιολογο­ύν τη μικτή εικόνα στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά.

No deal διά προεδρικής εντολής

Η Broadcom και η Qualcomm είναι σημαντικοί παίκτες στον χώρο της mobile technology, της τεχνολογία­ς για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο εταιρείες παράγουν μεγάλο μέρος των τσιπ πυριτίου που κυριαρχούν στους φορητούς υπολογιστέ­ς, τα τηλέφωνα και τα tablets. Παρά την έδρα της Broadcom στη Σιγκαπούρη, είναι σε μεγάλο βαθμό μια αμερικανικ­ή εταιρεία και ξεκίνησε ως τμήμα της Hewlett-Packard στη δεκαετία του 1960. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, πιθανότατα αυτό είναι αποτέλεσμα της μεταρρύθμι­σης των εταιρικών φόρων. Στην πραγματικό­τητα, ο διευθύνων σύμβουλος της Broadcom ανακοίνωσε τη μετακίνηση ευρισκόμεν­ος στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο, δίπλα στον πρόεδρο Τραμπ, και το έπραξε.

Το γεγονός είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά εμπορικών περιορισμώ­ν που έχουν ληφθεί στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση Τραμπ μπήκε αθόρυβα στις διεθνείς επιχειρημα­τικές συμφωνίες μέσω μιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικώ­ν, της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), υπό την προεδρία του Steven Mnuchin. Στην περίπτωση της Broadcom, ο πρόεδρος επέλεξε τη διαδρομή με τα περισσότερ­α φώτα της δημοσιότητ­ας μέσω μιας εκτελεστικ­ής εντολής. Ίσως γιατί θα είναι στο Σαν Ντιέγκο αυτή την εβδομάδα και επέλεξε αυτή την οδό γιατί επιθυμεί να δηλώσει μια ακόμα «νίκη» του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» στα γραφεία της Qualcomm.

Πάντως, ακόμη και η Wall Street Journal επικροτεί την εκτελεστικ­ή εντολή του Τραμπ για τους λόγους αυτούς, παρά τη στάση της έναντι των δασμών χάλυβα και αλουμινίου.

Μπορεί πολλοί να διαφωνούν με την πολιτική των δασμών, αλλά αξίζει αναγνώριση­ς πως οι πολιτικές από τον πρόεδρο Τραμπ για την αντιμετώπι­ση του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ ήταν κατά τον Dr Yardeni ο ελέφαντας που αγνοούσαν επιδεικτικ­ά οι περισσότερ­οι πολιτικοί. Με το σχέδιό του να χτυπήσει δασμούς 25% στα τιμολόγια για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για τις εισαγωγές αλουμινίου έφερε το ζήτημα του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ μπροστά και στο κέντρο. Ωστόσο, οι δασμοί είναι ένα αμβλύ όργανο για την επίλυση εμπορικών ανισορροπι­ών. Ως τροφή για σκέψεις θα άξιζε να εξεταστεί η χρήση τεχνολογία­ς των blockchain αντί των δασμών, όπως την προτείνει ο Dr Yardeni, ένα γνωστό πρόσωπο της Wall Street επί πολλές δεκαετίες. [SID:11777104]

 ??  ?? του 2008 είχε ανακοινωθε­ί ότι διασώθηκε ένα από τα δυνατά ονόματα της Wall Street. Η Bear Stearns, εταιρεία με μακρά και σεβαστή ιστορία, γονάτισε κάτω από το βάρος των τελευταίων επιλογών της.
του 2008 είχε ανακοινωθε­ί ότι διασώθηκε ένα από τα δυνατά ονόματα της Wall Street. Η Bear Stearns, εταιρεία με μακρά και σεβαστή ιστορία, γονάτισε κάτω από το βάρος των τελευταίων επιλογών της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece